Kunstig intelligens gjør det enda viktigere å tenke på forbrukerne

Teknologi som misbruker persondata, utrygg mat eller villedende reklame – dette er bare noen eksempler på hvordan selskaper kan påvirke forbrukere negativt.

  • Carine Smith Ihenacho
    Carine Smith Ihenacho
    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management
Publisert: Publisert:
E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Og med økt bruk av kunstig intelligens, er det viktigere enn noen gang at vi holder selskapene til ansvar for hvordan de tar hensyn til forbrukerinteresser.

I dag publiserer vi våre forventninger om forbrukerinteresser. Hovedbudskapet er at selskaper som påvirker forbrukerne gjennom sine produkter og tjenester må ta hensyn til forbrukernes interesser og rettigheter, både i sin strategi og risikostyring.

Vi forventer også at selskaper skal utvikle og bruke kunstig intelligens (KI) på en ansvarlig måte. Økt bruk av KI skaper enorme muligheter, men også ny risiko for både selskaper, forbrukere og samfunnet.

Forbrukerinteresser og KI vil være et prioritert område for Oljefondets eierskapsarbeid fremover.

Vi er investert i nesten 6 000 selskaper som selger produkter og tjenester som påvirker forbrukere, for eksempel gjennom salg av forbruksvarer, medisin, teknologi eller finanstjenester.

Vi er overbevist om at det å ta hensyn til forbrukernes interesser vil være positivt for selskapenes lønnsomhet over tid.

Det er økende oppmerksomhet om hvordan selskapers produkter og tjenester kan påvirke enkeltpersoner og samfunnet rundt oss.

Det er mye diskusjon rundt ansvarlig utvikling og bruk av KI, men også næringsinnhold i mat, personvern og digitalt overforbruk og misbruk er aktuelle eksempler. Selskapene som forutser, vurderer og reagerer effektivt på dette i sine strategier, kan øke sin inntjening, redusere omdømmerisiko og raskere tilpasse seg nye regelverk som kan påvirke deres forretningsmodell.

Selskaper som tilbyr trygge produkter og tjenester, og markedsfører disse på en ansvarlig måte, bygger tillit og lojalitet i sin kundebase.

Les også

Robert Næss: – Kunstig intelligens vil definere høsten

Manglende hensyn til forbrukerinteresser kan på den annen side medføre store økonomiske tap. Et av de mest alvorlige eksemplene i nyere tid finner vi i opioidepidemien i USA, hvor flere farmasiselskaper har fått bøter på flere titalls milliarder kroner på grunn av sitt bidrag til utbredt avhengighet av sterke smertestillende.

Teknologiselskaper har også fått store bøter de siste årene som følge av manglende beskyttelse av personvern.

KI kan bidra til å styrke mulighetene, men også forverre risikoene, for både selskaper og forbrukere. Utvikling og bruk av KI kan bidra til raskere innovasjon og forbedre produkter og tjenester på tvers av sektorer, samt bedre tilpasse disse til ulike kundegrupper.

Men dette krever en ansvarlig tilnærming. Generativ KI, som gjør det enkelt å lage lyd, video, tekst og bilder som ligner på menneskeskapt innhold, kan for eksempel gi forbrukere bedre tilgang på informasjon, men det er samtidig risiko for desinformasjon og manipulering.

Vårt mål i eierskapsarbeidet er å bidra til god styring av selskapene vi eier slik at de kan sikre langsiktig avkastning og håndtere risiko. Som investor kan vi påvirke selskapene gjennom både dialog og stemmegivning.

Les på E24+

– Vi lever virkelig i fremtiden. Dette er galskap

Vi har for eksempel allerede hatt dialog med selskaper om såkalte evighetskjemikalier, blant annet med industriselskapene Dow Inc og 3M Co. Dette er en type kjemikalier som det tar lang tid å bryte ned i naturen og kroppen, og som kan ha omfattende negative helseeffekter.

Som investor stemmer vi på selskapers generalforsamlinger, og dette er en mulighet for oss til å sende tydelige signaler som eier.

De siste årene har det også vært flere aksjonærforslag på forbrukerinteresser, særlig for teknologiselskaper. Gjennom stemmegivning har vi oppfordret Meta Platforms, selskapet som eier Facebook og Instagram, om å rapportere mer om hvordan de forebygger misbruk på sine plattformer og styrker barns trygghet på nett.

Vi har også oppfordret Amazon til å undersøke risikoene knyttet til sin teknologi for ansiktsgjenkjenning, og vi har stemt for at Alphabet, selskapet som eier Google og YouTube, skal gjennomgå hvorvidt plattformene kan bidra til desinformasjon og manipulering på nett.

Med dagens lansering av våre nye forventninger vil vi styrke grunnlaget for eierskapsdialog på om forbrukerinteresser og ansvarlig KI. Vi vil holde selskapene vi er investert i til ansvar, og gjennom dialog og stemmegivning vil vi bidra til bedre forretningspraksis over tid.

Det kommer oss til gode både som forbrukere og som en finansiell investor.

Publisert: