Markant fall på Tokyo-børsen

Apple-fallet fra torsdag kveld smitter over på selskapets leverandører i Asia. Samtidig er Kina på vei ut i ferie etter at valutaen har svekket seg for syvende måned på rad.

Publisert: Publisert:

Flertallet av de asiatiske børsene faller i morgentimene på månedens siste handelsdag.

Slik går det på børsene i Asia ved 06-tiden:

  • Nikkei 225 i Tokyo faller 1,74 prosent
  • Kospi i Seoul er opp 0,20 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er ned 0,13 prosent
  • Shanghai Composite er ned 0,21 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore faller 0,42 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,83 prosent

Både i Tokyo og Sydney følger børsene dermed etter de amerikanske indeksene som torsdag kveld falt kraftig. S&P 500 endte dagen ned 2,11 prosent, mens teknologitunge Nasdaq falt 2,84 prosent.

Les på E24+

Redere med gasskip fortviler: – Kunne ikke ha forestilt oss dette

Apple-fall smitter

Tek-nedturen på Wall Street kom etter at giganten Apple falt 4,9 prosent i kjølvannet av det som omtales som en «sjelden» nedgradering fra et meglerhus. Storbanken Bank of America advarte om at de ser lavere etterspørsel etter selskapets produkter det neste året, ifølge CNBC.

Nedgangen til den amerikanske giganten smitter også over på en rekke av selskapets leverandører i Asia i morgentimene. Brikkegiganten TSMC faller 2,18 prosent, Nidec faller 5,04 prosent i Tokyo, mens Alps Alpine er ned 3,7 prosent.

Kina-ferie

Etter handelsdagen fredag vil Shanghai-børsen, som resten av Kina, ta en ukes ferie. Ferien kommer på et tidspunkt der kinesiske myndigheter over tid har kommet med tiltak for å styrke landets valuta, uten at det har hindret at offshore yuan har svekket seg mot dollar.

Ifølge Bloomberg ligger september an til å bli den syvende måneden på rad hvor offshore yuan svekker seg.

– Vår antagelse er at kinesiske myndigheter vil fortsette å kjempe mot dette (svakere valuta red.anm.) administrativt så lenge de kan, før de må gå inn med direkte intervensjon og å begynne å selge ned amerikanske reserver, sier senioranalytiker Charlene Chu i Autonomus Research til Bloomberg.

Den kinesiske yuanen eksisterer både i en onshore- og offshore-utgave. Onshore-utgaven er strengt regulert av den kinesiske sentralbanken gjennom at det daglig settes et referansepunkt. Valutaen kan deretter ikke bevege seg mer enn to prosent fra dette punktet, uavhengig av retning. Dette referansepunktet er ikke gjeldende for offshore yuan.

Publisert: