Mondelez Norge med resultatfall på 450 millioner i 2022

Det har stormet rundt Freia-eier Mondelez de siste ukene. Nå viser ferske regnskapstall for selskapets norske avdeling at resultat har falt drastisk.

Publisert: Publisert:

Fjoråret ble ikke et jubelår for selskapet. Resultatet før skatt endte på 121,5 millioner kroner, lenge før Freia-boikotten, anført av SAS, startet i Norge og i Sverige.

Det tilsvarer et fall på 457 millioner kroner fra 2021. Da leverte Freia-eieren et resultat før skatt på 578 millioner kroner.

Mondelez er en av verdens største matvareprodusenter og er «svartelistet» av Ukraina fordi de fortsatt har aktivitet i Russland.

Driftsresultatet holder seg imidlertid ganske likt på 32,1 millioner kroner. Det er en nedgang på nesten nøyaktig én million fra året før.

Modelez skriver i beretningen at de ikke er eksponert mot valutarisiko og anser kredittrisikoen som minimal. Det samme skriver de om likviditetsrisikoen.

«Likviditeten er god og selskapet plasserer og låner ved behov hos Mondelez International Finance AG, som er selskapets internabank,» heter det i regnskapet.

E24 har forsøkt å få en kommentar fra Mondelez Norge i forbindelse med årsregnskapet, men har foreløpig ikke lykkes.

Les også

SAS om Freia-boikotten: – Enkel avgjørelse

«Sjokoladekategorien i det norske dagligvaremarkedet hadde en tilbakegang på 6 prosent i 2022 mot 0,4 prosent i 2021», står det videre i beretningen, hvor det også presiseres at selskapet er i en sunn økonomisk stilling.

Utbyttefall

Inntektene falt med snaue 90 millioner kroner, fra 2,23 milliarder til 2,14 milliarder kroner. Regnskapet viser at finansinntektene i selskapet falt fra 86.000 kroner i 2021 til minus 113.000 kroner i fjor.

Selskapet klarte imidlertid å kutte litt ned på kostnadene fra 2,2 milliarder kroner i 2021 til 2,1 milliarder i 2022.

Noen utbyttefest ble det imidlertid ikke. Regnskapet viser at det ble hentet ut 113 millioner kroner fra selskapet i 2022. Det er en drastisk nedgang fra 571 millioner kroner i 2021.

Vil skille ut virksomheten

Reuters skrev i midten av juni at Mondelez opplyste at virksomheten i Russland skal skilles ut fra resten av selskapet. Forsyningskjeden vil også være skilt fra resten av virksomheten, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Nøyaktig hvordan dette vil gjøres kommer ikke frem. De opplyser at virksomheten allerede er skalert ned, og at de ikke ønsker å trekke seg ut av Russland.

De begrunner tilstedeværelsen med risiko for at en «annen part» tar over virksomheten og bruker den til egne interesser. De sier også at det kan skape en vanskelig situasjon for familier i Russland, og for rundt 3000 kollegaer og 10.000 bønder.

Publisert:

Her kan du lese mer om