Kraftig oppgang i oljeprisen, men: – Det er noe som skurrer

Oljeprisen har steget mye den siste måneden. Analytikere peker på stram markedsbalanse som bidragsyter, men setter spørsmålstegn til produksjonskuttene fra OPEC.

PRISØKNING: Oljeprisen har den siste måneden steget mye.
Publisert:

I løpet av sommeren har oljeprisen fått et markant oppsving, og fredag markerte femte uke på rad med prisøkning for brentoljen.

Oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities peker på flere faktorer som har bidratt til prisoppgangen, både på tilbud- og etterspørselssiden.

– Saudi-Arabia og Russland gjennomfører sine tidligere annonserte kutt. Det viktigste slik jeg ser det er at markedet har begynt å tro på at sistnevnte faktisk gjennomfører sine kutt, som avtalt. I tillegg så har skiferoljeproduksjonen i USA flatet ut og vil trolig falle utover høsten, sier han.

– Oljeforbruket fortsetter å vise sterk underliggende utvikling til tross for mange spådommer om tilbakeslag for verdensøkonomien og tallene fra USA og Kina har vært bedre enn ventet, legger han til.

– Noe som skurrer

Oljekartellet OPEC er kjent for å ta grep når oljeprisen ikke er på ønsket nivå. I mai reduserte oljekartellet oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat per dag, og fra juli ville i tillegg Saudi-Arabia kutte oljeproduksjonen med én million fat per dag.

Saudi-Arabia annonserte senere å forlenge kuttet på én million fat per dag ut august. I tillegg har Russland varslet at de ville redusere oljeeksporten med 500.000 fat per dag i august.

Samtidig venter både OPEC, det amerikanske energidepartement (EIA), og det internasjonale energibyrået (IEA) at andre halvår vil preges av historisk høye oljelagertrekk. I snitt estimerer de lagertrekk på to millioner fat per dag i andre halvår.

DEKKER OLJESEKTOREN: Teodor Sveen-Nilsen, aksjeanalytiker i Sparebank 1 Markets.

– Med unntak av rebalanseringen av markedet i 2021, så har vi ikke sett så store lagertrekk siden 2007, sier Sparebank 1-analytiker Teodor Sveen-Nilsen.

Men når det er varslet historisk høye lagertrekk fra oljeaktørene, får produksjonskuttene Sveen-Nilsen til å klø seg i hodet.

– Det er noe som skurrer der. Selv om markedet ser underliggende stramt ut, så får jeg litt vondt i magen når jeg ser Saudi-Arabia kutte produksjonen. Man kan spørre seg om de har sett noe på etterspørselssiden som andre ikke har sett, spesielt om det er noe underliggende svakheter i Asia.

– Man ser kanskje at det er litt schizofreni i OPEC, sier Sveen-Nilsen.

Hammer mener at det «til en viss grad» er motsigende at Saudi-Arabia kutter oljeproduksjonen når det er estimert historisk høye oljelagertrekk.

– OPEC selv har de mest optimistiske anslagene så de siste produksjonskuttene virker litt offensive, sier Arctic-analytikeren.

– På den annen side så er det fortsatt stor frykt for tilbakeslag i verdensøkonomien og gruppen understreker at relativt stabile priser er «best for alle», så man kan jo også forstå det til en viss grad, sier Hammer.

Ole-Rikard Hammer, oljeanalytiker i Arctic Securities.

Spår prisfall neste år

Analytikerne venter at oljeprisen vil holde seg høy i andre halvår. For 2023 antar Sveen-Nilsen en oljepris på 85 dollar per fat.

– Det blir et stramt oljemarked til høsten hvis vi får sesongmessig oppsving i etterspørselen, sier han.

Neste år har Sparebank 1-analytikeren 75 dollar som estimat.

– Det er basert på hva som er break-even pris på amerikansk skiferolje. Vi tror at oljeprisen vil ligge litt høyere enn det fordi OPEC kommer til å ha mer makt de kommende årene enn de har hatt de siste ti årene.

Les også

Analytiker om Equinor: – Ikke noen grunn til å være spesielt overrasket

Publisert: