Kritiserer melding fra Konkurransetilsynet: – Blottet for fakta

Ifølge Konkurransetilsynet er det nå mindre forskjeller i dagligvarekjedenes innkjøpspriser. Rema 1000-lobbyist mener det fremdeles haster med regulering.

ØNSKER MER INFO: Kårstein Eidem Løvaas i Reitan Retail skulle ønske at Konkurransetilsynet kunne være mer konkrete når de snakker om dagligvarekjedenes ulike innkjøpspriser.
Publisert: Publisert:

Kortversjonen

– Pressemeldingen er full av prosa og blottet for fakta, sier Kårstein Eidem Løvaas, myndighetskontakt i Rema 1000-eier Reitan Retail.

Mandag morgen publiserte Konkurransetilsynet en pressemelding om at innkjøpsprisforskjellene i dagligvarebransjen minker.

Siden 2017 har tilsynet sammenlignet hva Norgesgruppen, Coop og Rema må betale til leverandøreneleverandøreneOrkla, Tine, Nortura og Mondelez er eksempler på store leverandører i norsk dagligvarebransje. . De første resultatene viste at den største aktøren, Norgesgruppen, fikk overraskende mye bedre betingelser enn konkurrentene.

Dette har vært grunnlaget for den fremste kampsaken til Coop, Rema og Oda de siste årene – og for regjeringens foreslåtte forbud mot «usaklig prisdiskriminering».

Les på E24+

Odd-Jørgen Lauritsen (21) var på kanten av arbeidslivet. Så fikk han et helt spesielt tilbud.

– Et godt tegn

Konkurransetilsynet opplyste i fjor at forskjellene i innkjøpspriser var krympet siden 2017. Den siste kartleggingen viser at forskjellene er ytterligere redusert, ifølge tilsynets melding mandag.

De skriver at noen leverandører har små prisforskjeller, mens andre har større. Norgesgruppen får ikke lavest pris hos alle, og samlet sett er forskjellene «vesentlig redusert siden 2017».

– I den grad mindre forskjeller skyldes at Rema og Coop har fått bedre innkjøpsbetingelser, er det et godt tegn. Lavere innkjøpspriser vil kunne komme forbrukerne til gode gjennom lavere priser eller bedre utvalg, sier avdelingsdirektør Beate Berrefjord i meldingen.

KAN GI LAVERE PRISER: Avdelingsdirektør Beate Berrefjord i Konkurransetilsynet mener det er positivt at Rema og Coops innkjøpspriser nå er nærmere Norgesgruppens enn de var i 2017.

I motsetning til 2017 offentliggjør ikke Konkurransetilsynet nå nøyaktige tall på forskjellene. De mener det kan avsløre forretningshemmeligheter og at det kan få uheldig påvirkning på forhandlingene.

Kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen sier at dagens melding «nok en gang dokumenterer at forskjellene i innkjøpspriser er langt mindre enn det enkelte forsøker å fremstille det som».

– Dette viser at konkurransevilkårene for aktørene er langt likere enn mange hevder, og at regulering av dagligvareforhandlingene er unødig risikosport. Resultatet kan bli høyere matpriser, sier han.

Les også

Vestre innfører sitt første dagligvareforbud

– Vanskelig å forholde seg til

Også Konkurransetilsynet er sterke motstandere av regjeringens foreslåtte regulering av forhandlingene mellom dagligvarekjeder og -leverandører.

Kårstein Eidem Løvaas sier han først og fremst er glad for at Konkurransetilsynet i meldingen uttrykker støtte til Rema 1000s syn på at likere innkjøpsbetingelser kommer forbrukeren til gode.

Utover det er det en pressemelding det er vanskelig å forholde seg til, sier han.

UTÅLMODIG: Rema 1000 er glad for at forskjellene minker, men ønsker seg fremdeles et forbud mot prisdiskriminering.

– De sier ingenting om hvor stor reduksjonen er eller hvor store forskjellene nå er. Dermed må vi bare gjette. Men det vi vet er at Konkurransetilsynet tidligere har sagt at selv små forskjeller, på 3–5 prosent, er betydelige etableringshindringer. Derfor haster det fremdeles å få på plass regjeringens foreslåtte forskrift.

Han mener at meldingen er preget av vage formuleringer og mangel på konkret informasjon utover at Norgesgruppens fordelaktige innkjøpspriser har minsket.

– Det virker som at den er formulert og vinklet for å gi støtte til Konkurransetilsynets syn på at det ikke er behov for noen forskrift, sier han.

Les på E24+

Ikke mange vet hvem som produserer denne kjøttdeigen

Skulle gjerne sagt mer

Magnus Friis Reitan, nestleder i avdeling for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet, avviser kritikken.

– Vi er ingen part i dette. Løvaas’ karakteristikk av pressemeldingen får stå for hans regning. Det vi gjør er å kartlegge utviklingen i innkjøpspriser, og så har vi tygget en del på hva som er riktig å kommunisere ut.

ROLLEFORSTÅELSE: Konkurransetilsynet er bevisst på at de har to ulike roller i saken, ifølge Friis Reitan. Den ene er å gi faglig råd om virkningene av regulering av prisforskjeller. Kartlegging av de faktiske prisforskjellene er den andre.

Friis Reitan sier at han skjønner godt at Løvaas ønsker seg flere og mer detaljert fakta.

– Og vi skulle gjerne gitt det ut, men vi mener at dette er den riktigste måten å gjøre det på for ikke å røpe forretningshemmeligheter, sier han.

– Så hvor store er forskjellene nå? Er de betydelige?

– Vi bekrefter at Norgesruppen fremdeles får de laveste innkjøpsprisene, men at forskjellene er redusert siden 2017. Ut over det har vi ikke noen ny karakteristikk av størrelsen.

Les også

Værfenomen kan sende prisene på kaffe og sjokolade opp

Publisert: