Ukrainsk leder om Mondelez: – Deres profitt i Russland er våre tap

Antikorrupsjonsmyndigheten i Ukraina forklarer hvorfor de har satt Freia-eier Mondelez på landets svarteliste. – Er konsekvent i hvilke selskaper vi svartelister.

Freia-eier Mondelez eier også merkevarer som Oreo og Toblerone.
Publisert: Publisert:

Agiya Zagrebelska, sjef for antikorrupsjonsmyndigheten i Ukraina, takker alle selskaper som har tatt steget med å boikotte produkter fra Mondelez. Det skriver hun i et debattinnlegg i Aftonbladet lørdag.

Der utdyper hun hvorfor de 25. mai besluttet å sette amerikanske Mondelz på landets svarteliste.

– Vår myndighet er konsekvent i hvilke selskaper vi svartelister. Selskaper som ikke har kunngjort at de trekker seg fra det russiske markedet, eller ikke tar meningsfulle skritt for å redusere virksomheten sin i Russland, svartelistes, skriver hun.

Les også

Oljefondet investert i 13 av 28 selskaper på Ukrainas svarteliste

Zagrebelska peker på at Mondelez Internationals russiske datterselskap Mondelez Rus opprettholder driften i landet, og besluttet i 2022 å pause alle investeringer og reklamevirksomhet i landet.

– Likevel økte inntektene med 38 prosent og overskuddet med 303 prosent i løpet av 2022, skriver hun.

Vil ikke trekke seg helt ut av Russland

Freia-eier Mondelez opplyste torsdag om at virksomheten i Russland vil skilles ut fra resten av selskapet innen årsskiftet.

Forsyningskjeden vil også være skilt fra resten av virksomheten, ifølge en pressemelding fra selskapet.

De opplyser samtidig at de ikke ønsker å trekke seg helt ut av Russland.

De begrunner tilstedeværelsen med risiko for at en «annen part» tar over virksomheten og bruker den til egne interesser. De sier også at det kan skape en vanskelig situasjon for familier i Russland, og for rundt 3000 kollegaer og 10.000 bønder.

Freia-eier Mondelz er satt på Ukrainas liste over selskaper de mener bidrar med inntekter til den russiske krigskassen.

Agiya Zagrebelska i den ukrainske antikorrupsjonsmyndigheten ber Mondelez om en aktiv dialog med dem om hvordan de planlegger å redusere selskapets bidrag til Russlands krig.

– Deres profitt i Russland er bokstavelig talt våre tap, skriver hun i Aftonbladet, med henvendelse til Mondelez.

Hun ber selskapet om å oppdater dem om hvordan selskapets fremtidige virksomhet Russland vil påvirke bidraget deres til den russiske staten.

– Inntil da forblir dere på svartelisten vår, fortsetter Zagrebelska.

Flere selskaper har snudd

I løpet av den siste uken har en rekke norske selskaper boikottet Freia, som eies av Mondelez, før de deretter har snudd igjen.

Utenriksdepartementet kalte inn til et dialogmøte med næringslivet angående Freia-saken tidligere denne uken. Myndighetene ville ikke ta stilling til boikott på vegne av bedrifter og forbrukere.

I etterkant av møtet snudde Elkjøp, Norwegian og Widerøe i sin stilling til en boikott. Selskapene sier at de nå vil forholde seg til EUs sanksjonsliste, og ikke Ukrainas «svarteliste». SAS og Strawberry fastholder derimot på boikotten.

I Sverige har derimot myndighetene og politikere gått langt i å oppfordre til en boikott, noe som har rammet sjokoladeprodusenten Marabou.

Lørdag bekreftet også den svenske varehusgiganten IKEA overfor Göteborgs-Posten at de faser ut varer fra Mondelez i sitt sortiment. Dette gjelder også Ikea Norge, men det handler ikke om noen boikott, sier selskapet.

Agiya Zagrebelska skriver i sitt innlegg i Aftonbladet at Mondelez gjentatte ganger har hevdet at de leverer essensielle matvarer til den russiske befolkningen.

Den høylytte boikotten av selskapets produkter i Norden mener hun beviser at forbrukerne ikke ser på snacks som nødvendige basisvarer.

– Alle skatter som deres datterselskap Mondelez Rus betaler inn bidrar til Putins krigskasse, skriver hun.

Les også

Mondelez-sjefen håper de som har boikottet snur: – Jeg håper de går inn i en dialog om dette

Les også

Elkjøp avblåser Freia-boikott

Publisert: