Klar for den avgjørende sommersesongen: – Kampen skal spilles først, men det ser veldig bra ut

Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen er trygg på suksess, og mener flyselskapet allerede i sommer vil sette en verdensrekord i andre salgsinntekter.

Bjørn Tore Larsen går ombord Dreamlineren «Rondane» for selskapets jomfrutur fra Oslo til New York i juni, 2022.
Publisert: Publisert:

Langdistansenykommeren Norse Atlantic Airways legger onsdag bak seg nøyaktig ett år og 2630 flyginger siden selskapets jomfrutur fra Oslo til New York i juni fjor.

På veien har selskapet på papiret svidd av 2,6 milliarder kroner, der selskapets gründer og toppsjef, Bjørn Tore Larsen, personlig har investert 236 millioner kroner.

Norse-gründer og pilot Bjørn Tore Larsen på Oslo Lufthavn onsdag, etter å ha fløyet for egen maskin fra hovedkontoret og hjembyen Arendal.

Per utgangen av mai sto det 562 millioner kroner igjen på flyselskapets konto.

– Når vet du at sommeren blir en suksess?

– Jeg vet det allerede, sier Larsen til E24.

Han vet at også sommeren, normalt en tid der luftfarten må tjene inn årsoverskuddet, blir avgjørende for selskapets uttalte målsetting om å være lønnsom i andre halvår.

– Det egentlige svaret er, etter sommeren, fordi vi har solgt veldig bra, og den trenden ser ut til å fortsette. Gjør den det, så vet vi at salget blir veldig bra, sier Larsen, og fortsetter;

– Det andre er at oljeprisen er til å leve med, og hvis ikke det skjer noe helt dramatisk så kommer de til å hjelpe oss til å få en veldig bra sommer.

Han legger til at selskapet også skal levere driftsmessig, og det skal også eksterne partnere, som flyplassene.

– Kampen skal spilles først, men det ser veldig bra ut, sier Larsen.

Setter inn fly

I neste uke flyr de to siste av Norses Dreamlinere, som har vært parkert ved Oslo Lufthavn, til London for å slutte seg til den aktive flåten.

Det markerer startskuddet for drift av alle flyselskapets ti maskiner, i tillegg til de fem som er videreutleid til andre selskaper.

Det markerer også startskuddet for drift av alle kasseapparatene i hele flåten.

Når salgsrekord

Norse Atlantic har som mål om å bli verdensmester i «ancillary revenue», som betyr alt salg utenom billettinntekter, herunder ombordsalg, bagasje, setereservasjon, «fast track», oppgraderinger, samt tredjepartsinntekter, som fra hotell og leiebil.

Klassens beste, det amerikanske lavprisselskapet Frontier, lå på 82 dollar per passasjer ved utgangen av 2022. Ambisjonen til Norse er 100 dollar.

– Når venter dere å oppnå det?

– Denne sommeren, sier Larsen.

Ser mye bedre vinter

Han unngår å svare direkte på om dette er priset inn i selskapet, og viser til at det er svært mange faktorer som påvirker fremtidig inntjening i flybransjen.

Like fullt er han «veldig optimistisk» til at Norse Atlantic kommer til tjene godt med penger etter hvert.

– Én av faktorene er «ancillary revenue». En annen faktor er at jeg tror at vi kommer til å selge godt med billetter, og ha høy kabinfaktor, sier Larsen, og fortsetter;

– Sommeren kommer selvfølgelig til å være den vi gjør mest penger på, men også vinteren 23 kommer til å bli mye bedre enn i fjor, som har med rutevalg å gjøre.

Følger «pumpeprisen»

Drivstoffprisene for luftfarten i Europa og USA er ned 45–50 prosent fra samme tid i fjor, ifølge IATA.

Norse-sjefen melder ikke bare at drivstoffprisene er ned, men også at billettprisene er opp 25–30 prosent fra fjoråret.

Dette bedrer marginene betydelig, tross i at den generelle prisveksten øker kostnadene, påpeker Larsen.

Her fra da E24 intervjuet Norse-gründeren på Manhattan etter første flyging fra Oslo til New York i juni i fjor.

Norse låser ikke inn drivstoffkostnadene med sikringskontrakter (fastpris for levering frem i tid), men betaler den til enhver tids «pumpepris».

Det vil heller ikke bli inngått noe sikring fremover, med mindre konkurrentene skulle gjøre det, ifølge Norse-sjefen.

– Det viktigste for oss er ikke drivstoffprisene i seg selv, men at vi betaler mindre enn konkurrentene. Vi har de mest drivstoffvennlige flyene, så vi har allerede en iboende fordel, sier Norse-sjefen.

Les også

Går inn i sommeren med 560 millioner i kassen: – Er egentlig nå det begynner

Spar pensjonen

I alt har eierne puttet inn rundt 1,9 milliarder kroner i Norse hittil.

Larsen er med investeringer på 236 millioner kroner blant hovedbidragsyterne, og eier i dag tett på 20 prosent av flyselskapet.

Han holder fast på at selskapet skal være lønnsom i andre halvår i år, og sier han som aksjonær er en stor optimist. Samtidig gjentar han at flybransjen er en risikabel bransje.

– Jeg ville ikke basert pensjonen min på noe flyselskap, enten det er det største eller det minste, sier Larsen.

Les på E24+

Kunne ha solgt hele Norse Atlantic: – Det var alle muligheter

Egenkapitalen tapt

Av regnskapet for årets første kvartal, går det frem at den bokførte egenkapitalen i Norse Atlantic er tapt, og på minus 60 millioner dollar, tilsvarende negative 674 millioner kroner.

Ved utgangen av fjoråret var egenkapitalen på 10,5 millioner dollar. Per utgangen av mai hadde Norse 562 millioner kroner igjen i kassen.

Norse-aksjen er sist omsatt for 19,80 kroner onsdag, som verdsetter selskapet til 1,32 milliarder kroner. Det er opp over 30 prosent den siste måneden, og 147 prosent så langt i år. Aksjen er likevel ned rundt 62 prosent det siste året.

Les også

Norse Atlantic-sjefen: – Det viktigste er å tjene penger

Les på E24+

67 millioner grunner til å kjøpe Norse Atlantic

Les også

Norse Atlantic tapte 727 millioner kroner før skatt

Les også

Norse Atlantic åpner Bangkok-rute

Les også

Eksperter advarer: Skyhøye flypriser

Publisert: