Har forsøkt å selge boligen siden mai: – Behovet bør jo være der

Hans Thomas Holm (59) håper et priskutt på en halv million skal få boligsalget til å løsne. Det begynner å bli seigt å selge boliger over ti millioner, ifølge Eiendom Norge-sjefen.

Mens det i snitt tok 24 dager å selge en bolig i Oslo i august, har Hans Thomas Holm (59) forsøkt å selge boligen sin siden mai uten hell.
Publisert: Publisert:

– Det har tatt lengre tid enn forventet. Men det er knapphet på boliger i byen, så behovet bør jo være der, sier Hans Thomas Holm (59).

Siden mai har Holm og hans tidligere samboer forsøkt å selge sin drøyt hundre kvadratmeter store leilighet på Grünerløkka i Oslo. Fem måneder senere ligger den fremdeles ute for salg - nå med en prisantydning på knappe 11 millioner kroner.

Til sammenligning tok det i snitt 24 dager å selge en bolig i Oslo i forrige måned, ifølge fersk statistikk fra Eiendom Norge.

Hans Thomas Holm (59) synes det mest slitsomme med situasjonen er å bo i en leilighet som til enhver tid må være visningsklar.

Reduserte prisen

Holm tror at tregheten i salget skyldes en kombinasjon av det store lånebeløpet et kjøp av leiligheten forutsetter, kombinert med dagens rentenivå.

– Vi hadde to visninger i mai og tidlig i juni, men med lav respons. På den siste visningen dukket det kun opp to stykker. Vi la ut annonsen på nytt rett etter sommerferien, sier han.

Da leiligheten ble lagt ut på nytt, var prisen redusert med en halv million kroner.

– Det er vanskelig å komme frem til riktig kvadratmeterpris, i et boligmarked som alltid svinger. Forhåpentligvis har vi truffet bedre denne gangen, sier han.

Etter flere visningsforsøk uten hell, tar Hans Thomas Holm kun i mot potensielle kjøpere på forespørsel.

– Seigere over 10 millioner

Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen sier det er det dyre sjiktet som skiller seg ut når det kommer til usolgte boliger den siste måneden.

– Det ser ut som det går med relativt vanlig tempo for det vi kan kalle «melk og brød-leiligheter». Men når det begynner å bli dyrt går det tyngre, og da snakker vi litt seigere over 10 millioner kroner, og enda mye seigere over 15 millioner kroner, sier Lauridsen.

– Det kan variere litt på størrelsen, det kan være både leiligheter og eneboliger, men kanskje enda tyngre på eneboliger.

Ferske boligtall tirsdag avslørte at av 13.318 eiendommer som ble lagt ut for salg i august, ble 9.270 solgt.

Les på E24+

Spår kraftig boligprisrekyl: – Den største krisen på mange tiår

Rentekostnad senker investeringsvilje

I Oslo er det enkelte områder med særlig dyre boliger.

– Både for sjøfronten, deler av vestkanten og Nordstrand merker man nok dette mer enn der hvor boligprisene er mer moderate, sier Lauridsen.

DYRT GÅR TREGT: Særlig boligene over 15 millioner er det seigtå selge, ifølge Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.

– Så det er mer prisklassen som avgjør?

– Det er nok et område og et marked som er mer rentesensitivt, i hvert fall. Viljen til å bruke mye på bolig synker også blant noen når rentekostnadene begynner å bli høye per måned, og det gjør de når du kommer opp dit.

– Det er jo relativt. Rentene kan svi for dem med 3 millioner i lån også.

– I aller høyeste grad, men man trenger jo også bolig, så det preger det hele. Det er ikke alltid man trenger en mye større bolig.

I Oslo ble 2684 eiendommer lagt ut for salg i august. 2120 ble solgt.

Les også

Boligprisene i Norge steg 0,4 prosent i august

Les også

Hold on. Fetching…

Venter at halvparten selges

Eiendomsmegler Kasper Hillås i Nordvik bekrefter det Lauridsen i Eiendom Norge beskrivelser.

– Allerede på 5–6 millioner begynner det å lugge litt og man merker det særlig på det over 10 millioner.

Han presiserer at gode objekter uten store utfordringer fremdeles går unna, men at det er vanskeligere å komme unna med litt for høy prissetting.

– Problemet er meglere som setter høye verdivurderinger for å få oppdrag.

De neste ukene har Hillås flere eiendommer i prissjiktet 9–13 millioner som skal ut på markedet. Han forventer at halvparten kommer til å bli solgt, men at det hele avhenger av selgers prisforventning.

– Folk kan jo lese, så de skjønner at det er andre tider nå. Men når det handler om egen eiendom, og man husker hva naboen solgte for i fjor, så gjør det noe med forventningene.

Les på E24+

Hytta kan rase sammen: – Et mareritt

Ber om rentestopp

På nasjonalt plan er det veldig store forskjeller i hvordan tilbudssiden ser ut, sier Henning Lauridsen.

– Vi har jo Agder og Rogaland, hvor tilbudet ligger relativt lavt. Og så har vi for eksempel Tromsø hvor det er lang omsetningstid og tilbudet stiger fordi etterspørselen er mye svakere enn den har vært en periode.

– Er det renten og generell prisvekst som gjør det?

– Først og fremst er det renten, men også litt usikkerhet. Og jeg tror nok jeg kan se at vi vil ha litt mer usikkerhet i markedet frem til sentralbanksjefen deklamerer at vi har en rentetopp i sikte.

– Du sa det samme sist, altså ba sentralbanken holde renten i ro. Forventer du at de lytter nå?

– Jeg tror det er større sjanse for at de lytter denne gangen enn forrige gang, men jeg tror fortsatt det er mest sannsynlig at det kommer en renteheving i september.

– Hva skjer da?

– Da vil vi jo se at vi får et boligmarked hvor prisene utover høsten vil presses enda mer enn de ellers ville gjort nedover.

Publisert: