Oppgang på Wall Street etter positive inflasjonstall – Tek-indeks steg markant

New York-børsen holdt seg i positivt terreng hele onsdagen, etter tall som viste at prisveksten i USA demper seg mer enn ventet. Det er en myk landing, ifølge økonomiprofessor. Nasdaq-indeksen steg over én prosent.

Publisert:

Slik så det ut for de toneangivende indeksene ved stengetid onsdag:

  • Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,75 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite steg 1,15 prosent.
  • Dow Jones-indeksen endte opp 0,26 prosent.
Les på E24+

Slik ble 2500 kroner i måneden til en liten formue

Professor i økonomi Betsy Stevenson ved the University of Michigan sier til CNBC at å få ned prisnivået krever tålmodighet.

– Vi ser tallet kommer ned. Den amerikanske sentralbanken må gi økonomien litt tid for at renteøkningene skal fungere, sier Stevenson.

I tallrapporten kommer det også frem at presset arbeidsmarkedet avtar.

– Det er akkurat slik en myk landing ser ut. Arbeidsmarkedet krasjer ikke, men avtar og det samme tendensen ser man med inflasjonen, legger hun til.

Tall på produsentprisindeksen i juni, et annen populært mål på prisveksten, er ventet torsdag før New York-børsen åpner.

Tesla steg på det meste over 2 prosent onsdag etter at Citigroup har økt sitt kursmål for elbilprodusenten til 278 dollar fra tidligere 215 dollar. Så langt i 2023 har Tesla-aksjen steget med 119 prosent.

Avtagende prispress i Beige Book

Konjunkturrapporten Beige Book fra de tolv ulike Fed-distriktene bemerker at veksten i økonomien «økte litt» de siste ukene, noe som er en forbedring fra «lite endret» før rentemøtet i mai. Inflasjon forblir det største problemet og det rapporteres om «beskjedne» prisøkninger, hvor flere distrikter forteller om noe avtagende prispress.

Andre distrikter bemerker samtidig at etterspørselen lot firmaer å overføre kostnadsøkninger for å opprettholde marginer, og dermed er det for tidlig å erklære seier over prisveksten, ifølge Bloomberg.

Etterspørselen etter arbeidskraft blir sett på som sunn, selv om noen distrikter observerte en mer smal, målrettet tilnærming til ansettelser enn tidligere. Samtidig har arbeidstilførselen forbedret seg, og som en konsekvens har lønnsveksten vært mer moderat, ifølge avisen.

Prisvekst og renteforventninger ned

Prisveksten i USA endte på tre prosent i juni, målt mot samme måned året før. Det gjør at renteforventningene i markedet faller.

På forhånd hadde økonomene trodd at inflasjonen skulle lande på 3,1 prosent, ifølge en undersøkelse blant økonomer gjort av Bloomberg.

Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matvarer kom inn på 4,8 prosent. Fem prosent var ventet.

– Vi legger særlig merke til at kjerneinflasjonen var klart svakere enn ventet. Nå vil nok Fed fortsatt sette renten opp nå i juli. Men behovet for ytterligere innstramming dempes, sier sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov til E24.

Han sier videre at sannsynligheten for en renteheving etter juli bør være en god del redusert. I forkant av tallene har det vært priset om lag 40 prosent sannsynlighet for ytterligere to renteøkninger fra Fed i år. Nå er denne sannsynligheten redusert til 20 prosent.

Microsoft vil kjøpe spillgigant

En føderal dommer avviste tirsdag Federal Trade Commissions (FTC) forsøk på å blokkere Microsofts oppkjøp på omtrent 715 milliarder kroner av videospillgiganten Activision Blizzard.

Microsoft og Activision har som mål å fullføre avtalen innen tirsdag, selv om FTC fortsatt kan anke.

Etter at nyheten kom steg Activision-aksjen, og var etter kort tid opp ti prosent. Aksjen endte også dagen opp ti prosent.

Oppkjøpet har blitt kritisert fra mange kanter, og enkelte har også uttrykket bekymring for at en sammenslåing vil føre til monopoldannelser i spillmarkedet, deriblant det amerikanske konkurransetilsynet.

Activision Blizzard står blant annet bak spill som Call of Duty, World of Warcraft og Candy Crush.

Les på E24+

Thrash-musiker og sjeføkonom: – Viktig å sette et tydelig skille mellom arbeid og fritid

Publisert: