Oppga feilaktig høy pris på flyktningboliger – hentet 86 millioner i statens bank

Med utleie til vanskeligstilte som forretningsmodell, har Bopartner kjøpt eiendommer med milliontilskudd og gunstige lån. Men Husbanken har godkjent søknader med kjøpesummer som ikke er reelle, viser E24s undersøkelser.

Publisert:

Et nytt eiendomskjøp har fått grønt lys i Husbanken. For et selskap som Bopartner er det smart å hente penger i statens bank. Lånebetingelsene er ekstra gunstige, og én enkelt bolig kan utløse millioner i ekstra tilskudd.

Til gjengjeld krever Husbanken at boligene leies ut til vanskeligstilte.

Det er våren 2016. Den 94 kvadratmeter store eneboligen i Moss skal bli nytt hjem for flyktninger, står det i søknaden fra Bopartner.

I feltet for «kjøpesum» har selskapet ført inn 3.670.000 kroner. De ber Husbanken om det maksimalt tillatte lånebeløpet, som er 85 prosent av kjøpesummen.

Husbankens godkjenning gir en utbetaling på 3.120.000 kroner.

Men 1,3 millioner av disse kronene kan umulig ha blitt brukt på boligkjøp. Bopartner kjøpte den samme adressen for kun 2.390.000 kroner, viser grunnboken til Kartverket.

I løpet av tre år skal Husbanken godkjenne lån og støtte til 17 ulike eiendomskjøp fra det samme selskapet.

Uriktige priser og tilbakevist oppussing

– Glem det! Du har ikke kjørt helt hit for å intervjue meg, sier Tor Dag Gulbrandsen, Bopartners tidligere eier og sjef, idet E24 oppsøker ham i hjemkommunen Førde.

Det er Gulbrandsens signatur som står på lånesøknadene. Men Bopartner-gründeren har siden årsskiftet nektet å la seg intervjue om sin rolle i selskapet og anklagene mot ham.

– Vi gjør ikke det nå, for vi er i oppløpet på å dokumentere alt det vi skal overfor politiet. Det blir ikke sagt noe som helst før vi har vært der.

Tidligere Bopartner-sjef Tor Dag Gulbrandsen avviser anklagene mot ham, men ønsker ikke å la seg intervjue da E24 oppsøker ham hjemme. Selskapet hans ble tatt over av andre eiere i 2018 og skal nå ha ryddet opp i forholdene overfor Husbanken.

Mellom 2015 og 2017 fikk Bopartner 86,6 millioner i gunstige lån og tilskudd fra Husbanken under Gulbrandsens ledelse.

Pengene var øremerket kjøp og oppussing av 17 eiendommer til utleie til flyktninger og vanskeligstilte via kommunale avtaler.

Men E24s undersøkelser viser hvordan Bopartner gjentatte ganger har feilinformert i søknadsprosessen som ledet til utbetalingene:

  • I åtte lånesøknader har Bopartner oppført feilaktig høy kjøpesum, viser grunnboksutskrifter som E24 har sammenlignet med innrapporterte kjøpspriser. For brorparten av disse eiendommene spriker oppgitt og reell pris med et millionbeløp.
  • Boligselskapet fikk ekstra penger for å utbedre de fleste eiendommene før utleie, men håndverkere bak pristilbudene Husbanken la til grunn, sier til E24 at de aldri påbegynte arbeider verdt 4,1 millioner ved tre av eiendommene. Ved to andre eiendommer ble arbeidene kun delvis utført, oppgir de.

E24 har gjennomgått grunnboksutskrifter, lånesøknader, verditakster, kjøpekontrakter og kostnadsanslag fra håndverkere for eiendommene Bopartner fikk støtte til å kjøpe.

I et skriftlig svar avviser Gulbrandsen å ha feilinformert Husbanken og fastholder at alle pengene ble brukt på enten kjøp eller oppussing av boligene. Les hele svaret lenger ned i saken.

E24 kjenner ikke til om andre entreprenører enn de Bopartner oppga i sine søknader, har utført oppussingsarbeider ved eiendommene. Husbanken sier de tar utgangspunkt i pristilbudene de fikk innsendt, og at selskap plikter å varsle dem ved endringer i planene.

Sa boligen kostet 2,6 millioner ekstra

Utbetalingene fra statens bank pågikk over en treårsperiode. De innvilget lån og tilskudd uten å fatte mistanke, sist gang i 2017.

Kort tid etterpå begynte flere ting å skurre.

Bopartner sluttet å betjene flere av sine store lån i Husbanken. Samtidig kom det inn tips om at selskapet ikke betalte underleverandører. Og Moss Avis skrev at flere av familiene som hadde solgt sine boliger til selskapet, heller ikke hadde fått pengene sine.

I søknaden for en av boligene selskapet har kjøpt i Moss, oppga Bopartner en kjøpesum på 9,8 millioner kroner til Husbanken. Vedlagt var en nesten like høy verditakst på 9,7 millioner.

Selskapet fikk dekket hele det sistnevnte beløpet av Husbanken – 2,3 millioner som rent pengetilskudd, og resten i gunstig lån.

Men den virkelige kjøpesummen er 2,6 millioner lavere enn angitt. Bopartner kjøpte nemlig denne eiendommen i 2016 for kun 7,2 millioner kroner, viser opplysninger fra grunnboken.

I grunnboken (øverst) er den faktiske salgssummen på 7,2 millioner. Under søknaden fra Bopartner til Husbanken, hvor de oppgir at den samme boligen ble kjøpt for 9,8 millioner. Dokumentmontasje: E24

E24 kan dokumentere at Bopartner har oppgitt feilaktig høy kjøpspris i lånesøknader for ytterligere syv eiendommer.

For syv av de resterende eiendommene har Bopartner oppgitt korrekt kjøpspris, men presentert såkalte forhåndstakster hvor verdien blir inntil dobbelt så høy. Dette er takster som beregner en verdi etter spesifikke utbedringer ved eiendommen.

Husbanken bekrefter til E24 at både utbedringstilbud fra håndverkere og forhåndstakster har påvirket hvor mye lån og tilskudd Bopartner har fått, ettersom utmålingen er basert på en samlet vurdering av dokumentasjonen selskapet sender inn.

Takstmann Per Øivind Helle har utarbeidet flere av forhåndstakstene Bopartner har sendt Husbanken. Han forsvarer sine verdiberegninger, men understreker at de ikke gir noen garanti om at boligene faktisk oppnår den høyere markedsverdien.

– Forhåndstakster har tydelige forutsetninger om at ulike ting blir gjort, sier Helle.

– Hva tenker du om at håndverkere avviser utbedringer som du har lagt til grunn i dine forhåndstakster?

– Det vet jeg ingenting om, og det må bli selskapets problem. Jeg utførte bare takstoppdragene jeg fikk.

Avviser oppussing som skulle doblet verdien

I 2017 kjøpte selskapet en eiendom i Moss for 5.570.000 kroner. Prisen er lik verditaksten, og er korrekt oppgitt i lånesøknaden. Men kort tid etterpå fikk Bopartner utarbeidet en ny takst på 10,4 millioner kroner.

Statens bank la denne høyere taksten til grunn, og innvilget 7,6 millioner kroner i grunnlån for eiendommen.

Flere av boligene Bopartner kjøpte med lån og tilskudd fra Husbanken, ligger i Moss.

Dette var en forhåndstakst som forutsatte omfattende rehabilitering, inkludert en oppsplitting av eiendommen i fire boenheter. Arbeidene ble konkretisert i et pristilbud fra Indre Østfold Bygg, med en samlet totalpris på 2.592.000 kroner.

Men de utførte aldri noe av dette arbeidet, opplyser firmaets daglige leder Ole Jørgen Fjeldstad til E24 i dag.

E24 har fått innsyn i pristilbud firmaet hans har utarbeidet for fire andre Bopartner-eiendommer. Alle er tilsendt Husbanken som dokumentasjon for oppussingsarbeid.

Fjeldstad sier de utførte arbeidet som spesifisert i tilbudet for én av eiendommene. Oppussing ved ytterligere en eiendom til estimert pris på 1.154.000 kroner ble aldri påbegynt, mens de kun utførte deler av det spesifiserte arbeidet på de siste to eiendommene, ifølge Fjeldstad.

