Huseierne om Nordeas oppkjøp av Danske Banks privatkunder: – Må stoppes

Forbrukerorganisasjonen Huseierne mener at oppkjøpet må stoppes, fordi «det svekker en allerede dårlig bankkonkurranse».

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i forbrukerorganisasjonen Huseierne.
Publisert:

Danske Bank kunngjorde for en drøy måned siden at de ville droppe privatmarkedet her til lands. Onsdag ble det klart at det er Nordea som kjøper privatkundevirksomheten i Norge, og banken tar dermed over omtrent 285.000 kunder. Nå skal avtalen gjennomgås av norske konkurransemyndigheter.

– Det er ingen tvil om at avtalen må stoppes. Det skaper en ytterligere konsentrasjon av markedsmakt, i et marked som allerede er preget av dårlig konkurranse, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Phil i Huseierne til E24.

Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge, sier til E24 at kjøpet øker markedsandelen deres med 5 prosentpoeng fra 11 prosent til 16 prosent.

Bekymret for forbrukersiden

Phil har en klar anbefaling til Konkurransetilsynet:

– Vær grundige, og se på oppkjøpet fra forbrukernes side, sier han.

Huseierne mener at bankkonkurransen har blitt svekket de siste årene gjennom flere oppkjøp, senest da DNB fikk lov til å kjøpe Sbanken.

– Bankkonkurransen i Norge er under press. At Nordea nå kjøper opp Danske Banks privatkundevirksomhet svekker konkurransen ytterligere. Oppkjøpet må derfor stoppes, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne i en pressemelding fra organisasjonen.

Meyer peker på at økt konsentrasjon i bankmarkedet vil svekke konkurransen om boliglånskundene og gjøre det verre for forbrukerne. Han viser til at bare 7 prosent av kundene byttet bank i fjor, samtidig som bankene «melder om rekordresultater».

Les på E24+

Aksjefond eller banksparing? Fasiten etter 16 år er nesten ikke til å tro

Landets tredje største på boliglån

7. juni ble det kjent at Danske Bank forlater det norske privatmarkedet. Den gang pekte analytiker Zilvinas Jusaitis i Norne Securities på Nordea som førstekandidaten til å kjøpe virksomheten, fordi «de typisk har klienter som ligner på klientene til Danske».

Avtalen vil for Danske Bank frigjøre egenkapital tilvarende 8,34 milliarder kroner, opplyser landssjef Erlend Angelfoss i Danske Bank Norge til E24.

Banken har rundt 1.100 ansatte i Norge, hvorav 400 er tilknyttet personmarkedet der banken har en markedsandel på rundt 6 prosent.

Danske Bank boliglånsportefølje på 200 milliarder kroner er landets tredje største, kun forbigått av DNB og Nordea.

Rundt 140 milliarder kroner eller 70 prosent er tilknyttet personkunder i bankens avtale med arbeidstagerorganisasjonen Akademikerne.

Tekna, den største foreningen i Akademikerne, har brutt med Danske Bank og dermed blir ikke Teknas 102.000 medlemmer med over til Nordea. Handelsbanken har inngått avtale med Akademikerne Pluss og Tekna fra 1. januar 2024.

Les på E24+

– Altfor mange damer har som mål å bli gjeldfri

Konkurransetilsynet avventer

I ethvert stort oppkjøp må selskapene sende inne en formell melding til Konkurransetilsynet.

– Det har selskapene ikke gjort enda, og vi vet enda ikke når den kommer, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese.

– Når søknadene er i gang, kan Konkurransetilsynet starte sine prosesser. Da tar det fem uker for Konkurransetilsynet å vurdere søknaden i en foreløpig vurdering.

Han forklarer at Konkurransetilsynet i løpet av de fem ukene enten vil varsle selskapene om at oppkjøpet godkjennes eller at selskapene ikke får lov til å gjennomføre kjøpet. Det er også mulig at konkurransetilsynet må gjennomføre en «videre vurdering».

I svar til Huseierne sier Konkurransetilsynet at de alltid tar grundige egne vurderinger i søknadsprosesser, og det vil de også gjøre når oppkjøpet rapporteres til dem.

– Disse vurderingen skal vi gjøre når det kommer på vårt bord, men vi kan ikke spekulere i utfallet nå, sier han.

Publisert: