Skype-gründer investerer 115 millioner i norsk startup

Skype-gründeren Niklas Zennström går inn med nesten 115 millioner kroner i det norske finansteknologiselskapet Strise.

Niklas Zennströms Atomico investerer i norsk finansteknologi.
Publisert: Publisert:

– Dette er drømmeinvestoren, sier Strise-sjef Marit Rødevand.

Investeringen i Strise gjøres gjennom Niklas Zennströms London-baserte investeringsselskap Atomico.

– Det som skiller Atomico fra andre er at vi får ikke bare en av partnerne inn i styret, vi får et helt team. De er kjent for å være god på organisasjonsutvikling og være veldig hands on, sier Rødevand.

Les på E24+

Engleinvestor Trond Riiber Knudsen: De viktigste grepene for å investere i startups

Blir stor aksjonær

Strise er et norsk selskap som utvikler programvare for automatisering av antihvitvaskingsarbeid. På kundelisten står blant andre Nordea, Handelsbanken og Vipps Mobilepay.

Selskapet hentet nylig inn 118 millioner kroner, hvor Atomico gikk inn med «brorparten». Eksisterende aksjonærer investerte for å beholde eksisterende eierandeler, men Atomico sitter nå med en eierandel på mellom ti og 20 prosent.

Største aksjonær i Strise er venturekapitalselskapet Maki som eier litt over 24 prosent, etterfulgt av gründerne som sitter på litt under 12 prosent hver.

Får internasjonal toppinvestor på laget: Sigve Søråsen, Marit Rødevand og Patrick Skjennum er gründerne bak finansteknologiselskapet Strise.

– De er erfarne, de er store og de passer bra inn i de internasjonale ekspansjonsplanene vi har nå. Det er utrolig kult å få med en så anerkjent investor, sier Rødevand.

Økonomisk kriminalitet øker

Hvitvasking og økonomisk kriminalitet er et økende problem globalt. Det internasjonale pengefondet IMF kom denne uken med en stor rapport om de økende utfordringene rundt økonomisk kriminalitet globalt. Bankene blir i rapporten utnevnt til de viktigste dørvaktene for å oppdage og motarbeide hvitvasking.

– Tilfellene av økonomisk kriminalitet øker. Dette øker også med det makropolitiske, med stadig nye sanksjoner. Banker og andre regulerte industrier står i frontlinjen med dette. De er nødt til å jobbe med antihvitvasking og forebygging av økonomisk kriminalitet, Rødevand.

Alle banker er i dag pålagt å gjennomføre såkalte kjenn-din-kunde-undersøkelser. Et eksempel kan være at et selskap, som er kunde av banken, vil begynne med mobilbetaling. Det må da undersøkes hvem som står bak bedriften, hele risikobildet må kartlegges, opererer de innenfor en industri hvor man statistisk sett opplever mye økonomisk kriminalitet? Disse prosessene jobber Strise med å automatisere. Ved hjelp av datamaskiner kan man samle og sette sammen dokumentasjonen rundt disse undersøkelsene, og på den måten strømlinjeforme arbeidsprosessen.

– Vi mener kunstig intelligens kan være med på å løse flere utfordringer her.

Har skalert internasjonalt tidligere

Rødevand trekker frem Atomicos erfaring fra å skalere opp og ta ulike teknologiselskaper internasjonalt, som spesielt attraktivt.

– De har akkurat det vi vil ha, og de kan åpne dører for oss. De har et sterkt team, de er gode på organisasjonsbygging og de har gjort dette før.

Strise jobber i disse dager med etablering og lansering i Storbritannia. Det er dette den nye kapitalen blant annet skal brukes til.

Det britiske bankmarkedet og det regulatoriske der har flere likhetstrekk med det norske markedet, derfor ble det der en internasjonale ekspansjonen starter.

Frem til slutten av oktober gjennomfører selskapet et såkalt early access-program på de britiske øyene, hvor et utvalg bedrifter som er underlagt antihvitvaskingsloven er med, blant annet konsulentselskapet EY og advokatselskapet Orrick.

– Når skal dere tjene penger?

– Vi har en plan for det, men nå skal vi først og fremst gripe de markedsmulighetene vi har, sørge for vekst for eksisterende produkter og bygge flere nye produkter. Det er det vi har hentet penger til nå.

-Kostnadsbesparende

Don Hoang, partner i Atomico, sier i en melding at teknologien Strise sitter på er en «game-changer» innenfor anti-hvitvasking.

– Dets eksisterende kunder, inkludert store nordiske banker og betalingstjenester, har rapportert 90 prosent reduksjon i diligence-timediligence-timeTiden det tar å gå gjennom alle risikofaktorer og 30 prosent kostnadsbesparelser siden systemet ble implementert, sier Hoang som har erfaring fra ledelsen i Uber og den britiske banken Revolut.

– Vi er stolt over å bli partnere med grunnleggerne Marit, Sigve og Patrick, som jobber for å få en endelig stopp på finansiell kriminalitet ved å bygge den første automatiserte antihvitvaskingsplattformen som alle har lyst til å bruke, sier Hoang i en melding. Han blir en del av styret i Strise etter investeringen.

Rødevand er veldig fornøyd med å få inn Atomicos mann i styret.

– Det blir veldig kult å få med en som har en sånn erfaring.

Niklas Zennström uttalte til den svenske avisen Dagens Industri i april i år at Atomico girer opp satsningen i Norden, ifølge Shifter. Blant annet gjennom å opprette et eget kontor i Stockholm.

Sist Atomico kjøpte seg opp i et norsk selskap var i 2019 da det investerte i Spacemaker. Sistnevnte ble solgt i 2020 for 2,2 milliarder kroner til amerikanske Autodesk.

Les også

Politiet beslagla 22 millioner kroner i hvitvaskingssak i Oslo

Publisert: