Norwegian tjente 538 millioner før skatt i sesongmessig sterke andre kvartal

Flyselskapet hinter om et mulig utbytte. Samtidig rammes det av høy inflasjon – og nå ryker målet om kostnadskutt.

Geir Karlsen
Publisert:

Flyselskapet Norwegian har lagt frem rapporten for årets andre kvartal, som består av perioden april-juni:

  • Resultat før skatt var 538 millioner kroner
  • Driftsresultat (ebitebit"earnings before interest and taxes", betyr resultat før renter og skatt) var 651 millioner kroner
  • Omsetningen var 6,87 milliarder kroner
  • Kontanter og lignende var på 9,35 milliarder kroner

Analytikere ventet i snitt et resultat før skatt på 582 millioner kroner, et driftsresultat på 726 millioner kroner og en omsetning på 6,74 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av selskapet selv.

I kjølvannet av tallslippet faller aksjekursen til Norwegian 7 prosent i tidlig handel på Oslo Børs torsdag formiddag.

Kvartalet omfatter til dels den viktige sommersesongen, da selskapet skal tjene penger og bygge opp kassen før den normalt tøffe vintersesongen.

Toppsjef Geir Karlsen sier at kvartalet har vist at Norwegian er «godt satt opp» for å øke kapasiteten og levere «solid operasjonell drift».

På samme tid i fjor var resultatet før skatt på 1,25 milliarder kroner og driftsresultatet 1,36 milliarder kroner, men da var resultatene kunstig høye grunnet engangsinntekterengangsinntekterengangsinntekter er inntekter selskapet venter ikke vil gjenta seg. Her er det reversering av en nedskriving vedrørende forskuddsbetaling av fly. Omsetningen landet i fjorårets andre kvartal på 4,87 milliarder kroner.

Lover historisk godt kvartal

Konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian var svært optimistisk for høsten da han presenterte kvartalstallene i morgentimene torsdag.

Allerede kan han slå fast at perioden juli til september kommer til å sette rekord.

– Tredje kvartal kommer til å bli et historisk godt kvartal, det er det ingen tvil om, sier Karlsen.

Karlsen har tidligere varslet en historisk sterk sommer. Han kalte juli en «enestående» måned, da selskapet la frem trafikktall som viste at 2,3 millioner passasjerer fløy med Norwegian i høysesong-måneden.

Men Norwegian har tidligere meldt at høy inflasjon og svekket krone rammer selskapets driftskostnader, og i kvartalsrapporten for årets første kvartal gikk det frem at selskapet ventet mindre kostnadskutt enn tidligere.

Målet for 2023 har vært en reduksjon i enhetskostnadene ekskludert drivstoff – et viktig kostnadstall – sammenlignet med i fjor. Nå ryker dette, venter Norwegian.

«I lys av den inflatoriske effekten både på leverandørkostnader og lønn», og den svekkede kronen mot dollar og euro, «venter selskapet ikke at det klarer å nå målet om en reduksjon i enhetskostnadene ekskludert drivstoff, sammenlignet med i fjor», skriver selskapet.

Samtidig venter selskapet at enhetsinntektene vil stige betydelig sammenlignet med i fjor.

Venter 800 mill. i gevinst fra Reward-samarbeid

Norwegian skriver i kvartalsrapporten at det har startet en prosess som vil gjøre det mulig å betale utbytte. Selskapet har nå betalt ned et obligasjonslån før forfall.

E24 har tidligere skrevet at et utbytte fra Norwegian krever nedbetaling av flere lån. Selskapet har forbud mot å betale utbytte så lenge lånene ikke er nedbetalt i sin helhet. Forbudet mot utbytte var en del av refinansieringen av Norwegian våren 2021.

Norwegian gikk i juni sammen med Petter Stordalens Strawberry, tidligere Nordic Choice Hotels, for å etablere et felles selskap for ulike fordelsprogrammer.

Nå melder Norwegian det selskapet kaller «første milepæl»: Et samarbeid med KKR-eide Avida Finans AB for å tilby finansielle tjenester til partnerselskapenes 7,5 millioner medlemmer.

Avida er en svensk forbrukslånsbank og ledes av Tine Wollebekk, tidligere konsernsjef i Bank Norwegian.

Ved ferdigstilling av avtalen, som forutsetter visse vilkår og godkjenning av myndighetene, vil Norwegian og Strawberry ha likt eierskap i det nye selskapet, mens Avida vil ha en eierandel på nær 2 prosent.

Norwegian forventer å bokføre en gevinst på rundt 800 millioner kroner når avtalen forventes ferdigstilt i løpet av fjerde kvartal 2023.

Widerøe-oppkjøp

I juli slapp Norwegian en stor luftfartsnyhet, da selskapet annonserte en avtale om å kjøpe opp det regionale flyselskapet Widerøe for knappe 1,13 milliarder kroner. Avtalen må fortsatt godkjennes av Konkurransetilsynet og er ventet gjennomført i årets fjerde kvartal.

Da forsvarte Norwegian oppkjøpet overfor aksjonærene ved å peke på at det vil bidra til å koble sammen rutenett, skape synergier og øke diversifiseringen.

Men på Oslo Børs har investorene vært lunkne til Norwegian denne sommeren, etter at aksjekursen steg kraftig fra årsskiftet frem til en topp i mai.

Tidligere denne måneden meldte Norwegian om en milliardkontrakt med det norske forsvaret, som nå kriserammede SAS har hatt siden 2019. Det er imidlertid spørsmål om lønnsomheten knyttet til kontrakten, selv om Norwegian kaller vilkårene for «bærekraftige».

Publisert:

Her kan du lese mer om