Ny forskning: MBA-ledere gir lavere lønn til ansatte

MBA-utdannede gjør ikke bedrifter mer lønnsomme enn andre ledere, ifølge en studie fra Danmark og USA.

Ledere med utdanning fra handelsskoler gjør det ikke nevneverdig bedre enn andre ledere, ifølge ny forskning fra USA og Danmark. Her illustrert med Handelshøyskolen i København.
Publisert: Publisert:

En ny studie finner at ledere med en master i økonomi og ledelse (såkalt MBA) reduserer andelen av profitten som går til arbeidere, uten at bedrifter med slike ledere går merkbart bedre enn andre bedrifter. Studien bruker data fra både USA og Danmark.

Bak studien er Daniel le Maire fra Universitetet i København og Alex He fra Universitetet i Maryland, i tillegg til verdens mest siterte økonom Daron Acemoglu fra MIT.

– Fem år etter ansettelse av en leder med MBA går lønninger ned tre prosent i Danmark, skriver forfatterne i studien.

Samtidig som lønningene går ned, går andelen av inntektene som havner hos arbeiderne ned med tre prosentpoeng. Effektene på lønninger og andel av omsetning er enda sterkere i USA, ifølge studien.

– Vi ser at ledere uten MBA deler profitten med ansatte, mens ledere med MBA ikke gjør det, skriver forfatterne i studien.

– All grunn til å ta funnene alvorlig

– Jeg tror helt sikkert at økonomi-administrative utdanninger gir folk en sterkere trang til å kontrollere alle kostnader, inkludert lønnskostnader, sier Jan Ketil Arnulf, professor og utøvende dekan ved Handelshøyskolen BI.

Han har tidligere vært ansvarlig for handelshøyskolens MBA-program i samarbeid med Fudan-universitetet i Kina.

– Dette er veldig spennende forskning og føyer seg i rekken av studier som viser lignende ting. Det er all grunn til å ta funnene alvorlig, sier Arnulf.

Jan Ketil Arnulf, professor og utøvende dekan ved Handelshøyskolen BI

Han tror effekten funnet i studien stammer fra tankesettet om å maksimere profitt som studenter kan få med seg fra handelshøyskoler.

– Dette handler om at liberalisme siden Adam Smith har sett markedsaktørene som utøverne av «den usynlige hånd». Da er det til fordel for samfunnet om bedriftene optimerer sitt eget overskudd.

– På BI er vi svært opptatt av å få bærekraft inn i våre modeller og programmer, men USA er svært dominant innen publikasjoner og lærebøker, så gammel vane er vond å vende, forteller Arnulf.

Les på E24+

Kristin Skogen Lund: Tre råd til ledere i motvind

Pengene kan gå rett i lommen på eierne

Studien fra forskerne i USA og Danmark kontrollerer for en rekke faktorer, blant annet for hvem som rekrutteres til og velger å gå på handelshøyskole. Funnene er gyldige også etter kontrollering for slike faktorer, og konkluderer med at mens lønningene går ned i bedrifter med ledere fra handelshøyskoler, blir ikke disse bedriftene spesielt mer produktive.

– Da gjør disse lederne det heller ikke dårligere enn andre. De gjør omtrent som alle andre gjør, sier Arnulf.

Han mener derfor effekten disse lederne kan ha er nyansert.

– Om det er bedre eller dårligere for samfunnet kommer an på om kostnadene de kutter på lønninger går til konsumentene, eller om de putter pengene i egen lomme eller i lommen til eierne.

– Hvis de sørger for at ressurser stilles til disposisjon for mindre beløp er det bra, men hvis alt de gjør er å skvise personalet og putte pengene rett i lomma så bidrar det til økonomiske skjevheter. Da er det ikke bra, sier BI-professoren.

Her kan studien antyde at pengene går rett i lommen på eierne, siden det er både lønningene og andelen av inntekten som tilfaller arbeiderne som går ned. Da går en større andel til eierne. Studien peker likevel på at dette er et område som bør følges opp med mer forskning.

Les på E24+

Introvert og toppleder – er det mulig?

Publisert: