Analytiker om Norwegian: Frykter prisvekst vil bremse reiselysten i vinter

Norwegian vil nær halvere kapasiteten i det tradisjonelt svakere vinterhalvåret. Det overrasker analytiker Hans-Erik Jacobsen i Nordea, som frykter dyrere billetter og prisvekst.

Et Norwegian-fly letter fra Oslo Lufthavn Gardermoen i januar, 2022.
Publisert:

Pengene strømmer inn til flyselskapet Norwegian som gjennom sommeren har fylt passasjersetene på nær 300 ruter. I tremånedersperioden april og ut juni tjente selskapet over en halv milliard kroner.

Torsdag varslet konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian at trøkket fortsatte i juli, og når status skal gjøres opp ved utgangen av september, vil det bli det sterkeste kvartalet i flyselskapets historie.

Det kan komme godt med. Luftfarten tjener penger i sommerhalvåret, og blør i vinterhalvåret. Denne vinteren vil Norwegian redusere kapasiteten enda mer enn det selskapet gjorde i fjor, mellom 30–40 prosent, ifølge toppsjefen.

Norwegian-aksjen var ned rundt syv prosent ved børsslutt torsdag. Aksjen fortsatte å svekke seg fredag, og endte ned 3,01 prosent.

Les på E24+

Aksjonærene bør ikke høre på Norwegian-sjefens jubel

Kutter ruter og frekvens

Det vil skje ved å droppe typiske sommerdestinasjoner, og ta ned frekvensen på andre ruter, varsler han.

 Norwegian og konsernsjef Geir Karlsen hadde en kontantbeholdning på over 10 milliarder kroner per utgangen av juni.

– Hvilke markeder? Norge, Danmark, Finland, det kommer til skje overalt, sier Karlsen under torsdagens kvartalspresentasjon.

Les også

Norwegian tjente 538 millioner før skatt i sesongmessig sterke andre kvartal

Størrelsen i kapasitetsreduksjonen overrasker analytiker Hans-Erik Jacobsen i Nordea.

Under spørsmålsrunden etter dagens presentasjon påpekte han at Norwegian planlegger å ta ned større kapasitet enn det normale sesongvariasjoner skulle tilsi.

– I den grad jeg er overrasket er det at Norwegian vil ta ned kapasiteten 30–40 prosent i vinter, mens vi har anslått 20 prosent, sier analytikeren til E24.

Analytiker Hans-Erik Jacobsen, Nordea.

Norwegian-sjefen forklarte kapasitetsreduksjonen med at selskapet venter at etterspørselen vil bli lavere.

– Men ser du på vinteren 22/23 så reduserte vi kapasiteten da også med over 30 prosent. Det er ikke massivt annerledes, men det er på linje med det vi forventer vil være etterspørselen, sier Karlsen.

Mens toppsjefen varslet historiske resultater i tredje kvartal, og sterk booking inn i oktober, frykter Jacobsen at etterspørselen kan svekke seg når den generelle prisveksten begynner å bite, kombinert med høyere billettpriser.

– Man kan se for seg at det kan svekke etterspørselen til vinteren mer enn normalt, sier han.

Les også

Priser Norwegians Stordalen-samarbeid til rundt to milliarder

Norwegians resultater var en «noe bedre» enn analytikeren hadde spådd på forhånd, samtidig som det var svakere enn summen til forventningene til analytikerne som dekker selskapet.

Analytiker: Bra drevet

– Norwegian driver selskapet svært bra, men vi hadde i forkant tatt ned estimatene på bakgrunn av en svak krone, og høyere oljepris. Ledelsen sier jo også at de påvirkes av dette, men det er jo faktorer utenfor deres kontroll, sier Jacobsen.

Han er derfor ikke overrasket over at markedet sender aksjen ned torsdag.

Drivstoff er en av de største utgiftspostene for et flyselskap, og drivstoff for levering frem i tid har ofte lavere priser.

Norwegian har siden pandemien mørkla det fremtidige etterspørselsbildet i liten grad sikret drivstoffpriser, men betalt den til enhver tid gjeldende «pumpeprisen».

Norwegian-sjef Geir Karlsen, her i samtale med finansdirektør Hans-Jørgen Wibstad, før dagens kvartalspresentasjon.

Torsdag opplyste Norwegian å sikret over halvparten av det forventede forbruket ut 2023, og 20 prosent i 2024.

Under presentasjonen fremhevet Norwegian-sjefen dette som en konkurransefordel, da flere av konkurrentene, som tidligere har vært sikret når Norwegian ikke har vært det, nå står uten sikring, ifølge ham.

– Det er fornuftig at Norwegian sikrer deler av kostnadene sine, og drivstoff er jo en av de aller største, sier Jacobsen i Nordea.

Norwegian varslet også å ville se nærmere på sin kapitalstruktur, blant annet for å komme i posisjon til utdele utbytter til aksjonærene.

10 milliarder

Per utgangen av juni hadde flyselskapet en kontantbeholdning på 10 milliarder kroner. Torsdag kjøpte selskapet tilbake gjeld for 430 millioner kroner.

Karlsen er ordknapp på detaljene når spurt om hvordan det oppleves å ta et selskap fra teknisk konkurs til å vurdere utbytteutbetaling og foreta tilbakekjøp av obligasjonsgjeld.

– Det vi har sagt i dag er at vi ønsker å komme i en posisjon der vi har anledning til å betale utbytte. Men slik som det går i Norwegian nå, og slik det ser ut også fremover, så er det helt klart at vi kan være i en posisjon der vi skal betale utbytte, sier Norwegian-sjefen til E24.

Norwegian-sjef Geir Karlsen kunne glede seg over sterk utvikling for Norwegian i første del av det viktige sommerhalvåret.

Norwegians hovedeier og Karlsens tidligere prinsipal da han jobbet i Fredriksen-systemet, John Fredriksen, er kjent for konsekvent utbyttepolitikk i selskapene han kontrollerer.

Ifølge Karlsen har utbytteambisjonen vært diskutert i hele år.

– I hvilken grad er hovedaksjonæren involvert i disse diskusjonene?

– Vi har en åpen dialog med alle våre største aksjonærer, inklusiv den største, men dette er naturlig for et selskap som Norwegian nå, med den finansielle statusen som vi har, sier Karlsen.

Han støttes av Jacobsen i Nordea, som peker på at selskapet må vekte en sterk balanse opp mot utbyttebetalinger.

– De har en finansiell evne til å gjøre det. De skal ikke bare bygge opp en kontantbeholdning, og det er naturlig å returnere noe av verdiene til eierne, og å lufte dette, sier Jacobsen til E24.

Nordea har en kjøpsanbefaling på Norwegian med kursmål 14 kroner.

Les også

Flybonanza etter «Hans»: – Unormalt stor pågang

Les også

«Voldsom» Norwegian-interesse: Investor laster opp

Les også

Norwegian får milliardkontrakt med Forsvaret

Publisert: