Hongkong-børsen falt brutalt etter Xi-gjenvalg

Spenning blant investorer om hva som blir Kinas president Xi Jinpings økonomiske politikk fremover, trekkes frem som en av årsakene til det kraftige børsfallet i Hongkong.

Kinas gjenvalgte president, Xi Jinping, ga ingen signaler om endringer i landets strenge koronastrategi.
Publisert:

Pilene pekte både opp og ned på de viktigste børsene i Asia og Stillehavsregionen på ukens første handelsdag.

Børsen i Hongkong skilte seg ut, hvor Hang Seng-indeksen endte ned mer enn seks prosent.

Fallet er det største på 13 år, ifølge South China Morning Post.

Slik ser det ut på børsene:

  • Nikkei 225 i Tokyo steg 0,31 prosent
  • Hang Seng i Hongkong raste 6,36 prosent
  • Shanghai Composite falt 2,02 prosent
  • Kospi i Seoul steg 1,04 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore endte ned 1,75 prosent
  • ASX 200 i Sydney klatret 1,54 prosent
Les på E24+

– Jeg har null behov for å kopiere ledere som har gått før meg

Ingen signaler om coronastrategi

Det kraftige børsfallet i Hongkong knyttes blant annet til uvissheten rundt hvordan Kinas økonomiske politikk vil se ut fremover, nå som president Xi Jinping er blitt gjenvalgt for en tredje femårsperiode.

Xi ga under Kommunistpartiets partikongress i helgen ingen signaler om at den strenge coronastrategien i landet vil bli endret.

Strategien har ført til kraftig oppbremsing i den kinesiske økonomien, og også påvirket verdensøkonomien.

– Det tilsier at de kortsiktige vekstutsiktene fortsatt er svake. I en lengre horisont øker Xis ekstremt sterke posisjon politisk risiko og øker bekymringer for økonomien, skriver senioranalytiker i Nordea, Tuuli Koivu, i en fersk rapport.

Hun begrunner den økte bekymringen for økonomien med at Xi «rett og slett ikke har prioritert økonomien i løpet av sine ti første år ved makten».

– Og vi forventer at den linjen vil fortsette, skriver Koivu.

Koivu mener Xis strenge coronastrategi vil fortsette å skade den kinesiske økonomien også utover i 2023.

– Mye mer statskontrollert

Ifølge Jean-Pierre Cabestan, ekspert på kinesisk politikk ved Hongkong Baptist University, ønsker Xi å ta større kontroll over økonomien, noe som kan bety mindre gode tider for investorer.

– Det er helt klart en retur til en mye mer statskontrollert økonomi, sier Cabestan ifølge NTB, og legger til at private selskaper må regne med en enda strammere linje og streng partiovervåking.

Xi har også tatt til orde for en strengere kontroll med hvor mye penger enkeltindivider kan tjene.

– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var en svært rik person i Kina, sier økonomen Alicia Garcia Herrero i Natixis til nyhetsbyrået AP.

De markedsvennlige reformene i Kina har ført til at det har vært gode penger å tjene for de som lykkes som entreprenører. Men det har også ført med seg en pågående boligboble, som nå truer den kinesiske økonomien.

Bedre økonomisk vekst enn ventet

Også Shanghai-børsen faller i morgentimene, etter å ha steget svakt fra start, da Kinas økonomi vokste mer enn ventet, med 3,9 prosent i tredje kvartal.

– Etter omikron-sjokket for økonomien, markerte den offisielle BNP-veksten en bedre oppgang enn ventet i kinesisk økonomisk aktivitet, til tross for for den fortsatt alvorlige nedgangen i eiendomssektoren, skriver Kelly Ke-Chu Chen og Kjersti Haugland i mandagens makroøkonomiske morgenoppdatering.

Shanghai Composite-indeksen er i skrivende stund ned 1,39 prosent.

Veksttallene og en rekke andre økonomiske nøkkeltall skulle egentlig blitt presentert forrige uke, men dette ble utsatt uten forklaring.

Publisert: