Nyboligsalget første halvår: Aldri målt svakere

ARENDAL (E24): Juni-tallene viser fortsatt nedgang i nyboligtallene.

SALGSFALL: Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode. Det er et fall på 37 prosent.
Publisert:

Salget av nye boliger i juni var 20 prosent lavere sammenlignet med året før. Det viser ferske tall fra Boligprodusentenes forening og Prognosesenteret.

For første halvår som helhet ble det solgt 6945 boenheter. Det er 39 prosent mindre enn første halvår i fjor.

Fallet er størst for leiligheter med en nedgang på 44 prosent.

– Første halvår 2023 er det svakeste første halvår vi har målt på salg og igangsetting av nye boliger. Nå bygges det altfor få boliger, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene i en pressemelding.

I en panelsamtale under Arendaluka, i etterkant av tallpresentasjonen, forteller topplederne i boligbyggerne JM Norge og Obos Block Watne at konsekvensen for deres del har inkludert nedbemanninger.

– Vi ser en kompetanseflukt fra bransjen nå, sier administrende direktør Hilde Vatne i JM Norge.

Les på E24+

Sjeføkonomer: Så høy blir renten før det snur

Krise i boligforsyningen

Hiim påpeker at det gjennomsnittlig er behov for 29.384 nye boenheter hvert år.

– Krisen i boligforsyningen rammer førstegangskjøpere og alle som trenger bolig. Nå bygges kapasiteten i boligbransjen ned, og det vil ta lang tid å bygge den opp igjen. Vi er derfor bekymret for fremtidig boligforsyning og den norske boligmodellen, sier han.

Samtidig som nyboligsalget fortsatte nedgangen i juni, kom det en oppgang på 14 prosent på igangsetting av nye boliger.

Hiim beskriver det som noe overraskende, men fremholder at det trolig er snakk om en korreksjon etter en periode med svært svake igangsettingstall.

– Det er positivt at vi ser en liten oppgang i igangsetting. Det er likevel den nest svakeste igangsettingen vi har målt i juni måned.

Ser ingen lysning

Under panelsamtalen i Arendal påpeker deltagerne at det er betydelige forskjeller fra den nåværende situasjonen sammenlignet med tiden etter finanskrisen i 2008, da nyboligtallene også fikk seg en solid knekk.

Den gangen var det snakk om en svikt i finansmarkedene som relativt raskt ble korrigert, påpeker administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret. Etter et halvår var nyboligtallene på bedringens vei igjen.

Det tviler Birkeland på at vil skje nå.

– Vi ser egentlig ingen lysning i horisonten den neste tiden.

Les på E24+

Økte renter har ikke ført til flere ledige. Men nå skjer det kanskje noe.

Renter og inflasjon

Det er renteøkninger, høye byggekostnader og økonomisk usikkerhet fremheves som de viktigste faktorene til at nyboligmarkedet stopper.

For å unngå en langvarig krise, peker Boligprodusentene på et knippe tiltak.

  • At Husbanken må ha tilstrekkelige rammer og få flere virkemidler. Som deleie-modeller for å avlaste boligkjøperes egenkapitalkrav, og risikoavlastninger for utbygger for å få igangsatt prosjekter.
  • At det bør etableres et samarbeid mellom stat, kommune, Husbank og utbyggere for å bygge boliger for flyktninger, eldre og til utleie.
  • At myndighetene må føre en finanspolitikk som demper rentepresset og får kontroll på inflasjonen.
Publisert:

Her kan du lese mer om