Spenning rundt renteutsiktene: – En ytterliggere økning i september kan ikke utelukkes

Det er bred enighet blant ekspertene om at Den europeiske sentralbanken vil heve renten med 0,25 prosentpoeng torsdag. Spenningen vil ligge på signalene om veien videre.

Sentralbanksjef Christine Lagarde i ESB på pressekonferansen etter forrige rentebeslutning i juni.
Publisert: Publisert:

Klokken 14.15 torsdag kommer Den europeiske sentralbanken (ESB) med rentebeskjed.

Ved forrige rentemøte i juni hevet sentralbanken styringsrenten 0,25 prosentpoeng til 3,5 prosent.

I dag er det ventet at renten heves med 0,25 prosentpoeng, noe ESB selv antydet etter forrige møte.

– ESB har vært tydelig på at det må skje store endringer i makrobildet, særlig med tanke på det stramme arbeidsmarkedet, for at renten ikke skal settes opp nå på torsdag. Med KPI-tall som forventet og PMI-tall som kun overrasket noe på nedsiden, er det derfor svært sannsynlig at renta settes opp med 0,25 prosentpoeng, skriver Knut A. Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, i en morgenrapport.

Les på E24+

Ny rapport: Verdens land kan tape tre oljefond på ti år

Magnussen mener det imidlertid er stor usikkerhet rundt hvorvidt det blir en ytterliggere renteheving i september. Markedet priser nå inne en rentetopp som er 0,25 prosentpoeng lavere enn ved forrige rentemøte, skriver seniorøkonomen.

– Dette kan sees i sammenheng med et generelt bedret risikobilde og at inflasjonen begynner å avta i flere land. Uansett hva rentetoppen til slutt blir, har ECB vært klare på at når den nås, vil rentene holdes på det nivået i en lengre periode, skriver Magnussen.

Fremdeles høy inflasjon

Den europeiske sentralbanken har hevet renten en rekke ganger i forsøk på å kjøle ned økonomien, og få bukt med den høye prisveksten.

I juni dempet inflasjonen i eurosonen eurosonen Land som bruker euro inngår i eurosonen. seg til 5,5 prosent, ned fra 6,1 prosent i mai. Kjerneinflasjonen endte samtidig på 5,4 prosent i juni, opp fra 5,3 prosent i mai.

Inflasjonen innad i valutaunionen er likevel ulik. Prisveksten i Tyskland kom inn høyere enn ventet forrige måned, og steg til 6,8 prosent i juni, opp fra 6,3 prosent i mai.

Spania ble derimot den første store eurosoneøkonomien der inflasjonen falt under ESBs inflasjonsmål på to prosent, ifølge Financial Times. Inflasjonen i Spania falt til 1,6 prosent i juni, ned fra 2,9 prosent i mai.

Det var hovedsakelig prisene på mat, alkohol og tobakk som trakk opp inflasjonen i eurosonen i juni, med en prisvekst på 11,7 prosent. Bilde fra Barcelona, Spania.

ESB uttalte etter forrige rentemøte i juni at prisveksten i eurosonen er på vei ned, men fremdeles er for høy.

Sentralbanken skrev at de er fast bestemt på å få ned inflasjonen til målet på to prosent, men understreket samtidig at tidligere rentehevinger begynner å få innvirkning på tvers av økonomien.

Fremtidige rentebeslutninger vil bli basert på inflasjonsutsiktene sett i lys av nye økonomiske data, skrev ESB i juni.

En «done deal»

Nordea Markets mener en renteheving på 0,25 prosent torsdag ser ut som en «done deal». Alt fokus vil rettes mot det ESB antyder om fremtiden, skriver banken i et notat.

– Beretningene fra forrige rentemøte taler for et ytterliggere rentehopp på 0,25 prosentpoeng på julimøtet, støttet oppunder både inflasjonsutsiktene, dynamikken i den underliggende inflasjonen og overføringen av pengepolitikken, skriver de.

Les også

USAs sentralbank hever renten med 0,25 prosentpoeng

Nordea Markets ser tre senarioer for hva ESB vil kommunisere ut på pressekonferansen i etterkant av rentebeslutningen:

  • ESB fortsetter å signalisere at ytterliggere innstramming er sannsynlig. Slike signaler vil sannsynligvis gi en «haukete»«haukete»«Hauker» mener rentene må holdes høye eller settes opp for å kontrollere inflasjonen. markedsreaksjon med økende renteforventninger.
  • ESB fortsetter med et rent databasert beslutningsgrunnlag, og holder seg klare til videre renteøkninger uten en eksplisitt innstrammingsbasis. Nordea mener et slik scenario vil gi en moderat «duete»«duete»«Duer» mener inflasjonspresset er så lavt at man må holde et lavt rentenivå. markedsreaksjon.
  • ESB antyder at det gjøres klare fremskritt mot inflasjonsmålet, og er usikker på om ytterliggere renteøkninger er nødvendig. Markedsreaksjonene ved et slik scenario vil være «duete», tror Nordea.

Nordea skriver videre at de ser det haukete scenarioet mer sannsynlig enn det duete.

– Synspunktene på tvers av renterådet er avvikende, og gitt at det slippes mange viktige økonomiske data mellom juli- og septembermøtet, så virker en vent-og-se-tilnærming fornuftig, heter det.

– Økning i september kan ikke utelukkes

Deutsche Bank skriver i en rapport at en heving på 0,25 prosentpoeng torsdag nesten er garantert, og at fokuset heller er vendt mot septembermøtet og renteutsiktene, ifølge TDN Direkt.

– En ytterligere økning til 4,0 prosent i september kan ikke utelukkes. ESB vil at markedet skal forstå dets forpliktelse til høvelig tilbakeføring av inflasjonen ned til målet, og viljen til å gå «høyere og lengre» om nødvendig, skriver banken.

Deutsche Bank skriver at det er data som støtter argumenter både for en ny renteheving og å holde renten uendret i september, ifølge TDN Direkt.

Nordea Markets forventninger ligger fremdeles på at rentehevingen torsdag kan være den siste i rekken, selv om risikoen vipper mot videre hevinger.

– En pause etter juli-møtet vil sannsynligvis kreve et ytterliggere fall i kjerneinflasjonen og flere tegn til at pengepolitikken begynner å virke på tvers av økonomien, for eksempel i form av et mykere arbeidsmarked, skriver de.

Les også

Rentebeslutninger i USA og eurosonen til uken: – Signalene om veien videre blir spennende

Les også

Temperaturen er på vei ned i den kinesiske og amerikanske økonomien. Hva betyr det for Norge?

Publisert: