SAS følger Ukrainas svarteliste – fjerner alle produkter fra Freia

SAS stopper salg av alle produkter fra matvaregiganten Mondelez, ettersom det hevdes at selskapet bidrar til Russlands statskasse.

Publisert:

I slutten av mai satt Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet opp en svarteliste over selskap de mener bidrar til inntekter til den russiske statskassen.

De anklaget også selskapene for å bidra til Russlands krigskasse. 

Blant dem var matvaregiganten Mondelez, som blant annet eier Freia, Toblerone og Daim.

Som følge av dette har SAS, fra og med torsdag, valgt å stoppe salg av produkter fra Mondelez om bord på sine flyginger, da inkludert Freia. 

Det bekrefter pressesjef i SAS, Tonje Sund, overfor VG. 

– Vi har tatt bort produkter fra Mondelez, som er på Ukrainas International War Sponsors list, sier Sund.

– Dette handler om at vi tar bort produkter fra Mondelez, og om dem som eier. Vi kommer til å ta inn erstatningsprodukter, så det blir sjokolade og snacks om bord. 

Vil produktene være fjernet til Ukraina tar selskapene av svartelisten?

– Vi er lojale mot den listen, svarer Sund. 

Mondelēz: Freia er norsk

– Vi synes det er leit at SAS har tatt denne beslutningen, men det er selvsagt opp til våre kunder å bestemme hvilke produkter de velger å selge, skriver Mondelēz i en e-post til VG.

De skriver at mange andre matvareselskaper har beholdt en viss virksomhet i Russland.

– Vi forstår at dette er en følelsesladet sak og respekterer fullt ut de ulike meningene om den, skriver de, og fortsetter:

– Vi ønsker imidlertid å være tydelige på at Freia er en norsk merkevare, med produksjon i Norge. Produksjonen foregår ikke i Russland, og vi selger ikke produkter i Norden som er produsert i Russland.

Torsdag sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby til Dagbladet at togselskapet VY også vurderer å stoppe salget av Mondelez-produkter.

Mondelez oppgir i sin siste årsberetning at virksomheten i Russland står for 4 prosent av selskapets totale omsetning.

Ettersom selskapet i fjor omsatte for nærmere 350 milliarder kroner, tilsvarer dette rundt 14 milliarder kroner.

– Mondelez har tre fabrikker der og bidrar gjennom sin produksjon i Russland til å betale skatt til den russiske statskassen, sa Jakob Hedenskog i mai.

Han er analytiker ved Senter for Øst-Europa-studier ved Utenrikspolitiska instuitutet i Sverige.

– Ettersom Russland er en krigsøkonomi går noen av pengene på ett eller annet vis til finansiering av landets krigføring i Ukraina, sier han.

Mondelez har rundt 3000 ansatte i Russland og er ifølge Kyiv School of Economics markedsledende innenfor salg av kjeks og sjokolade i Russland.

Publisert: