Støre har startet gjennomgang av aksjeregler

Statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) fagfolk går nå gjennom aksjereglene for regjeringspolitikere. Mulige presiseringer blir tema på regjeringens første møte i august.

PRESISERINGER: – Det er ikke unaturlig at praksis av et regelverk blir presisert over tid, sier Støre.
Publisert: Publisert:

– Fra min side er det helt klart at det å drive med kjøp og salg av aksjer, og spekulere for å tjene penger slik en investor gjør, er helt uaktuelt hvis du er i regjering, sier statsminister Jonas Gahr Støre til E24.

Det har gått en uke siden Ola Borten Moe gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister, etter E24s sak om hans aksjekjøp i Kongsberg Gruppen.

Debatten har siden gått varmt, og mange stiller spørsmål ved hvordan toppolitikere skal forholde seg til aksjer.

Sist ute er Høyre, det største opposisjonspartiet på Stortinget, som kommer med forslag til tydeliggjøring av eksisterende regler og forslag til nye.

Les også

Ukene som felte Borten Moe

– Åpen for innspill

Flere har med spenning rettet blikket mot statsminister Støre, og om han vil stramme grepet om aksjereglene.

For første gang på en uke tar statsministeren bladet fra munnen om saken.

– Jeg synes at forslagene Høyre har lagt frem virker som en presisering og tydeliggjøring av eksisterende regelverk. Det er en viktig diskusjon og jeg er åpen for alle innspill, sier Støre.

– Det er ikke unaturlig at praksis av et regelverk blir presisert over tid.

Høyre ønsker blant annet å formalisere og presisere at statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere i praksis forbys å handle aksjer, og at kjøp og salg unntaksvis skal kunne skje etter tillatelse fra Statsministerens kontor.

Les også

Høyres fire aksjeforslag for politikere: – Strengere og mer gjennomsiktig

I lys av Borten Moes aksjesak, den påfølgende debatten og innspillene som har kommet, forklarer Støre at han konkret har satt i gang følgende:

  • Fagfolk ved Statsministerens kontor (SMK) er i gang med å gjennomgå eksisterende regelverk, altså Håndbok for politisk ledelse, og bedt dem gi han råd om mulige presiseringer eller behov for innskjerpelser. SMKs fagfolk skal konkludere om to-tre uker.

– Kan du allerede nå si at det vil komme tydelige presiseringer og at håndboken vil se annerledes ut i høst?

– På første regjeringsmøte som vi har i august, vil vi ha en ny gjennomgang og oppdatering i lys av det som har skjedd i sommer. Når jeg får rådet fra SMKs fagfolk vil jeg konkludere om vi skal gjøre formelle presiseringer. Dersom det er behov for å justere retningslinjene, så vil jeg gjøre det, sier Støre.

  • Regjeringen ved Kommunal- og distriktsdepartementet utreder nå en lovendring, som vil gjøre at de kan innhente og registrere aksjeopplysninger også for statssekretærer og politiske rådgivere. I dag har ikke SMK oversikt, og disse har heller ikke plikt til å registrere hvilke aksjer de eier til Stortinget, slik stortingsrepresentanter og statsråder må.

– Dette er del av et europeisk regelarbeid som pågår for å sikre innsyn, og et tiltak mot korrupsjon som har pågått i noe tid, forklarer Støre.

ALVORLIG: – Noen feil er så alvorlige at de ikke er forenlige med å fortsette i regjeringen, slik som med Ola Borten Moe, sier Støre. Bildet er fra pressekonferansen Støre og finansminister og Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum holdt etter Borten Moe trakk seg.

– Skal ikke forekomme

Generelt mener Støre at dagens regelverk, både innsideloven, habilitetsregelverket og håndbok for politisk ledelse, skal ivareta de viktigste hensynene.

– Har aksjeeierskap vært et viktig tema i kontrollpraten du har med de som skal inn i din regjering?

– Ja, det har det. Praksis for de som har hatt aksjer er at man fryser eierskapet, slik at det forblir uendret gjennom perioden man sitter med ansvar. Og i tillegg har stabssjef ved SMK generelt sagt at aksjehandel ikke skal forekomme, forklarer Støre.

Les også

Reglene må strammes opp

Han kjenner seg igjen i praksisen som Erna Solberg beskriver fra hennes tid ved roret.

Statsministeren erkjenner likevel at det kan være behov for presiseringer i lys av Borten Moes aksjesak.

– Men det at et regelverk i Borten Moes tilfelle ikke er fulgt, er ikke et uttrykk for at regelverket er feil. Det er et uttrykk for at han ikke har fulgt regelverket, slår Støre fast.

– Drøftet Borten Moe sine aksjekjøp i Kongsberg Gruppen med deg eller SMK?

– Dette var forhold han gjorde privat, og ikke delte med oss. Men han gjorde ikke noe for å skjule dette, det var informasjon han la ut etter reglene i Stortingets register. Men det er ikke en direkte overvåkning av det registeret fra regjeringssiden, forklarer Støre.

LEI SEG: – Jeg er uhyre lei meg for den situasjonen jeg har satt meg selv og regjeringen i, sa Ola Borten Moe på en pressekonferanse fredag forrige uke, hvor han varslet at han gikk av som både forskning- og høyere utdanningsminister og nestleder i Senterpartiet.

Skeptisk

Høyre foreslår også at det innføres plikt om fortløpende registrering av kjøp og salg av aksjer i Stortingets register, og ønsker også at stortingspolitikere skal forbys å handle aksjer om de har kunnskap som kan være kurssensitiv for bransjer og selskaper. Hva tenker du om det?

– Å presisere at alle eventuelle aksjehandler blir registrert fortløpende, virker for meg naturlig. Men hvordan Stortinget vil organisere dette må Stortinget selv diskutere, og jeg skal være varsom med å ha veldig presise meninger, sier Støre.

Les også

Stortingets aksjeregister: Skjulte summer og utdaterte lister

Støre sier han har registrert at noen har åpnet for at det bør være totalforbud for politikere i regjering å eie verdipapirer.

På samme måte som Høyre-lederen er han skeptisk til det, for å ikke gjøre politikken utilgjengelig for folk med ulike bakgrunner, alt fra næringslivet til noen som eier i et familieselskap.

– Dersom man sitter på aksjeeierskap som er frosset, og det oppstår en situasjon i livet ditt hvor du har et saklig behov for å endre på noe av det, så mener jeg at det naturlige er at du konsulterer SMK for å sikre deg at det ikke skaper noen tvil om tilliten, sier Støre.

Les også

Stortinget skal granske habilitetsrotet i regjeringen

– Menneskelig å gjøre feil

– En enstemmig kontrollkomité skal se på regjeringens håndtering av habilitet. Hvordan opplever du selv at du har håndtert habilitet opp mot dine ansatte i regjering?

– For det første skjønner jeg godt at kontrollkomiteen tar tak i dette. Regjeringen skal selvfølgelig stille opp med alt de måtte ønske av spørsmål i denne saken, og ved behov vil vi møte opp, forklare og utdype, sier Støre. Han legger til:

– Jeg har lagt stor vekt på spørsmål om habilitet og uavhengighet som leder av regjeringen. Jeg opplever også at statsrådene gjennomgående har høy bevissthet. Men så skjer det altså at folk gjør feil, og det kan vi både beklage og ønske å ha gjort om på, men det er menneskelig å gjøre feil. Noen feil er så alvorlige at de ikke er forenlige med å fortsette i regjeringen, slik som med Ola Borten Moe.

Publisert: