Kraftig børsoppgang i Tokyo

Investorene i Asia og Stillehavsområdet sender aksjene opp i påvente av USAs sentralbanksjef Jerome Powells rentebeslutning.

Tokyo-børsen var stengt tirsdag på grunn av feiringen av vårjevndøgn, som markerer starten på våren. Nå starter også de japanske kirsebærtrærne å komme i full blomst. Her to jenter i Ueno-parken i Tokyo.
Publisert:

Det har vært optimisme å spore på flere av verdens børser de siste dagene, både her hjemme og på Wall Street, etter flere dager preget av bankkollapser og uro.

Den positive stemningen smitter også over til de asiatiske markedene, hvor fokus nå rettes mot den amerikanske sentralbanken.

Tokyo-børsen og Hongkong-børsen kappes om å lede an den bedre børsoppgangen i regionen.

Slik ser det ut på de viktigste børsene i Asia og Stillehavsområdet klokken 08.30 norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo er opp 1,93 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er opp 1,76 prosent
  • Shanghai Composite stiger 0,31 prosent
  • Kospi i Seoul er opp 1,20 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er opp 1,66 prosent
  • ASX 200 i Sydney stiger 0,87 prosent
Russlands president Vladimir Putin har denne uken besøk av Kinas president Xi Jinping. Her skåler de to presidentene under en middag tirsdag i Fasettenes palass i Moskva.

Godkjenner mRNA-vaksine

I Hongkong dras Hang Seng-indeksen opp av blant annet helseaksjer.

Like etter klokken 05.00 norsk tid, melder Bloomberg at Kina har godkjent sin første mRNA-vaksine mot covid-19. Den lages av et kinesisk selskap, CSPC Pharmaceutical Group, og er børsnotert på Hongkong-børsen.

Aksjen klatrer 2,33 prosent.

Ifølge en børsmelding er vaksinen til selskapet godkjent for nødbruk.

Beslutningen kommer lenge etter at mRNA-vaksiner ble vanlig i resten av verden og måneder etter at Kina fjernet sine coronarestriksjoner.

Lav vaksinasjonsgrad blant folk i høyrisikogrupper og bruk av mindre effektive vaksiner kan potensielt ha gjort Kinas coronabølge dødeligere, skriver Bloomberg.

Godkjenningen av denne vaksinen kan gjøre noe med det, samtidig som det forsterker landets uavhengighet til andre land, når de kan bruke «hjemmelagde» vaksiner for vaksinasjon av befolkningen.

Les også

Rentemøte i USA: – Hvem skal ta drittjobben?

– Alle sentralbanker er i tvil nå

Nå venter investorer verden over på rentebeslutningen i USA i kveld norsk tid.

– Alle sentralbanker er i tvil nå, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.

Han sikter til at den senere tids bankdrama, som startet med Silicon Valley Bank (SVB)-kollapsen, har gitt sentralbanksjefene hodebry.

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

For spørsmålet er, ifølge Magnussen, hvem som skal ta «drittjobben» og kjøle ned den amerikanske økonomien. Er det sentralbanken eller bankene?

– Det er ikke frykt i dag for en fæl finanskrise. Det er bare tvil om hvor mye bankene skal bidra til nedkjølingen. Per i dag har vi ikke indikasjoner på at det vil gå galt, men sentralbanken vet ikke, sier sjeføkonomen.

Ifølge CME Group priser markedet inn rundt 80 prosent sjanse for at sentralbanksjef Jerome Powell vil sette opp renten med 0,25 prosentpoeng, mot 20 prosent sannsynlighet for en uendret styringsrente.

Magnussen tror også sentralbanksjefen vil varsle en renteheving på 0,25 prosentpoeng onsdag kveld norsk tid.

Publisert: