Slutt etter 29 år: – Hadde voldsom vekst

Stålbedriften Gnist har røtter tilbake på 80-tallet, men nå må de lukke døren. Bostyreren tror flere bedrifter ligger helt på grensen.

SLUTT: Gnist industriservice må kaste inn håndkleet.
Publisert: Publisert:

Gnist industriservice har levert stål og andre metallprodukter fra næringsparken på Stange i nesten 30 år, og selskapet de springer ut ifra har holdt på siden 80-tallet.

Hjørnesteinsbedriften har levert sunne årsregnskap i årevis. Likevel har de nå måttet gå til retten for å melde oppbud.

God fart – så kom krigen

Daglig leder Marius Mickelson forteller at 2022 egentlig lå an til å bli et rekordår.

– Vi hadde en voldsom vekst i 2021, og vi gikk inn i fjoråret med en bra ordrereserve, men med låste kostnader. Så kom krigen, og da kom også økte materialkostnader, sier han.

Les på E24+

Boligtriks gjorde at Christan (29) fikk låne mer: – Rart at ikke flere gjør det

Dermed fikk Gnist negativt resultat i 2022, selv om de nesten doblet omsetningen.

Samtidig har resten av samfunnet begynt å kjenne på den nye hverdagen med økte levekostnader.

Siden årsskiftet har nordmenn og norske bedrifter måtte smake på en cocktail bestående av høyere rente og prisvekst. Dette har gitt lav aktivitet i flere bransjer.

Les også

Bostyrerrapport om Stayclassy: Anbefaler konkurskarantene

Flere bedrifter sliter

Gnist bygger på et selskap som har røtter tilbake på 80-tallet.

Mickelson tok over som daglig leder i 2011. De påfølgende årene hadde de god omsetningsøkning, og tok oppdrag på stadig større prosjekter.

Selskapet leverte et årsresultat på en millioner kroner i fjor. Året før gikk de helt marginalt i minus, mens de i 2020 hadde et resultat på 272.000 kroner.

Med andre ord har driften ligget rundt null de siste årene.

Advokat Kjetil Schonhowd er bostyrer i konkursboet. Han forteller at bedriften leverte jevnt solide årsregnskap frem til i fjor.

Kjetil Schonhowd tror flere bedrifter kan måtte oppsøke tingretten i høst.

– Da kom atskillig høyere råvarepriser, og generell prisøkning på andre innsatsfaktorer, som strøm. Samtidig ble det noe roligere. Men det er nok prisoppgangen som har tatt knekken på de, sier Schonhowd.

Advokaten forteller at det er flere bransjer som nå opplever redusert etterspørsel, og at han ser flere bedrifter som har driftet forsvarlig i mange år, men som nå må til retten for å melde oppbud.

– Vi så det i vinter, da strømprisene eksploderte, at det var atskillig flere som fikk en knekk. Vi har hatt flere konkurser som skyldes voldsomme prisøkninger på strøm. Mange bedrifter har gamle industrihaller, plutselig har hatt strømregninger for en måned som har vært det samme nivået som tidligere årskostnaden for strøm, sier advokaten.

Nybolig tørket opp

Gnist har levert tjenester til boligbyggere, men dette markedet har så godt som tørket opp, ifølge Mickelson.

Salg- og igangsetting av nye boliger har så godt som stanset det siste året. I mai hadde igangsetting av nye boliger falt 67 prosent sammenlignet med mai i 2022. For leiligheter var fallet på hele 89 prosent.

BREMS: Igangsettingen av nybygg har så gått som stanset.

Mickelson sier ordrene stanset i desember. Da de kom til sommeren måtte bedriften ty til permitteringer.

– Nedgang i byggebransjen i tillegg. Vi satser på konstruksjonsstål, og har gjort det mye den siste tiden, men vi har ikke hatt nok omsetning. I tillegg til veldig tøffe priser.

Nå må de lukke dørene etter flere tiår.

– Det er synd at det skjer. Heldigvis har vi god dialog med de ansatte, kunder og kreditorer.

Både bostyrer og daglig leder forteller at det meste ser ryddig ut.

– Det ser ikke ut som noen skal tape så mye penger. Videre er det mye å tenke på, men vi finner vel på noe, sier Mickelson.

Publisert:

Her kan du lese mer om