Ziplongs-gründer anklager nettbutikk for kopiering: – Gått over streken

I et varselbrev til nettbutikken HektaPåTur krever Northern Playground opphør i bruk av varemerke og salg av lignende produkt. HektaPåTur stiller seg uforstående til kritikken og avviser anklagene.

Daglig leder av Northern Playground, Jo Egil Tobiassen, har sett seg lei av at store aktører kopierer gründere
Publisert: Publisert:

Gründer av Northern Playground, Jo Egil Tobiassen, startet utviklingen av produktet ZipLongs i 2011. Stillongsen med glidelås på begge sider, for å ta den av og på mens man er på tur, ble lansert i 2012.

– Den gangen var det ingen andre med tilsvarende produkt, sier Tobiassen til E24.

Siden lanseringen har flere større merker lansert lignende produkter.

– Først og fremst har det vært stas, vi ble også advart da vi begynte i klesbransjen om at det er sånn det fungerer, sier Tobiassen om at konkurrenter har kommet med lignende produkter.

Samarbeid opphørte

HektaPåTur er en norsk nettbutikk stiftet i 2015 av Rune Tangen Kjeldsen. Nettbutikken selger en rekke produkter fra ulike produsenter, i tillegg til sitt eget varemerke «Peak Motion».

Nettbutikken var i flere år forhandler av Ziplongsen til Northern Playground, før samarbeidet opphørte i 2021. Tobiassen sier samarbeidet ble avsluttet grunnet strategiske endringer hvor de sluttet å selge gjennom andre nettbutikker.

I ettertid lanserte HektaPåTur sin egen ziplongs gjennom merket Peak Motion, produktet kom for salg i nettbutikken i 2022.

– Lanseringen har en sammenheng med at vi ønsker produkter som forbrukeren vil ha i nettbutikken vår og at vi må tilpasse oss de behovene, sier daglig leder i HektaPåTur, Rune Kjeldsen, til E24.

Northern Playground mener designet ligger for tett opp mot deres originale produkt. Samtidig hevder de enerett til varemerket «Ziplongs» gjennom innarbeidelse i Norge.

Les også

Sportsleverandører med resultatfall på 200 mill.

Krever opphør av salg

I et brev signert Northern Playgrounds advokat, Christoffer Vedal, kreves det opphør i bruk av varemerket Ziplongs.

I brevet, som E24 har fått innsyn i, går det frem at dersom ikke bruken av varemerket «Ziplongs» opphører og produktene fjernes fra markedet, vil Northern Playground vurdere ytterligere rettslige skritt.

I et skriftlig tilsvar fra nettbutikken HektaPåTur avviser daglig leder Rune Kjeldsen kritikken.

Han viser til at deres varemerke heter Peak Motion og hevder videre at de ikke har brukt «Ziplongs» som et varemerke. Kjeldsen mener ordene «zip» og «longs» er velkjente begrep i bransjen som ikke strider med noen varemerkerettigheter.

– Vi stiller oss helt uforstående til kritikken angående kopiering av navn, det blir som å si at man har enerett på ordet «dunjakke», sier Kjeldsen til E24.

Han understreker at de ikke markedsfører produktet som «Ziplongs», men bruker det som en forklaring på produktet med ordene «zip» og «longs» med mellomrom.

– Produktet vårt heter «Peak Motion Merino zip longs», det er så langt unna navnelikhet som det går an å få det til å bli, sier Kjeldsen.

Northern Playground lanserte produktet Ziplongs (venstre) i 2012, i 2022 lanserte HektaPåTur et tilsvarende produkt (høyre)

– Gått over streken

I brevet fra Vedal påpekes det at Ziplongsen til HektaPåTur må ha blitt utviklet under eller i kjølvannet av samarbeidet med Northern Playground, noe han mener virker skjerpende i saken.

I brevet skriver Vedal at de anser produktene til HektaPåTur å være en etterligning av Northern Playgrounds produkter, og derfor i strid med markedsføringsloven §30.

Gründeren bak Northern Playground mener saken skiller seg betydelig fra andre aktører som har lansert lignende produkter når det gjelder likhet i design.

– I dette tilfellet er det en strek som er krysset med god margin, sier gründer Tobiassen til E24.

Han sier de er nødt til å sette ned foten i denne saken og samtidig vise for andre i bransjen at det går en grense.

Avviser all kritikk

På kritikken om likhet mellom fargevalg og design viser Kjeldsen til at 90 prosent av alle longser som selges i Norge er enten mørkeblå eller svarte.

Kjeldsen sier til E24 at han mener de ikke har gjort noe galt, dette produktet selges av en rekke andre aktører.

Han skriver i sitt tilsvar til Vedal at valget av farger til glidelåser er tatt fra det første utkastet til logoen for Peak Motion.

– Produktet vårt er absolutt ikke ment å være en etterligning av Northern Playground sin Ziplongs, sier Kjeldsen.

Les også

Klesgründeren som vil at du skal kjøpe mindre, vil vokse mer

– I utgangspunktet tillatt

Advokat og leder i Næringslivets Konkurranse Utvalg (NKU), Ida Gjessing, kan ikke kommentere konkrete saker men kommer med en generell uttalelse.

– Etterligninger er i utgangspunktet tillatt, skriver hun i en e-post til E24.

Hun forklarer videre at etterligninger likevel er forbudt dersom man utnytter en annens innsats eller resultater på urimelig måte. Det må også være fare for forveksling. Ved særlig skjerpende forhold vil det alminnelige forbudet mot handlinger i strid med god forretningsskikk uansett kunne ramme etterligningen.

Gjessing understreker at det er mange forhold som spiller inn i vurderingen. En nærgående kopi vil lettere kunne rammes, enn om man har gjort noe for å forsøke å skille seg fra originalproduktet. Funksjonsbestemte trekk vil det være vanskeligere å få et kopivern for, enn trekk som like gjerne kan være utformet på annen måte.

Et tidligere samarbeidsforhold kan tilsi at man bør holde større avstand, men ikke alltid. Det har også betydning hvor særpreget det originale produktet er. Oppnådd markedsposisjon spiller også en rolle, utdyper Gjessing.

Publisert: