Privatinvestor fikk færre Flyr-aksjer enn ønsket: – Kommer ikke til å kjøpe mer

To av privatinvestorene som ville inn med en million kroner hver i Flyr, endte begge med halvparten. – Nå har man til gjengjeld større sannsynlighet for å kunne selge seg ut med gevinst med en gang.

Nicolay Grove er en aktiv investor på Oslo Børs – som ofte dukker med millionbeløp på aksjonærlistene.
Publisert: Publisert:

Det kriserammede flyselskapet Flyr har hentet inn de første 250 millioner kronene i en større kriseplan, hvor selskapet håper til slutt vil resultere i totalt 700 ferske millioner kroner i kassen.

Det foregikk ved at Flyr utstedte 25 milliarder nye aksjer, hvor investorene skulle betale 1 øre per aksje.

Flere investorer flokket seg til selskapet og tegnet seg for ulike summer og Flyr varslet at emisjonen var betydelig overtegnet. Fredag formiddag har flere investorer fått vite hvor mange aksjer de til slutt er blitt tildelt i emisjonen.

Les på E24+

Flyekspert om Flyr: – Det du ser nå er seigpining og dødskramper

Venter på SAS-avklaring

Storinvestor Jan Petter Sissener, som er en av arkitektene bak Flyrs alternative transaksjonsløsning, endte opp med å tegne seg for 2 milliarder aksjer verdt 20 millioner kroner. Han bekrefter overfor E24 at han har fått full pott.

Riulf Rustad, som også sa han ville satse «en del millioner» på å få Flyr gjennom vinteren, har sittet i møter hele dagen, og sier han ikke vet hva han er tildelt per nå.

Privatinvestor Nicolay Grove tegnet seg for minimumsbeløpet på 100.000 euro, tilsvarende i overkant av 1 million kroner. Han sier til E24 at han har fått innfridd halvparten og får kjøpe 50 millioner aksjer verdt 500.000 kroner.

– Det er mer behagelig å være i en emisjon som er overtegnet, enn det er å skulle få full pott. For det hadde jo betydd at det ikke hadde vært så populært å være med. Nå har man til gjengjeld større sannsynlighet for å kunne selge seg ut med gevinst med en gang, sier Grove til E24.

– Ja, vil du selge deg ut med en gang?

– Det må jeg se litt an. Sannsynligheten for at jeg blir en langsiktig flyaksjonær er ikke stor, men man får jo her kjøpe seg inn i et selskap som er teknisk konkurs veldig billig. Men skulle det bli brudd i meglingen mellom SAS og de kabinansatte, så blir jeg sittende på de aksjene. Men jeg kommer ikke til å kjøpe mer, sier Grove.

Les også

Småaksjonærer ut mot Flyr: – De bruker pengene på at folk skal få billige billetter

– Kommer til å bli trangt gjennom døren

Privatinvestor Svend Egil Larsen tegnet seg inn for aksjer til 100.000 euro. Han forteller at også han fikk tildelt halvparten av det.

– Det er helt greit. Men det kommer til å bli trangt gjennom døren om den åpner godt over ett øre når aksjene blir registrert, sier han.

Aksjene blir trolig utstedt for handel rundt den 17. november, dagen etter at emisjonen skal godkjennes i en ekstraordinær generalforsamling.

Larsen er klar på at den opprinnelige planen hans med å tegne seg opp for aksjer i emisjonen var for å selge og få gevinst. Når han ser på dagens utvikling, der Flyr-kursen ligger stabilt selv om de som kjøper aksjen nå ikke får tegningsrett, åpner han for å sitte på aksjen noe lenger.

– Det kommer an på hvordan aksjen trader. Om mange tenker likt som meg så blir det press på kursen når aksjen blir registrert. Jeg har ikke en fasit, men tanken er å flytte dette kjapt. Om mange gjør det samme, må jeg vurdere å holde på den.

GALSKAP: Privatinvestor Svend Egil Larsen tror mange som kjøper Flyr-aksjer ikke helt skjønner hva som skjer. – Hver gang sånne ting skjer på Børsen så sier folk at dette er galskap. Men dette skjer hver gang, folk vil jo ikke være rasjonelle, sier han.

Tror mange ikke forstår hva som skjer

Han mistenker at mange som kjøper Flyr fredag ikke har skjønt helt hva som skjer.

– Jeg tror det er mange som ikke har forstått at det har gått eksklusive warrantswarrantsen rett, men ingen plikt til å kjøpe flere aksjer og tegningsrettigheter, sier Larsen.

– Hver gang sånne ting skjer på Børsen så sier folk at dette er galskap. Men dette skjer hver gang, folk vil jo ikke være rasjonelle, sier han.

Larsen har registrert at mange er kritiske mot emisjonen. Spesielt har småsparere reagert på at de blir forbigått, og at fortegningsretten blir satt til side.

Privatinvestoren sier derimot at han mener de store investorene gir Flyr en siste sjanse.

– Man kan si at vi er kyniske og sånt, men uten oss hadde Flyr gått konkurs. Vi spytter jo inn penger i selskapet så de skal få en sjanse til å vise at de har livets rett. Det er ikke entydig negativt det vi driver med, sier Larsen.

Les også

Flyr i mål med kriseemisjon – investorene flokker seg rundt selskapet

Lurer på hvem som skal fylle hvilket tomrom

Tilbake til privatinvestor Groves henvisning til hva som nå foregår hos konkurrenten SAS.

SAS og de norske kabinansatte er hos riksmegleren på andre dagen, for å prøve å komme til enighet om en ny kollektivavtale. Forhandlingene har pågått siden starten av september.

Grove har lenge trodd at konkurrenten SAS vil komme til å måtte nedskalere kraftig og bli et mindre flyselskap.

– Jeg er relativt sterk i troen på at SAS skal få store problemer med å få inn frisk egenkapital i den størrelsesordenen de trenger, med alle de pågående konfliktene, sier Grove. Han legger til:

– Jeg snakker med analytikere som har mer greie på bransjen enn meg, og mange sier at det ikke er noen sammenheng mellom Flyrs fremtid og det skjer med SAS. Men det er noe med momentet i markedet, hvem som skal fylle hvilke tomrom og hvem som greier å snu seg rundt dersom SAS må gjøre noe med størrelsen på virksomheten.

Les også

Privatinvestor vil inn i Flyr med millionbeløp

Fikk SMS fra Flyr-kunde

Privatinvestoren har inntrykk av at flere av de mindre investorene ikke har fått tegnet alle aksjene de ba om.

– Et selskap som Flyr ønsker seg langsiktige investorer, ikke de som selger seg ut med 7–9 prosent fortjeneste og tar seg en bedre lunsj. Men samtidig er de avhengige av omsetning i aksjen. Det verste som skjer i disse selskapene er at det ikke er omsetning i aksjen og oppmerksomhet rundt selskapet, sier Grove.

Selv har han kjent på å være del av oppmerksomheten rundt kriserammede Flyr den siste tiden. Fredag fikk han nemlig en SMS fra en kar som satt i Malaga og hadde flybillett hjem med Flyr noen dager frem i tid.

– Han takket meg for å ha vært med å redde selskapet slik at han kom seg hjem. Er jo moro å kunne komme inn i 12 time og redde strandede turister i Spania, sier Grove med et smil.

Publisert: