Legemiddelgigant berger Danmarks økonomi

Stor etterspørsel etter diabetesmedisin som brukes som slankemiddel, gjør Novo Nordisk til Europas mest verdifulle selskap og har fått fart på dansk økonomi.

Stadig flere overvektige bruker diabetes-medisin for å gå ned i vekt.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

– Om det ikke hadde vært for Novo Nordisk, så hadde vi ikke hatt økonomisk vekst i årets første seks måneder, sier sjeføkonom Las Olsen i Danske Bank.

Den danske produsentens inntjening har økt kraftig takket være enorm etterspørsel etter de to legemidlene Ozempic og Wegovy.

Førstnevnte er et legemiddel mot diabetes type 2, men har takket være drahjelp fra amerikanske kjendiser blitt svært populært som slankemiddel.

Wegovy er også utviklet til bruk mot diabetes, men benyttes nå i flere land i behandling av ekstrem fedme.

Les på E24+

Emil (35) sa opp jobben uten å ha en ny

Endrer bildet helt

Danmarks økonomi vokste ifølge offisielle tall med 1,7 prosent i første halvår, sammenlignet med samme periode året før. Holdes legemiddelindustrien utenfor, krympet dansk økonomi med 0,3 prosent.

– Vi har aldri opplevd noe lignende. Dette endrer bildet av økonomien helt, sier Jonas Petersen i Danmarks statistiske sentralbyrå.

Industriproduksjonen i Danmark har økt med 40 prosent siden tiden før pandemien, konstaterer sjeføkonom Palle Sørensen i Nykredit.

Produksjonen i eurosonen og USA er til sammenligning stort sett på samme nivå som før pandemien, påpeker han.

Wegovy er et legemiddel mot diabetes som også benyttes for vektreduksjon.

Bidrar til statskassen

Novo Nordisk var fra før verdens største produsent av insulin, men salget av slankemedisin økte i årets seks første måneder med hele 157 prosent.

Novo Nordisk-effekten merkes derfor godt i den danske statskassen. Legemiddelgiganten er nå med sitt rekordsalg og sine over 55.000 ansatte landets største skattebetaler.

Effekten merkes også på handelsbalansen og sysselsettingen i Danmark.

Diabetes-legemiddelet Ozempic fra danske Novo Nordisk benyttes også av mange for å gå ned i vekt.

Europas største

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at over 1 milliard mennesker i verden lider av fedme. Over 530 millioner mennesker lider ifølge International Diabetes Federation av diabetes.

Novo Nordisk tjener godt på begge grupper og regner i år med en vekst på 30 prosent fra i fjor, da de solgte for 273 milliarder kroner.

Børsverdien av selskapet har nå steget til 4593 milliarder kroner, og Novo Nordisk har dermed passert den franske luksusvareprodusenten LCMH som Europas mest verdifulle selskap.

Danmarks bruttonasjonalprodukt endte til sammenligning på 4361 milliarder kroner i 2022 og forventes i år å vokse med 1,2 prosent.

Stadig flere

Mens legemiddelet Ozempic offisielt bare blir gitt til diabetes-pasienter, er det stadig flere som skaffer seg dette på annet vis for å gå ned i vekt.

Wegovy kan derimot også benyttes mot usunn fedme og ble godkjent i USA for to år siden. Siden er det også tatt i bruk mot fedme i Danmark, Tyskland, Norge og Storbritannia, og salget skjøt i første halvår i været med 344 prosent.

– Vi når flere pasienter enn noensinne, konstaterte Novo Nordisk-sjef Lars Fruergaard Jørgensen da han la fram halvårsrapporten i forrige måned.

Novo Nordisk makter ikke å dekke etterspørselen og planlegger derfor å bygge en ny fabrikk i Danmark for å øke produksjonen, opplyste han.

Hviler tungt

Eksperter frykter at den danske legemiddelprodusentens suksess bidrar til å overskygge mer grunnleggende problemer i dansk økonomi.

– De øvrige industribedriftene i Danmark følger samme kurs som i resten av Europa og USA, sier Palle Sørensen.

Danmarks største arbeidsgiverorganisasjon Dansk Industri medgir at landets økonomi nå hviler tungt på et fåtall utvalgte selskap.

I 2022 la en annen dansk gigant, rederiet Maersk, fram et rekordresultat som følge av høye fraktpriser.

Mindre eksponert

– Danmarks totale industriproduksjon har økt med 11 prosent det siste året, men om vi holder legemiddelindustrien utenfor, så har industriproduksjonen falt med 11 prosent, sier sjeføkonom Allan Sørensen i Dansk Industri.

Analytikere ser imidlertid ingen stor fare knyttet til Novo Nordisks rekordstore vekst og mener at det kun har en stabiliserende effekt på dansk økonomi.

– Når den danske økonomien blir mer avhengig av legemidler, så blir vi faktisk mindre eksponert mot den globale konjunktursyklusen fordi etterspørselen er ganske jevn, sier Palle Sørensen.

– Det stabiliserer derfor dansk økonomi, mener han.

Valutastrøm

Novo Nordisk-suksessen har også resultert i stor valutatilgang for Danmark.

– Det er en veldig stor valutainnstrømming som kommer fra Novo Nordisk takket være selskapets salg i utlandet, men det er også en valutastrøm fra Novo Nordisks overskudd ettersom det store flertallet av selskapets aksjonærer befinner seg i andre land, sier Las Olsen i Danske Bank.

For å hindre at den euro-tilknyttede danske kronen styrker seg for mye, har den danske sentralbanken derfor holdt styringsrenta lavere enn Den europeiske sentralbanken (ESB). Sistnevnte har nå en styringsrente på 3,75 prosent, mens den i Danmark er på 3,35 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om