Norwegian og Widerøe snur, men SAS og Strawberry fastholder på Freia-boikott

– Slik saken har utviklet seg har vi valgt å fortsette salget om bord, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i Norwegian.

Nå blir det igjen mulig å kjøpe Freia-produkter på Norwegian og Widerøes fly.
Publisert:

– Vi satte salget på pause fordi det var mye usikkerhet rundt dette og vi er alle sterkt følelsesmessig berørt av krigen i Ukraina, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i Norwegian.

Nå har flyselskapet snudd.

– Slik saken har utviklet seg har vi valgt å fortsette salget om bord. Norwegian er et norsk selskap og vi forholder oss til norske myndigheters sanksjonslister.

På spørsmål om hva som er årsaken til at Norwegian nå snur og om det er avdekket flere svartelistede produkter hos flyselskapet, svarer Glorvigen:

– Vi er et norsk flyselskap og har kommet frem til vi skal forholde oss til norske myndigheters sanksjoner. Vi går løpende gjennom våre leverandører i Norwegian.

Widerøe snur også

Kort tid etter nyheten om at Norwegian varslet at det snur i Freia-saken, kaster Widerøe seg på.

– I lys av gårsdagens møte mellom flere næringslivsaktører, Nærings- og fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet har Widerøe’s flyveselskap bestemt å gjeninnføre Freia-produkter om bord. Kvikk Lunsj på innlandsruter og melkesjokolade på våre utenlandsruter vil igjen bli den del av assortimentet om bord, skriver kommunikasjonssjef Catharina Solli i en SMS til E24.

Hun presiserer at Widerøe er bekymret for krigen som herjer i Ukraina.

– Valget om å igjen tilbakeføre Freia-produkter om bord er et resultat av dialogen under møtet i går. Widerøe vil følge norske myndigheters sanksjonsliste. Mondelez (Freia) står ikke på denne listen og vi vil derfor igjen tilby våre kunder «Et lite stykke Norge» når de skal ut å fly med oss.

– Vi er lojale

SAS står fortsatt ved sin avgjørelse om ikke å selge produkter fra Freia-eier Mondelez.

– SAS står fast ved at vi er lojale mot den offisielle listen fra Ukrainas myndigheter. Ved en grundig gjennomgang så vi at Mondelez var navngitt og at vi hadde deres produkter Marabou og Freia om bord. Så for oss handler det om Mondelez som eier og deres rolle i Russland, noe Ukrainas liste synliggjør, ikke enkeltproduktene eller Freia som sådan, sier kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS.

Det samme gjør Petter Stordalens hotellkjede Strawberry.

– Vi har tatt et valg om å boikotte Mondelez på bakgrunn av våre verdier og og vår støtte til Ukrainas fred og frihet, sier bærekraftsdirektør Harald Bjugstad-Holm til E24.

Han sier hotellkjeden står for valget sitt, men at det er klart at en boikott kun kan lykkes dersom den støttes av mange.

Elkjøp avblåste boikott

Onsdag inviterte Utenriksdepartementet næringslivet til et møte om Freia-boikotten.

– Vi som myndighet tar ikke stilling til andre lister som finnes der ute, sa statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet etter møtet.

I etterkant av UD-møtet valgte Elkjøp å avblåse sin Freia-boikott onsdag kveld.

I tillegg til å selge Freia-produkter, selger også Elkjøp varer fra både kinesiske elektronikkselskapet Xiaomi som blant annet produserer smarttelefoner og robotstøvsugere, og amerikanske Procter & Gamble som selger batterier og elektriske tannbørster – begge to selskaper på Ukrainas svarteliste.

Selv da Elkjøp boikottet Freia, solgte de over 460 varer fra de to svartelistede selskapene.

Publisert: