Norwegian får milliardkontrakt med Forsvaret

Kriserammede SAS tapte milliardkontrakten. Forsvaret avviser at konkursbeskyttelse var en faktor.

Publisert:

Norwegian er tildelt en fireårskontrakt med Forsvaret for flyreiser i Norge og Norden. Det opplyser selskapet i en børsmelding onsdag.

Kontrakten har en totalverdi på rundt én milliard kroner over de fire årene. Det gir en årlig verdi på rundt 250 millioner.

Avtalen løper fra første kvartal 2024 og dekker rundt 250.000 reiser i året for ansatte i Forsvaret, Forsvarsdepartementet og Forsvarsmateriell.

Norwegian vinner dermed denne kontrakten tilbake fra konkurrenten SAS. I 2019 ble SAS tildelt forsvarskontrakten, etter at Norwegian da hadde hatt den siden 2008.

Les på E24+

Bonusjegerens 8 beste tips: Bonusreiser for 100.000 i året

– Vi gleder oss til å fly Forsvarets personell og alle ansatte i forsvarssektoren i Norge og Norden, sier Magnus Maursund, kommersiell direktør i Norwegian i en pressemelding.

Spørsmål om lønnsomhet

Da Norwegian tilbake i 2019 tapte kontrakten, opplyste selskapet at det ikke ville være mulig å gjennomføre avtalen med lønnsomhet.

– Hvordan er lønnsomheten i kontrakten nå?

– Vi anser at vilkårene som nå ligger til grunn i denne avtalen vil være bærekraftig for oss. Det blir ikke riktig å sammenligne nåværende vilkår med tidligere avtale som ble inngått flere år tilbake, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i Norwegian.

SAS, som nå mister denne kontrakten fra neste år, sier de tar utfallet til etterretning.

– SAS har vært en stolt leverandør av transporttjenester for Forsvaret i mange år. Vi tar utfallet nå til etterretning, og håper at de har fått sikret en god leverandør av flyreiser også i tiden fremover, sier Knut Morten Johansen, direktør for samfunnskontakt i SAS, til E24.

SAS er rammet av en finansiell krise og står i en amerikansk domstol for å rydde opp i gjeld gjennom en såkalt «Chapter 11Chapter 11et avsnitt i amerikansk konkurslovgivning som handler om å restrukturere selskapet »-prosess, som er ventet å vare til over nyåret.

«SAS sin Chapter 11-prosess har ikke vært en faktor i beslutning og tildeling av kontrakten», skriver Daniel Hovland, anskaffelsesleder i Forsvarets logistikkorganisasjon, i en e-post til E24.

Gjeninnføre Bardufoss-rute

Avtalen med Forsvaret innebærer at Norwegian vil gjeninnføre direkteruten fra Oslo til Bardufoss. Denne ruten vil ha 17 ukentlige avganger.

I tillegg vil selskapet starte opp igjen med ruten Oslo-Lakselv to ganger i uken og tilby direkterute til Oslo-Kirkenes hele året.

– Nord-Norge er et viktig marked for oss, og tilbudet blir langt bedre fra og med neste år, sier Maursund i Norwegian.

Han trekker frem at Forsvaret har lagt spesielt vekt på miljøkrav i anbudskonkurransen. Norwegian opplyser at de i avtaleperioden skal erstatte vanlig drivstoff med fossilfritt flydrivstoff for «en betydelig andel» av forbruket på reisene knyttet til Forsvaret.

Lars-Christian Aamodt, generalmajor og sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon, sier i pressemeldingen fra Norwegian at han ser frem til å få på plass selskapet som leverandør.

– Det legges opp til et rutetilbud som dekker våre behov på viktige destinasjoner. Jeg er glad for at Norwegian er ambisiøse og har strukket seg langt for å innfri våre ønsker om bærekraftige løsninger, sier Aamodt.

Widerøe får rammeavtale

Samtidig som Norwegian-kontrakten er kjent, melder Widerøe at selskapet er tildelt en rammeavtale med Forsvaret for innenlandsreiser. Denne har hovedvekt på Bergen og internt i Nord-Norge.

Denne avtalen har en årlig verdi på 35 millioner kroner, som gir en totalverdi på 140 millioner kroner. Oppstarten er 1. februar 2024, og denne avtalen har også en varighet på fire år.

– Vi har med stor respekt fraktet forsvarspersonell i mange år uten en definert avtale. Denne rammeavtalen inkluderer flere nye ruter. Det er med glede vi forbereder oss til å fly betydelig flere enn hva vi gjør i dag, sier Christian Skaug, kommersiell direktør i Widerøe.

Tidligere i år ble det kjent at Norwegian har inngått en avtale om å kjøpe Widerøe for 1,1 milliarder kroner.

Publisert: