Luksusklokke-selskaper frykter valutasmell

En sterk sveitsisk valuta skviser marginene til luksusklokke-produsenter.

Publisert:

– Den amerikanske dollaren er det store spørsmålet, sier Jan Edöcs, sjef for Doxa.

Siden november i fjor har den sveitsiske valutaen styrket seg rundt 12 prosent mot dollaren.

Det meste av sveitsisk klokkesalg skjer i USA, Asia og Vest-Europa. Produsentene må veksle om utenlandsk valuta som dollar til sveitsiske franc for å betale eksempelvis lønns- og skattekostnader.

Bransjen er derfor sårbare for valutasvingninger. Det sier flere sveitsiske klokkesjefer til Bloomberg.

Les også

Luksusklokkene faller kraftig i pris: – Prisnivået er fortsatt ganske høyt

Valutatrøbbelet kommer i kjølvannet av en «klokke-boom» under pandemien. Når samfunnet åpnet opp igjen over store deler av verden falt salget. Det skjer samtidig som at sentralbanker forsøker å kjøle ned økonomien for å få ned den høye prisveksten.

Bloomberg skriver at den sveitsiske sentralbanken er ventet å holde styringsrenten høyere enn normalt, og kanskje også heve den.

Investorer søker gjerne land med høyere renter fordi det gir bedre avkastning på pengene. Dersom et land setter opp renten mer enn andre land kan det bety at valutaen styrker seg.

Bloomberg skriver at den sveitsiske sentralbanken er ventet å holde styringsrenten høyere enn normalt, og kanskje også heve den.

Doxa-sjefen sier at han gjerne vil holde en av deres billigste klokkemodeller under 1000 dollar. Dersom den sveitsiske valutaen fortsetter å styrke seg, kan han imidlertid bli nødt til å heve prisen.

– Men da vil salget i USA falle massivt, sier Edöcs.

I en tidligere versjon av saken stod det at Doxa-sjefen kan bli nødt til å senke prisen dersom den sveitsiske valutaen fortsetter å svekke seg. Det er feil. Det skulle stått: Dersom valutaen fortsetter å «styrke» seg kan han bli nødt til å «heve» prisen. Feilen ble rettet 05.09 klokken 08.50.

Publisert: