SAS om Freia-boikotten: – Enkel avgjørelse

SAS sier de står fjellstøtt i Freia-debatten og mener perspektiver i debatten blir borte.

KLAR TALE: Tonje Sund i SAS.
Publisert: Publisert:

– For oss var det en enkel avgjørelse. Vi kunne ikke fløyet disse evakueringsflygingene med skadde fra Ukraina hver uke, men samtidig selge produkter fra selskap som er på Ukrainas svarteliste, sier pressekontakt i SAS, Tonje Sund, til E24.

Tidligere denne uken skrev hun en kommentar hos Medier24 med tittelen «Åpenbart for oss – men ikke for alle» .

– Perspektiver i debatten blir borte

Debatten har rast etter at det som egentlig bare skulle være en intern boikott, ble allmenn kjent.

– I utgangspunktet skulle dette være en internsak hvor vi tok et standpunkt som selskap. Vi er store og det er sånt som skjer innimellom at noe finner veien til media. Da det først kom ut opplevde vi umiddelbart en positiv respons. Etter hvert synes vi noen perspektiver i debatten blir borte, mener Sund.

Hun trekker spesielt frem forskjellen på debatten i Sverige og her hjemme. Sund omtaler det som interessant å se.

– Dette er to store sterke merkevarer som vekker følelser. Det er interessant at debattene blir så ulike når utgangspunktet er det samme. I Sverige handler det om storkapital og ansvar som eier. I Norge om hvorvidt man skal kjøpe Kvikklunsj eller ikke. Når man løfter blikket og ser at diskusjonen egentlig handler om hvem som finansierer krigen og hva kan vi bidra med, så burde det ikke være noe spørsmål.

Hun forstår frustrasjonen som brer seg hos Freias ansatte som frykter for jobbene sine.

– Jeg tenker samtidig at ansatte i disse selskapene bør rette sin frustrasjon mot Mondelez som eier. Nå er det blitt gjort veldig tydelig hva som foregår. Når selskapet først er der, er det Mondelez man må rette kritikken mot, påpeker hun.

Slår tilbake

Etter et møte med Utenriksdepartementet har flere aktører, som i utgangspunktet sluttet seg til boikotten SAS satte i gang, snudd. Myndighetene forholder seg kun til EUs sanksjonslister, og ikke til Ukrainas «svarteliste».

Dermed trakk Elkjøp, Norwegian og Widerøe i bremsen og fortsetter salget av produkter fra Freia. Selskapene sier at de nå vil forholde seg til EUs sanksjonsliste, og ikke Ukrainas «svarteliste». Det var aldri aktuelt for SAS, understreker Sund, som reagerer på at noen mistenker at det hele dreier seg om et pr-stunt fra SAS.

– Jeg kan skjønne at spørsmålene kommer, men vi som jobber i SAS ser disse evakueringsflyene gå hver eneste uke. Derfor måtte vi få tydeliggjort at dette er krig og alvorlig sårede det handler om. Man kommer ikke uberørt fra det, sier Sund.

Reagerer på kommentar fra KLP

Tidligere i uken gikk leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, Kiran Aziz, ut på debattplass i E24, hvor hun kritiserte SAS-boikotten av Freia.

Det får Sund og SAS til å reagere. Det er spesielt dette utspillet som får SAS til å steile:

«Det kan se ut til at misforstått prinsippfasthet og frykten for selv å bli kansellert eller boikottet overskygger fornuft og grundige overveielser. En noe panikkdrevet boikott av Freia var en enkel og svært lite kostbar handling for utvalgte selskaper som SAS, Strawberry og Elkjøp.»

– Det mer enn antydes at hverken fornuft eller grundige overveielser har vært med i prosessen, og følelsesladete ord som «panikkdrevet» brukes for å forsterke dette inntrykket. Jeg kan med dette forsikre om at det ikke stemmer, sier Sund, før hun raskt legger til:

– Vi erkjenner naturligvis at dette er til dels komplisert terreng og respekterer at andre vurderer denne saken annerledes enn oss. På samme måte forventer vi at andre respekterer vårt ståsted. Uansett mener vi at dersom man skal kritisere andres valg bør det være basert på fakta – og ikke bare et etterlatt inntrykk fra media, slik Aziz dessverre har gjort.

– Kan komme vanskeligere vurderinger

Men Sund er forberedt på at selskapet kan havne i situasjoner hvor de virkelig blir satt på prøve, nå som Mondelez-standpunktet er tatt. Hva skjer når eller om det kommer en aktør på svartelisten som faktisk byr på ordentlige problemer for driften i SAS?

– Vi full forståelse for at dette kan være kompliserte spørsmål. Vi er langt fra perfekte. Det kan komme mye vanskeligere vurderinger enn dette. Nå har vi sagt at vi forholder oss til den ukrainske listen. Ser vi nye ting fra listen, kommer vi til å agere deretter, sier Sund, som trekker frem et eksempel om at de også har fjernet produkter fra merket Yves Rocher, et selskap som fremdeles driver i Russland, fra nettbutikken deres.

Samtidig erkjenner hun:

– Kommer det aktører som blir lagt til på listen som er vanskelig for oss, kan det bli krevende, også for oss.

Mondelez: Vil skille ut Russland

Reuters skrev i forrige uke at Mondelez opplyser at virksomheten i Russland skal skilles ut fra resten av selskapet. Forsyningskjeden vil også være skilt fra resten av virksomheten, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Det er gledelig, mener Sund.

– Vi har tro på at alle kan bidra med noe. Det har en samlet effekt. Utenfor landets grenser ser vi nå at budskapet når frem. Nå gjenstår det å se hva som faktisk skjer og om dette blir en realitet.

– Kan Freia gjøre SAS-comeback dersom dette blir en realitet?

– Er det nok for Ukraina at de vil skille ut Russland på denne måten, fjernes de fra listen. Dersom Mondelez ikke lenger er svartelistet, er det naturlig at vi revurderer standpunktet vårt.

Publisert: