SAS er blant selskapene som ikke lenger tilbyr Mondelez-produkter.

Skal man kritisere andres valg, bør det være basert på fakta

Nei, dette er ikke en emosjonell og kortsiktig boikott.

  • Tonje Bjerve Sund
    Pressesjef i SAS Norge
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

I innlegget «Kvikk Lunsj i krig» fremfører KLPs Kiran Aziz sin analyse av Freia-saken, som den ble hetende her hjemme – inkludert påstått innsikt i andre selskapers beveggrunner for å stenge ute eier Mondelez. Det mer enn antydes at hverken fornuft eller grundige overveielser har vært med i prosessen.

Jeg kan med dette forsikre Aziz om at dette ikke stemmer.

«Vi kan ikke fly Ukrainske krigsofre i SAS’ hospitalfly hver uke og samtidig selge sjokolade fra de som finansierer den selvsamme krigen de evakueres fra. Åpenbart for oss – men ikke for alle», skrev jeg i et Facebook-innlegg lørdag, som siden er delt flere hundre ganger. Ordene er verdt å gjenta.

Tonje Bjerve Sund er pressesjef i SAS Norge.

Det siste året har SAS flydd godt over 1000 ukrainske krigsofre til sykehus rundt om i Europa ved hjelp av vårt spesialombygde hospitalfly. Et oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet og Forsvaret, som vi internt i SAS er svært stolte av. Så nei, dette er ikke en emosjonell og kortsiktig boikott. Det er blodig alvor, bokstavelig talt. Og vi står trygt på vår beslutning.

Til informasjon har SAS også tatt bort Yves Rocher, som også står på ukrainske myndigheters offisielle liste, til tross for at disse har en marginal økonomisk påvirkning for oss. De ble ikke tatt bort samtidig som Mondelez på grunn av en intern glipp, men vi ønsker å være lojale mot listen og konsekvente – og dermed gikk det med dem som med Mondelez for vår del. Så lenge selskapene står på listen, er det naturlig for oss å stå fast ved det.

Det er også interessant å merke seg til tross for like utgangspunkt i Norge og Sverige, er diskusjonen veldig ulik, selv om Marabou vekker like sterke følelser hos svensker som Freia gjør hos nordmenn. I Sverige handler debatten om at Ukraina selv ber verden om å reagere mot selskapene som bidrar til å finansiere Russlands angrepskrig. I Norge ble det en debatt om sjokolade.

Vi erkjenner naturligvis at dette er til dels komplisert terreng og respekterer at andre vurderer denne saken annerledes enn oss. På samme måte forventer vi at andre respekterer vårt ståsted. Uansett mener vi at dersom man skal kritisere andres valg, bør det være basert på fakta – og ikke bare et etterlatt inntrykk fra mediene, slik Aziz dessverre har gjort.

Publisert:

Her kan du lese mer om