Kraftig priskutt fra svensk meierikjempe

Den svenske meieriprodusenten Arla har senket prisene med 10 prosent i snitt for at flere skal ha råd til produktene. Norske Tine vil ikke love lignende grep.

Publisert: Publisert:

Arla eies av svenske bønder, som håper grepet kan være med å kunne gi dem mer penger. Prisreduksjonen skal gjelde hundrevis av varer, melder svenske TV 4.

– Mange forbrukere har hatt det tøft i en lang periode. Dette har medført at det kanskje ikke velges svenske varer like hyppig som tidligere, sier Max Wallenberg, pressesjef i Arla, til kanalen.

Men til tross for at de senker utsalgsprisen, er det – som i Norge – butikkene selv som styrer prissettingen ut til kundene.

– Vi kommer aldri til å bestemme hva en butikk kan ta for våre produkter, påpeker Wallenberg.

Svenskenes matprisradar, «Matpriskollan», er positivt overrasket over nyheten.

– Spesielt over volumet det gjelder. Meierivarene tilsvarer mellom 15 og 20 prosent av en butikks omsetning, så prisendringen påvirker det svenske folk positivt. Det er også bra for butikkene, som får selge flere produkter.

– Prisøkninger på alt

Noen lignende grep i Norge virker derimot ikke å være like aktuelt. Tine forsikrer om at de gjør alt de kan for å holde prisene så lave som mulig, prisveksten til tross.

– Dette gjør vi selv om vi opplever prisøkninger på alt – i likhet med så mange andre. Det er et tøft konkurransemarked, og vi jobber derfor på spreng for å levere så lave priser som mulig slik at forbrukerne skal velge nettopp våre folkekjære merkevarer i butikken, sier pressevakt Margrete Holm Rogne i Tine til E24.

Hun er tydelig på at det ikke lett å sammenligne det norske og svenske markedet. Matvareprisene i Sverige har steget kraftig det siste året. Tall fra februar i år viste en økning i matvareprisene på hele 22,1 prosent sammenlignet med februar i fjor.

Mens her hjemme økte prisene til sammenligning med 8,8 prosent i samme periode.

Jordbruksoppgjøret legger føringer

Innkjøpsprisene fra leverandørene i Norge justeres to ganger i året, forklarer Holm Rogne.

– Som alltid ved prisjusteringen i juli, legger jordbruksoppgjøret føringer på prisene, og dette er offentlige tall. Jordbruksoppgjøret er den årlige forhandlingen mellom staten og fagorganisasjoner i jordbruket. Disse forhandlingene resulterer i Jordbruksavtalen som fastsetter de økonomiske inntektsmulighetene for bonden det kommende året, sier pressevakten.

Tine er klar på at det til syvende og sist er opp til butikkene å sette prisene. De vil samtidig ikke gå ut med prisene de selv opererer med inn mot dagligvarekjedene.

– Utover det har vi ikke anledning til å kommentere på priser ut fra oss, da dette er konkurransesensitiv informasjon. Og så er det til syvende og sist kundene våre, altså kjedene, som setter prisen ut i butikk.

Publisert:

Her kan du lese mer om