Byggteam Øst, et annet firma som Bopartner har bestilt pristilbud fra som deretter er sendt Husbanken som dokumentasjon, bestrider rehabiliteringsarbeid for 410.000 ved en av adressene.

Nekter for lånebedrag

I snart tre år har Bopartner vært under bedrageri-etterforskning hos lokale politidistrikt. Økokrims førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik bekrefter til E24 at de overtok etterforskningen av «en straffesak knyttet til Bopartner» i februar i år, men ønsker ikke å kommentere detaljer knyttet til etterforskningen.

To personer som har hatt en sentral rolle i selskapet er siktet for bedrageri, etter hva E24 får opplyst. Den ene er Tor Dag Gulbrandsen, den tidligere sjefen som signerte på lånesøknadene. I dag driver han sitt eget rørleggerfirma og et lite vannkraftverk i hjemkommunen.

Den andre personen som er siktet er ifølge E24s opplysninger en mann i 50-årene som gikk inn som medeier i Bopartner i 2017. Han skal også ha tatt seg av en del av driften, blant annet utleie av boligene Bopartner kjøpte. E24 har ikke lyktes i gjentatte forsøk på å få ham i tale om saken.

Utenfor sin egen bolig på Vestlandet forholdt mannen seg taus da E24s journalist introduserte seg selv. Mannen har heller ikke besvart gjentatte anrop.

E24 har stilt spørsmål og forelagt sakens funn i flere tekstmeldinger. I et SMS-svar hevder mannen at han ikke er den E24 søker. Vedkommende besvarte ikke påfølgende tekstmeldinger hvor E24 fremla dokumentasjon på at nummeret er riktig. Hans forsvarer Håkon Rasmussen har også fått oversendt funnene i denne saken, men har heller ikke fulgt opp E24s henvendelser.

Den andre mannen som er siktet i saken var tidligere medeier i Bopartner. Han unnlot å innlede en samtale med E24, og har heller ikke besvart gjentatte henvendelser.

Fikk ikke markedsverdien til å stemme

Økokrims nå årelange etterforskning av Bopartner og bakmennene, følger Husbankens beslutning om å selv gå til politianmeldelse.

Kontrolldirektør Erik Sjøblom i Husbanken sier de først ble mistenksomme høsten 2017. Da ble dialogen mellom Bopartner og kommunene som skulle leie ut boligene, «gradvis dårligere», sier han.

– Parallelt fikk vi også tips fra en underleverandør som hadde problemer med å få betalt av Bopartner. Da begynte vi å kikke nærmere på selskapet, sier Sjøblom til E24.

Jo mer vi kikket på eiendommene og informasjonen som lå til grunn for våre lån og tilskudd, jo mer fikk vi grunn til å tro at det kunne være misligheter.

Nærmere bestemt et mulig lånebedrageri, gjennom at uriktig høye verditakster hadde ført til at Bopartner fikk lån og tilskudd de ikke skulle hatt, utbroderer han.

– I flere av tilfellene leverte Bopartner verditakster som beregnet fremtidig verdi etter oppgraderinger, men vi mistenkte at ikke alle eiendommene ble oppgradert etter planen, sier Sjøblom.

Husbanken leverte politianmeldelsen i januar 2018, opplyser kontrolldirektøren.

– Hvor alvorlig så dere på forholdet?

– At vi gikk til politianmeldelse, sier vel sitt om alvorlighetsgraden.

– Hvor mye mener dere Bopartner har fått i urettmessige lån og tilskudd totalt sett?

– Det har jeg ikke et konkret tall for. Men det er snakk om betydelige verdier, sier Sjøblom.

Husbanken har til sammen utbetalt 78.856.000 kroner i gunstig lånefinansiering til Bopartner. I tillegg kommer 7,7 millioner kroner i rene pengetilskudd for fem av eiendommene.

Husbanken tar selvkritikk

Bopartner kjøpte de 17 eiendommene for 66.555.500 kroner, viser E24s kartlegging – langt under beløpene selskapet oppga og senere fikk utbetalt for de samme eiendommene.

Høyere oppgitte kjøpspriser kan gi ekstra lån eller tilskudd. Det samme kan høyere verditakster, som også påvirker Husbankens finansiering.

Halvparten av lånesøknadene til Husbanken gir ingen informasjon om utbedringskostnader. Likevel har selskapet også for disse boligene fått utbetalt lån og tilskudd som overgår reell kjøpspris med flere millioner.

I grunnboken (til høyre) er den faktiske salgssummen på 2.390.000 kroner. Til venstre: Søknaden fra Bopartner til Husbanken, hvor boligen er oppgitt å koste 3.670.000 kroner. Dokumentmontasje: E24

Husbanken vedgår at de ikke selv klarte å fange opp de feilaktige kjøpesummene, men mener konsekvensene av dette er begrenset fordi de uansett gjør en totalvurdering av opplysningene og dokumentasjonen de sitter på.

Likevel tar de selvkritikk på at rutinene har vært mangelfulle.

– Har Husbanken sviktet i kontrollen i denne saken?

– Vi har svært lite tap på utlån. Men vi har sett at vi kan lære noe av dette, og gjøre ting grundigere, sier kontrolldirektøren.

– Vi har endret vår saksbehandling markant basert på sakene med Bopartner, i tillegg til et par andre aktører vi har politianmeldt. Vi har lært av disse sakene, og etablert nye rutiner for saksbehandling av lån, sier Sjøblom.

Avlyste tvangssalg

Høsten 2018 var det «generelt liten betjening» av Bopartners store lån, opplyser han. Etter hvert sa Husbanken opp alle lånene og krevde alle tilskudd refundert. De startet også en prosess for å tvangsselge eiendommer.

– Dette er aldri optimalt, fordi tvangssalg ofte innebærer at boliger selges til rabatt, slik at vi risikerte å ikke få tilbake alt, forklarer Sjøblom.

Etter flere utskiftinger i toppen overtok Thomas Liverød som ny eier og sjef i Bopartner sommeren 2019. Han lovet full opprydning, og kom til enighet med Husbanken om at eiendommene likevel ikke tvangsselges – og at lånene løper videre.

– Status per i dag er at kundeforholdet til Bopartner blir betjent, og at boligene er leies ut til vanskeligstilte som forutsatt, sier Sjøblom.

– Vi har fått en ny sjanse av Husbanken, sier Liverød til E24, og viser til selskapets fortid med økonomisk rot og «kaos».

– Situasjonen er fremdeles kritisk, og jeg har stram økonomistyring, sier han.

E24 snakket for første gang med Bopartners nye eier i desember 2019. Da hadde han nylig startet opprydningen i selskapet, deriblant spikring av avtalen med Husbanken som forhindrer tvangssalg.

I dag er det fortsatt vanskelig å få oversikt over hva som har skjedd, ifølge Liverød, ettersom selskapets historikk er «svakt dokumentert».

Gulbrandsen ut mot siktelser

– Når jeg overtok selskapet var flere leiligheter ikke leid ut. Det har vært mye jobb med å få full oversikt over selskapets faktiske situasjon, sier Liverød.

Tidligere Bopartner-sjef Tor Dag Gulbrandsen avslo å stille til intervju, og har ikke besvart E24s skriftlige spørsmål. Han har sendt følgende kommentar etter å ha blitt forelagt innholdet i denne artikkelen:

«En mener grunnlaget for siktelsene ikke er til stede. Forskjell på kjøpesum og lånebeløp er knyttet til oppussingskostnader. Bopartner AS har, under vår ledelse, gitt korrekt informasjon til Husbanken. Husbankens opprinnelige anmeldelse bygde på forhold som vi langt på vei oppfatter at er tilbakevist og frafalt under etterforskningen.

Politiet har nektet dokumentinnsyn frem til nå. Straks en får fullt innsyn i sakens dokumenter vil en bidra til å avklare saken ytterligere. En solgte aksjene i selskapet våren 2018. Mislighold av låneforpliktelser overfor Husbanken inntraff først etter at vi var ute av driften. Så lenge det pågår politietterforskning ønsker en for øvrig ikke å kommentere detaljer i mediene.»

Publisert: