Personvernregler setter stopper for russisk direktør-boikott

Til tross for at de står på en liste utformet av ukrainske myndigheter – som Mondelez – ligger det ikke an til boikott eller utestengelse av enkeltpersoner.

Pressesjef i SAS Tonje Sund.
Publisert: Publisert:

Utenlandske direktører og styremedlemmer i russiske selskaper, og som står personlig oppført på Ukrainas mye omtalte svarteliste, får fortsatt fly med SAS.

Det opplyser pressesjef Tonje Sund overfor E24.

Disse topplederne anklages av Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet (NACP) for å «bidra med omsetning for det russiske budsjettet, som brukes i finansieringen av krigen i Ukraina».

NACP har også laget sanksjonslisten hvor SAS-boikottede Mondelez står oppført.

Tillater ikke krysskobling

SAS oppdaget denne listen i begynnelsen av juni, og så at Ukrainas antikorrupsjonsmyndigheter (NACP) anklaget næringsmiddelgiganten for å bidra til Russlands krigskasse gjennom sin tilstedeværelse i det krigførende landet.

En lang rekke norske bedrifter sluttet seg til boikotten, som i Norge særlig handlet om Kvikk Lunsj fra Mondelez-eide Freia, da den ble kjent.

Men da støvet hadde lagt seg, var det SAS og Strawberry som skilte seg ut ved fortsatt å stå for boikotten.

– For oss var det en enkel avgjørelse. Vi kunne ikke fløyet disse evakueringsflygingene med skadde fra Ukraina hver uke, men samtidig selge produkter fra selskap som er på Ukrainas svarteliste, sa pressesjef Sund til E24 tidligere denne uken.

Men topplederne som er svartelistet av det samme NACP får fortsatt boarde SAS-fly, bekrefter Sund.

– I henhold til personvernlovgivning kan vi ikke kryssjekke listen fra ukrainske myndigheter mot våre egne passasjerlister, forklarer hun.

– Her vil vi oppfordre hver enkelt til å ta standpunkt med tanke på krigen i Ukraina og næringsinteresser hos de som direkte bidrar til å finansiere krigen.

Les på E24+

Kvikk Lunsj i krig

Kan være feil

På Ukrainas liste er syv svenske statsborgere, som angivelig skal være styremedlemmer i blant annet Volvo Vostok JSC, LLC Ikea DOM og Siberian Coal Energy Company JSC.

Men også norske Sven Ombudstvedt er å finne på den ukrainske svartelisten. Den tidligere Norske Skog-sjefen har tidligere uttalt til E24 at han er feilaktig oppført.

Han hevder han ble fjernet fra styret i den russiske fosfatgiganten Phosagro i fjor vår, og viser til en børsmelding fra selskapet sommeren 2022 som presenterer det nye, helrussiske styret.

Dermed er listene fra NACP ikke nødvendigvis alltid fasit.

– SAS er åpne for at det kan komme endringer på listen fra Ukrainas myndigheter, og eventuelle feil forutsetter vi at blir raskt tatt tak i, sier Sund.

– Vårt fokus er selskapene på listen, da vi ikke har mulighet til å ta grep overfor enkeltpersoner. Mondelez og Yves Rocher er konkrete eksempler på selskaper som er navngitt på listen og med godt dokumenterte interesser i Russland, og som det derfor var helt naturlig for oss å avslutte samarbeidet med.

Ber Kjell & Company ta stilling

I tillegg til Mondelez og Yves Rocher, er også Procter & Gamble et av de listeførte selskapene som er kjent for norske forbrukere, gjennom merkevarer som Braun, Oral-B og Gillette.

Via SAS’ eurobonus-shopping på nettsidene, kan man blant annet finne elektronikkjeden Kjell & Company, som fører nettopp disse merkene.

Altså kan man sanke bonuspoeng hos SAS ved å kjøpe Procter & Gamble-produkter hos Kjell & Company.

– SAS har tatt et standpunkt som selskap, at vi ikke ønsker å samarbeide med selskaper som står på Ukrainas liste. Kjell og Company står ikke på listen, så riktig adressat for disse spørsmålene er Kjell og Company selv, slik at hvert selskap kan ta stilling til hvordan de selv forholder seg til listen, skriver Sund i SAS.

– For SAS er det her snakk om en leverandør til en leverandør, og det er naturlig at hvert selskap vurderer eget ståsted.

Kommunikasjonsdirektør Per Frykebrant i Kjell & Company skriver i en e-post at kjeden følger utviklingen.

– Vi har en fortløpende dialog med våre leverandører og evaluerer kontinuerlig vårt varesortiment ut fra en rekke parametere knyttet til sosial rettferdighet og menneskerettigheter.

– Vi er klar over at det stilles spørsmål ved visse varemerkers morselskap, og vi følger selvsagt denne diskusjonen nøye, men vi har foreløpig ikke tatt noen beslutning om å fjerne noe fra vårt sortiment, sier Frykebrant.

Procter & Gamble har så langt ikke besvart E24s henvendelser for kommentar.

Les også

Freia-boikott: – Et slags hysteri

«Profesjonell skam»

NACP, som har utformet listene, skriver til E24 at de fokuserer på tilsvarende lister fra Kyiv School of Economics og Yale, men at de foretrekker å ha færre selskaper på listen for å dele ut såkalt «profesjonell skam».

– Det er mer effektivt å fokusere oppmerksomheten mot ett selskap enn 100 samtidig, skriver kommunikasjonssjef Olena Konoplia i NACP til E24.

Yales liste graderer selskapene etter hvor mye de har trukket seg ut fra Russland. De skiller mellom «tilbaketrekking» (withdrawal), «frysing» (suspension), «nedskalering» (scaling back), «kjøper tid» (buying time) og «biter seg fast» (digging in) om tilstedeværelsen i Russland.

Mondelez graderes som «kjøper tid» på denne listen.

Det tyrkiske flyselskapet Turkish Airlines graderes som «biter seg fast», fordi de fortsatt flyr til Russland.

SAS er i Star Alliance sammen med Turkish Airlines, og har også en interline agreement med selskapet.

– Det er ulike lister, og SAS har som kjent valgt å følge den offisielle listen fra ukrainske myndigheter. Turkish Airlines er ikke navngitt på den listen, sier Sund, som henviser videre til alliansens ledelse for spørsmål om samarbeidet.

Hverken Star Alliance eller Turkish Airlines har besvart E24s henvendelser for kommentar.

– Det er viktige prinsipielle diskusjoner rundt internasjonalt eierskap og ansvar i globale verdikjeder, og det kan være komplekst. Som selskap må man ta noen valg, som har en effekt samtidig som det må være håndterbart, sier Sund.

Strawberry fortsetter

Strawberry uttalte til DN tidligere i juni at de jobbet med å få oversikt over Ukrainas liste og hvilke eventuelle koblinger som fantes til Strawberrys forretningsområde.

To uker senere er arbeidet fortsatt ikke sluttført.

– Det er krevende å få full oversikt over alle indirekte og direkte eierskap. Dette arbeidet fortsetter gjennom og over sommeren, og vi har også koblet på Deloitte for ekstern bistand, skriver kommunikasjonsrådgiver Geir Økland i Strawberry i en e-post.

Økland minner om at det er viktig å skille mellom boikott og utestenging.

– Vi utestenger ingen fra hotellene våre så lenge de ikke opptrer på en måte som bryter med lovverket i de landene vi opererer i.

– At vi har boikottet Mondelez, handler om at vi ikke ønsker å være en bidragsyter til den russiske statskassen under angrepskrigen mot Ukraina. Vi ser at Mondelez nå har sagt de vil skille ut den russiske delen av virksomheten, så får vi se om de etter hvert også går til neste steg.

Publisert: