Svensk pensjonskjempe sparker toppsjef etter milliardtap i amerikanske krisebanker

Alecta tapte til sammen 20 milliarder kroner under uroen i mars på investeringer i tre kriserammede banker.

Alecta-sjef Magnus Billing har fått sparken, en uke etter at aksjeforvaltningssjefen også måtte gå.
Publisert: Publisert:

Magnus Billing, administrerende direktør i Alecta, må gå på dagen. Det opplyser den svenske pensjonskjempen i en pressemelding tirsdag.

Sparkingen kommer etter at pensjonsforvalteren gikk på en smell under bankuroen forrige måned.

Alecta var aksjonær i både Silicon Valley Bank og Signature Bank. Begge kollapset og ble overtatt av amerikanske myndigheter. Bare her tapte Alecta mer enn 12 milliarder svenske kroner på investeringene.

I tillegg hadde pensjonsforvalteren investert i First Republic Bank, som raste på børs i forbindelse med uroen. De mislykkede investeringene ga totalt tap på rundt 20 milliarder svenske kroner. Den norske og svenske kronen er verdt omtrent like mye i dag.

Les på E24+

Mer gunstig i år: Pendlerfradragene for inntektsåret 2022

Årslønn i fallskjerm

«Tapene har alvorlig skadet tilliten til Alectas kapitalforvaltning», skriver selskapet i pressemeldingen tirsdag.

Som bakgrunn for sparkingen av toppsjef vises det til behovet for gjenopprette tillit og gjennomføre nødvendig forandringer innenfor kapitalforvaltningen.

Sparkingen av Billing kommer en uke etter at aksjeforvaltningssjefen i Alecta, Liselott Ledin, måtte gå på grunn av milliardtapene.

– Alectas aksjeforvaltning trenger en ny start og ny ledelse. Jeg har derfor, etter drøftinger med styret, tatt beslutningen av disse tiltakene, sa Billing i en pressemelding da Ledin fikk sparken.

Magnus Billing får en årslønn i sluttpakke. Det viser årsrapporten til selskapet, skriver Dagens Industri.

I fjor hadde Billing en total årslønn på 6,7 millioner svenske kroner. Det er usikkert hvor mye av dette som er grunnlønn, men to år tidligere var grunnlønnen 6,2 millioner, skriver avisen.

Kollapser

Silicon Valley Bank (SVB), som rettet seg mot teknologibransjen, gikk over ende 10. mars. Få dager senere ble også kryptobanken Signature Bank stengt ned av amerikanske myndigheter.

Bankkollapsene i USA bidro til å utløse frykt i banksektoren og markedene for øvrig, og mange bankaksjer fikk gjennomgå på børs.

First Republic Bank var blant aksjene som kollapset. Flere amerikanske storbanker gikk blant annet sammen om å bidra med innskudd tilsvarende drøyt 300 milliarder kroner for å hjelpe den kriserammede banken.

Publisert: