Illustrasjonsfoto.

Indias fremvekst og norske interesser

India som i dag markerer sin uavhengighetsdag, var det første landet Norge ga bistand til. Nå har India verdens raskest voksende økonomi og verdens største befolkning.

  • Jan Christian Vestre
    Næringsminister (Ap)
  • Anniken Huitfeldt
    Utenriksminister (Ap)
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Når historikerne en gang i fremtiden skal se tilbake på vår tid, vil ett utviklingstrekk fremstå som klarere enn andre: den økonomiske og geopolitiske maktforskyvningen fra vest mot øst.

Vi vokste opp i en verden dominert av to supermakter. I dag lever vi i en verden med stadig flere store aktører, en såkalt multipolar verden. En rekke av disse nye aktørene vokser frem i Asia, blant annet India. Geopolitikken og rammene den setter, endres.

Fra elefant til tiger

India har opplevd en sterk økonomisk vekst siden de innledet de økonomiske reformene på 1990-tallet. En ekspansiv tjenestesektor, digital infrastruktur og en stor velutdannet engelsktalende arbeidsstyrke gjør India til en meget interessant samarbeidspartner. Goldman Sachs spår at Indias BNP vil overgå EUs innen 2051 og USA innen 2075.

Norge, som en liten og åpen økonomi, har tjent på økt internasjonal handel. Det er fortsatt i vår interesse å samarbeide globalt om både politiske løsninger, fellesgoder og produksjon. Skal vi klare ambisjonen om å øke fastlandseksporten med 50 prosent innen 2030, må vi tørre å satse i de store økonomiene i Asia. Det er derfor regjeringen styrker satsingen i det fremvoksende markedet India.

Hva kan vi tilby India - og hva kan India tilby Norge

Det er i dag om lag 120 norske bedrifter med virksomhet i India, og viktige aktører som Statkraft, Equinor, Aker Solutions, DNV, Kongsberg, Yara, Jotun og Orkla er godt etablert i det indiske markedet. Flere selskaper er på vei inn.

India er i dag en viktig leverandør av faglært arbeidskraft til Norge, særlig innen IT, offshore og maritime næringer.

Norge har også et omfattende forskningssamarbeid med India. India blir en stadig viktigere kunnskapsnasjon, og Forskningsrådet bruker i år over 100 millioner kroner til å finansiere felles norsk-indiske forskningsprosjekter med minst én indisk forskningsinstitusjon.

Illustrasjonsfoto.

Interessen fra indiske myndigheter og aktører for å lære av norske havnæringer er også stor, fra digitale og grønne maritime løsninger, i tillegg til at India er en av verdens største oppdrettsnasjoner og dermed et nøkkelmarked for norske fôrleverandører.

Det indiske markedet kan være krevende, og det er en av regjeringens viktigste oppgaver i arbeidet med internasjonaliseringen å bidra til best mulige rammebetingelser for norsk næringsliv i utlandet. Næringsministeren har besøkt India to ganger i vår for å fremme norsk næringsliv og få fortgang i forhandlingene om en EFTA-India frihandelsavtale.

Et globalt skjebnefellesskap

Sist, men ikke minst: Norge, India og verden er vevd sammen i det globale skjebnefellesskapet rundt klimaendringene.

Som Norge, satser India på det grønne skiftet. Landets CO₂-utslipp er tredoblet siden 1990, og India har politiske ambisjoner om et grønt industriløft som skal gjøre landet klimanøytralt innen 2070. Det er avgjørende for at verden skal lykkes med 2-gradersmålet.

Dette gir også betydelige muligheter for norske eksportører og tjenesteleverandører som ligger langt fremme med løsninger innen sol, vind, vannkraft, hydrogen, batterier, energilagringssystemer og sirkulærøkonomi. Vi er sterke på teknologi, mens India har stor skala. Et stort marked bidrar til at kostnadene for de nye grønne løsningene kan komme ned. India og Asias grønne omstilling vil by på store muligheter for norsk næringsliv som er rede til å satse i disse sektorene.

Ibsen skriver i stykket Peer Gynt at «når verden snurrer, så snurrer vi med». I en verden i endring skal Norge ikke bare «snurre med», vi skal være i forkant. Da er et tett samarbeid med fremvoksende land og markeder som India av avgjørende betydning. Det er både i vår nasjonale interesse og til vårt felles beste. Sammen er vi sterkere, og vi vil lykkes bedre

Publisert:

Her kan du lese mer om