Investtech: Flem kjøpte Magseis-aksjer etter teknisk anbefaling

Analyseselskapet går ut for å oppklare det de mener er et «skjevt bilde» i media av aksjehandlene til utenriksminister Anniken Huitfeldts mann.

Anniken Huitfeldt (Ap) og mannen Ola Flem, her avbildet i forbindelse med Stortingets avslutningsmiddag i 2021.
Publisert: Publisert:

Ola Flems aksjehandler har vært omtalt av mange medier etter saken om at han handlet i aksjer i flere selskaper mens Huitfeldt har vært statsråd.

Flem har oppgitt at de fleste av investeringsbeslutningene var knyttet til Investtechs porteføljeInvesttechs porteføljeDet norske selskapet Investtech driver med teknisk aksjeanalyse som danner grunnlag for anbefalinger om kjøp eller salg av aksjer, og selskapet har en anbefalt aksjeportefølje som oppdateres med nye aksjer en gang i uken., sa Huitfeldt til VG da saken ble kjent.

En av aksjene som ikke var i porteføljen til Investtech var aksjen til seismikkselskapet Magseis Fairfield, noe både E24, Finansavisen, DN og Nettavisen har omtalt.

Magseis steg kraftig på Oslo Børs da konkurrenten TGS la inn oppkjøpstilbud 29. juni 2022, og Utenriksdepartementets oversikt over Flems handler viste at han hadde kjøpt mange aksjer i ukene før budet, og solgt i etterkant.

Nå har Investtech gått gjennom sine systemer og sjekket anbefalinger fra alle sine analysetjenester opp mot Flems handler.

Magseis var på toppliste

Gjennomgangen viser at Magseis ble anbefalt av en disse analysetjenestene, men ikke i den såkalte modellporteføljen.

Ifølge daglig leder Christian Sveen Harto i Investtech, har Investtech trukket frem Magseis Fairfield som en av de ti beste aksjene i Norden. Det skjedde blant annet 5. mai, 19. mai og 9. juni 2022.

– Aksjen har ikke ligget i modellporteføljen, men hvis han har brukt systemet slik som vi ønsker at kundene våre skal bruke systemet, så har det vært en av de sterkeste aksjene på plattformen, sier Harto til E24.

Listen viser anbefalingene som ble trukket frem i Magseis.

UDs oversikt viser at Flem kjøpte seg kraftig opp i Magseis-aksjen i etterkant av disse anbefalingene. Han solgte deretter samme dag som TGS-budet ble kjent, etter at aksjen hadde steget kraftig.

Listen viser Flems handler i Magseis.
Les også

Ekspert om Huitfeldts ektefelles regnskap: – Misvisende og feil

Flems advokat Pan Farmakis i Langseth advokatfirma skriver i en e-post til E24 at Flem har eid aksjer i Magseis Fairfield i flere år, også før Huitfeldt ble utenriksminister, og at Flem kjenner aksjen godt.

– I mai 2022 ble han oppmerksom på en rekke anbefalinger fra analyseselskapet Investtech. Basert på anbefalingene utførte han flere kjøp for å redusere tapet han hadde i aksjen. Etter at det kom et overraskende bud på selskapet 29.06.2022, valgte han å selge hele aksjeposten, skriver Farmakis i en e-post.

– Et litt skjevt bilde

I en pressemelding fra Investtech skriver Harto at selskapet har behov «for å oppklare litt» etter omtalen av handlene og analysetjenestene.

– Hva er grunnen til at dere vil oppklare?

– I det som kom frem i media i mandag virket det som om Investtechs systemer var fulgt i veldig liten grad. Så det er for å utdype hva Investtech er, det er ikke bare denne modellporteføljen som det er blitt referert mye til. Det er mye annet også hvor vi gir anbefalinger, sier Harto.

– Det ble et litt skjevt bilde. Det virket som det bare er modellporteføljen som man kan hente inspirasjon fra. Man kan søke opp hvilken som helst aksje og få en konkret anbefaling, eller man kan finne det andre steder på plattformen.

Les også

Kjøpte aksjer i selskaper som Huitfeldt hadde møtt

– Når dere går ut med pressemeldingen for å oppklare ting, er dette et forsøk på å forsvare kunden deres?

– Vi mener det har vært mangelfull informasjon i pressedekningen, og ønsket å oppklare hvordan Investtechs tjenester virker og hvordan kundene ofte benytter tjenestene. Spesielt ville vi påpeke at vi ofte har konkrete analytikeranbefalinger og algoritmeanbefalinger på aksjer som ikke ligger i modellporteføljen.

– Er det feil at Flem har fulgt Investtech i liten grad?

– Det vi ønsker er at kundene skal hente inspirasjon fra modellporteføljen. Vi ønsker at kundene bruker analyseverktøyet vårt til å finne aksjer som passer til deres risikoprofil. Og hvis man ser på hva vår analyseplattform har gitt av anbefalinger, kan man bare konkludere med at åtte av de 71 handlene har vært motsatt av det vi har konkludert med.

Sjekket 71 av 108 handler

Flem har gjort 108 handler i 40 forskjellige aksjer siden Huitfeldt ble utenriksminister i oktober 2021, viser listen over samtlige aksjehandler som ble offentliggjort av Utenriksdepartementet.

Analysen til Investtech, som omfatter 71 av handlene, er basert på Flems handler de siste 18 månedene, fra 28. februar 2022 til 22. august i år.

Investtech har ikke gått lenger tilbake i tid fordi historikken på analytikeranbefalinger som ligger lett tilgjengelig på plattformen, ikke går lenger tilbake enn 18 måneder, forklarer Harto.

E24 har sett på modellporteføljen til lnvesttech opp mot Flems aksjehandler i perioden tilbake til oktober 2021. Harto har følgende vurdering av gjennomgangen:

– Vi synes E24 har gjort en grundig jobb med å sammenligne Flems handler opp mot modellporteføljen, men Investtechs plattform gir også andre aksjeanbefalinger. Det er mulig og ønskelig å hente informasjon fra Investtech på flere måter enn kun via modellporteføljen.

Publisert: