Oppgangen forvitret på Wall Street etter økte inflasjonstall

For første gang på 12 måneder stiger prisveksten i USA. Tallene ser ut til å berolige markedet, som peker oppover fra start.

Publisert:

New York-børsen fikk seg et lite ekstra løft i førhandelen etter at tallene ble lagt frem klokken 14.30 norsk tid. Samtlige av de toneangivende indeksene lå an til å åpne opp. Det viste seg å stemme, men etter hvert som handelsdagen fortsatte, forsvant mye av oppganven.

Klokken 22 norsk tid ser det slik ut på Wall Street:

  • Dow Jones steg 0,15 prosent
  • Nasdaq Composite endte opp 0,18 prosent
  • S&P 500 steg 0,03 prosent

Dermed var mye av momentumet fra tidligere i ettermiddag spist opp.

– Mer jobb ligger foran oss

Prisveksten i USA har dempet seg gradvis den siste tiden. Torsdag tiltar den amerikanske prisveksten for første gang på 12 måneder.

Den amerikanske inflasjonen (prisveksten) steg til 3,2 prosent i juli, viser ferske tall fra amerikanske statistikkmyndigheter. Inflasjonstallet lå på 3 prosent i juni. Kjerneinflasjonen (uten mat og energi) holdt seg uendret på 4,7 prosent.

På forhånd var det ventet at den årlige prisveksten skulle stige til 3,3 prosent fra tre prosent i juni. Det viser en undersøkelse gjort av Bloomberg, blant økonomer.

Kjerneinflasjonen (uten mat og energi) var ventet å komme inn på 4,7 prosent fra 4,8 prosent i juni. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) er mer opptatt av dette tallet enn totalinflasjonen når de setter renten.

Drøye to timer etter børsåpningen i New York, uttalte Fed-topp Mary Daly i et intervju med Yahoo Finance at veien mot sentralbankens inflasjonsmål på 2 prosent fremdeles er lang.

– Det er mer jobb som ligger foran oss. Fed er helt og holdent forpliktet til inflasjonsmålet på 2 prosent, sier Daly til kanalen.

– Mindre sjanse for renteøkning

I slutten av juli hevet sentralbanken rentenivået til det høyeste landet har sett på 22 år. Intervallet befinner seg nå mellom 5,25 prosent og 5,50 prosent.

Etter at inflasjonstallene ble presentert torsdag, har sjefstrateg i Nordea, Eric Bruce, mer tro på at Jerome Powell & Co. snart vil si seg fornøyd med rentenivået.

– Det er mindre sjanse for en renteøkning til. Fed ser ut til å ha fått kontroll på kjerneinflasjonen. Veldig bra tall, oppsummerer sjefstrategen overfor E24.

– Dersom takten holder seg vil prisene etter hvert nå Fed sitt mål om to prosent årlig prisvekst, følger han opp.

Sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre M. Knudsen sier at tallene er godt nytt før rentemøtet i september og rentebanen videre.

– Nå tyder mye på at det blir et siste rentehopp i september og at det blir det siste. Det kommer imidlertid et inflasjonstall i august som kan endre dette, sier Knudsen til E24, som tror at det første rentekuttet kan komme allerede før året er omme.

Disney-tall

Disney la frem sine kvartalstall for sitt tredje kvartal torsdag kveld. Disse viste at Disney tapte 500 millioner dollar på driften av sine strømmetjenester. Inntektene kom inn på 22,3 milliarder dollar, like under det analytikerne ventet på forhånd.

Toppsjef Bob Igers hovedmål er å gjøre strømmetjenesten Disney+ lønnsom innen 2024. Men regnskapet viser at selskapet fortsatt har en vei å gå.

Nedgangen kommer ifølge CNBC som følger av at Disney+ Hotstar mistet rettighetene til å vise indiske Premier League. Disney+ Hotstar mistet 24 prosent av abonnentene i kjølevannet av rettighetstapet.

Selskapet kunne dog presentere 1,03 dollar fortjeneste per aksje. Aksjen falt umiddelbart 2 prosent i etterhandelen, men like etter klokken 23.00 norsk tid, snudde aksjen opp 6 prosent.

Rundt klokken 22 norsk tid endte aksjen opp 4,85 prosent.

På forhånd var det ventet at det eneste virkelige positive Disney kunne presentere var tallene for fornøyelsesparkene.

Rapporten viser en økning på 13 prosent. Det tilsvarer 8,3 milliarder dollar, noe som overgår forventningene.

Aksjen falt umiddelbart i etterhandelen, men snudde raskt opp igjen da beskjeden om Disney planlegger et kraftig prishopp i abonnentsprisene ved å lansere reklame på sine strømmetjenester. Dette er selvsagt noe man kan betale for å unngå.

Publisert: