Analytiker: Gjør Norwegian mindre attraktiv som oppkjøpskandidat

DNB Markets-analytiker Ole-Martin Westgaard mener betydelige gevinster må oppnås for å forsvare prisen Norwegian betaler for Widerøe.

Konsernsjef i Widerøe Stein Nilsen (t.v) og konsernsjef i Norwegian Geir Karlsen under torsdagens pressekonferanse om Widerøe-oppkjøpet.
Publisert:

Kortversjonen

Torsdag morgen ble det klart flyselskapet Norwegian kjøper flyselskapet Widerøe for i overkant av 1,1 milliarder kroner kontant.

Inkludert gjeld verdsetter det kortbanespesialisten til omkring to milliarder kroner, som er nær samme beløp som SAS solgte Widerøe for i 2010.

DNB Markets-analytiker Ole-Martin tror kjøpet gjør Norwegian mindre aktuell som en oppkjøpskandidat for andre aktører.

Analytiker Ole-Martin Westgaard, DNB Markets.

– Norwegian har blitt ansett som en oppkjøpskandidat blant investorene, men vi mener at selskapets attraktivitet har blitt noe redusert etter dette oppkjøpet, skriver analytikeren i en oppdatering torsdag.

Ser gevinster

Norwegian anslår at oppkjøpet vil kunne gi synergier, det vil si gevinster gjennom felles optimalisering av kostnader, inntekter og drift, på 2–300 millioner kroner årlig.

«Selv om noen engangs implementeringskostnader er å forvente, ventes transaksjonen å ha høy verdiøkende effekt på resultatkapasiteten allerede fra 2024», heter det i dagens børsmelding.

Der peker selskapet på strategiske og driftsmessige fordeler gjennom rutenettverk og over forretningsområder.

«Betydelige kostnadssynergier fra innkjøpsskala, kostnadseffektivitet og driftsmessig beste praksis», lister Norwegian opp.

Under dagens pressekonferanse presiserte også Norwegian-sjef Geir Karlsen betydningen av størrelse og skalafordeler på alt fra IT og vedlikehold til innkjøp.

Les også

Overrasket flyekspert om Norwegians kjøp: – En milliard for et flyselskap er ikke all verden

– Øker kompleksitet

Westgaard i DNB Markets er ikke like overbevist.

– Vi mener at oppkjøpet vil styrke Norwegians posisjon i innenriksmarkedet, men anerkjenner at et betydelig nivå av synergier kreves for å forsvare verdifastsettelsen (valuation multiples, journ.anm.), skriver analytikeren, og fortsetter;

– Samtidig øker det kompleksiteten i Norwegians drift med risiko for økte kostnader og driftsinvesteringer relatert til flåtefornyelse.

Under dagens pressekonferanse snakket også Widerøe-sjef Stein Nilsen om behovet for flåtefornyelse frem mot 2030, inkludert lavutslippsfly, og at det krevde en solid eier.

Pareto positiv

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities er positiv til Norwegians kjøp av Widerøe, og mener det heller gjør Norwegian mer attraktiv for andre aktører.

– Er tvert om. Dersom oppkjøpet går igjennom får Norwegian en styrket posisjon i Norge (med) bedre tilbud for mange, både forretningsreisende og fritid, skriver analytikeren i en e-post til E24.

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities .

Han viser til at det er lite overlapp mellom Widerøe og Norwegian per i dag og komplementære ruter, der Widerøes tre Embraers jetfly «i prinsippet møter Norwegians 78 fly».

Samtidig tilbakebetales oppkjøpet av Widerøes kontantstrøm over cirka tre-fire år, mener analytikeren.

– Vi mener at det er positivt for Norwegian, og veldig gunstig pris, skriver Sivertsen.

Anbefaler kjøp

Westgaard påpeker at prisen verdsetter Widerøe til 25 ganger driftsresultatet i 2022 (EV/EBIT) og til 18,5 ganger gjennomsnittlig driftsresultat i perioden 2018–2022.

Norwegian mener at prisen på 1,125 milliarder kroner indikerer en P/E (pris/nettoresultat) etter forventede årlige synergier på 3–3,5 ganger Widerøes historiske resultater gjennom syklusen.

– Det vil si, før synergier anslår vi at dette indikerer en P/E på 9–15 gangen, skriver analytikeren.

Han legger til at basert på DNB Markets forventninger handles Norwegian-aksjen til en P/E-verdi på 11–16 ganger forventede resultater i 2023–2024.

Sterke trafikktall

Norwegian la torsdag morgen også frem sterke trafikktall for juni, der flyselskapet fraktet over to millioner reisende.

Fyllingsgraden var på 85,8 prosent, en oppgang på 1,1 prosent fra juni i fjor. Kapasiteten (ASK) var opp syv prosent fra samme måned i fjor, mens betalende passasjerkilometer (RPK) var opp åtte prosent over periodene.

Yielden, inntekten per fløyet passasjerkilometer, eller sete med passasjerbelegg, var på 0,80 kroner, hele 19 prosent over juni i fjor og opp åtte prosent fra mai.

Westgaard var positivt overrasket og tror at analytikerne vil oppjustere sine forventninger til Norwegians brutto driftsresultat (EBITDA) i 2023.

– Vi vurderer dette som en positiv rapport for Norwegian, inkludert yield og kabinfaktor over forventningene, og positive kommentarer på utsiktene (..) vi mener en positiv reaksjon på 1–2 prosent er berettiget, skriver analytikeren i en oppdatering før Widerøe-nyheten tidligere torsdag.

DNB Markets har en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen, med kursmål 15 kroner. Norwegian-aksen stiger rundt 2,2 prosent på Oslo Børs torsdag, sist omsatt for rundt 10,6 kroner.

Norwegians oppkjøp av Widerøe er betinget godkjennelse av norske konkurransemyndigheter og ventes gjennomført i løpet av fjerde kvartal i år, ifølge dagens børsmelding.

Den endelige kjøpsprisen er også gjenstand for visse justeringer etter fullføring, også relatert til Widerøes lønnsomhet i 2023, fremgår det.

Les også

Flyekspert om Norwegian-oppkjøp: – Kanskje beste eieren Widerøe kunne få

Les også

Widerøe-tillitsvalgte: – Vi trenger tid for å forstå hva som egentlig skjer

Les også

NHH-professor om Widerøe-kjøp: – Gir Norwegian et nytt våpen

Les også

Bjørn Kjos om Norwegians Widerøe-oppkjøp: – Et klokt valg

Les også

Konkurransetilsynet om Widerøe-oppkjøpet: – Kan ikke gjennomføres før vi har godkjent det

Publisert: