Unge ledertalenter: Dette må til for å lykkes

Håndtering av konkurs, oppsigelser og det å lede folk som er eldre enn deg. Her er de beste rådene til unge som vil opp og frem.

Børre Lobekk, Elisabeth Myhre og Ida Pernille Hatlebrekke har alle vært en del av E24s Ledertalenter. Her deler de sine erfaringer og råd.
Publisert: Publisert:

Jakten på unge ledertalenter til E24s Ledertalentene er i gang, og til høsten starter juryen sitt arbeid med å lage de ulike listene og til slutt kåre én vinner.

I mellomtiden har E24 tatt kontakt med tidligere ledertalenter for å få svar på fem kjappe spørsmål om ledelse.

Måtte håndtere oppsigelser

Børre Lobekk (36) vant Ledertalentene i 2020 som CEO for Nordic Steel. Den gang var han kun 33 år gammel.

ÅRETS SELSKAPSBYGGER 2021: Børre Lobekk vant Ledertalentene i 2020.

– Hva er den tøffeste utfordringen du har møtt på som leder?

– Det var nok da jeg var en ung leder i det lille firmaet som nå er Nordic Steel. Etter oppkjøp hadde vi ikke anledning til å ha med alle vi opprinnelig ville ha med oss.

– Hva kjennetegner en god leder?

– Jeg tror en leder bør være tydelig, gi retning og inspirere andre.

Les også

Børre Lobekk gjorde stål «sexy». Nå er han «årets selskapsbygger» i Ledertalentene 2020

Kjenner du et ledertalent under 35 år? Nå kan du sende inn ditt tips til E24s Ledertalentene her – frist 17. august!

– Hvordan er det å lede folk som er eldre og kanskje mer erfarne enn deg selv?

– Nordic Steel er satt sammen av folk med ulik erfaring, bakgrunn og kompetanse. Vi utfyller hverandre på mange områder og alder er ingen begrensning.

– Har du noen tips til unge som ønsker å bli ledere?

– Bruk tid, legg ned mer innsats enn andre, ha gode vaner, pass på gode samarbeidspartnere og venner, og tro på det du driver med. Med gode vaner tenker jeg på en generell måte, som ved å ta vare på egen helse.

ÅRETS BÆREKRAFT 2022: Ida Pernille Hatlebrekke vant Årets Bærekraft i 2022.

Opplevde å gå konkurs

Ida Pernille Hatlebrekke (33) vant Årets bærekraft i ledertalentene i 2022 som leder for klima og miljø i bilkonsernet Møller Mobility Group.

– Hva er den tøffeste utfordringen du har møtt på som leder?

– Som 27-åring startet jeg Folk Oslo. På det meste hadde vi 14 partnere og litt under 200 medlemmer. Etter mange forsøk på å kapitalisere og justere på verdiforslag og forretningsmodell, måtte vi til slutt melde oppbud. Jeg gikk rett i kjelleren og ble der en god stund, før jeg med tilstrekkelig tid og perspektiv innså at dette faktisk hadde vært en helt unik erfaring som jeg aldri kunne lest eller studert meg til.

– Hva kjennetegner en god leder?

– En god leder for meg er en som ser andre mennesker og som evner å lede gjennom andre. Du må kunne inspirere og bygge en kultur som mennesker vil være en del av, samtidig som man står stødig når det blir litt krevende og er tydelig på retning og verdier.

– Hvordan er det å lede folk som er eldre og kanskje mer erfarne enn deg selv?

– Som fagleder på mitt område har jeg indirekte lederansvar for kollegaer i alle forretningsområder, samtlige med langt mer ansiennitet og erfaring enn meg selv. I begynnelsen synes jeg det var ganske skummelt, men etter hvert innså jeg at det er en kjempemulighet til å lære av dyktige ledere og medarbeidere som igjen bidrar til min egen utvikling som leder.

– Har du noen tips til unge som ønsker å bli ledere?

– Lederskap er ikke en «one size fits all». Selv om du ikke tenker at lederskap er noe for deg, kan dette endre seg. Man kan fort overraske seg selv om man bare er litt åpen og nysgjerrig på muligheter som dukker opp. Jeg er en relativt introvert person og så ikke meg selv som leder, men jeg har lært at det finnes mange ulike måter å tilnærme seg ledelse på.

ÅRETS ORGANISASJONSUTVIKLER 2022: Foodora-sjef Elisabeth Myhre vant Ledertalentene i 2022

Kommunikasjon var vanskeligst

Elisabeth Myhre (35) er norgessjef i Foodora og kom til topps i kategorien Årets organisasjonsutvikler i 2022.

– Hva er den tøffeste utfordringen du har møtt på som leder?

– Det tøffeste er å lykkes med kommunikasjon. Det å kunne være åpen, ærlig og skape trygghet, mens endringer skjer i et skyhøyt tempo, kan være veldig krevende. Det merket jeg spesielt under pandemien, da vi tidvis hadde 300 prosent vekst og skulle bygge en organisasjon rundt det. Erfaringen min gang på gang har vært at man aldri kan kommunisere for mye.

– Hva kjennetegner en god leder?

– Tre ting: Tillit, tillit og tillit. Rundt deg kan du bygge mye, men uten tillit vil det uansett rase sammen på et tidspunkt. Når du har bygget tillit, klarer en god leder å identifisere hva som får den enkelte medarbeideren til å prestere, og klarer å tilpasse sin kommunikasjon og lederstil for å få frem det beste i medarbeideren.

– Hvordan er det å lede folk som er eldre og kanskje mer erfarne enn deg selv?

– Alder har ikke noe å si, så lenge du møter folk med respekt og nysgjerrighet, spesielt på erfaringen og kompetansen de bringer med seg. Smarte ledere ansetter folk som er flinkere enn seg selv, og for unge ledere vil det i mange tilfeller bety at man ansetter eldre og mer erfarne medarbeidere. Jeg vil anbefale unge ledere å se på det som en læringsmulighet.

– Har du noen tips til unge som ønsker å bli ledere?

– Ta fatt på muligheter, hopp i det, men ikke vær noen andre enn deg selv. Da jeg var befal i Forsvaret var jeg ikke den største, sterkeste eller den som kunne rope høyest for å få rekruttene til å ta ordre. Jeg skjønte heldigvis fort at jeg lyktes best i rollen ved å være meg selv, og ved å legge ned innsatsen som skulle til for å være dyktig i jobben.

Publisert:

Her kan du lese mer om