«Grønn» oksesæd på markedet: Lover lavere metanutslipp

Til våren fødes Canadas første lavutslippskyr. I Norge er det ventet at et lignende produkt for den dominerende storferasen kommer på markedet neste år.

SÆDUTTAK: Kjetil Lunde tar ut sæd fra oksen Åshamar, mens Ole Nyhus passer på. Bak dem står Kåre Helge Johnsen (t.v.) og Lars Kristian Bredahl. Bildet er fra 2016 da E24 besøkte Store Ree gård i Stange.
Publisert:

Raping fra kyr er den største kilden til metanutslipp fra storfe.

Nå er oksesæd som avler kyr med mindre utslipp tilgjengelig på markedet, skriver Reuters.

– En enkel seier

Den kanadiske melkebonden Ben Loewith er blant de første som til våren får kalver av den nye arten.

Les på E24+

Sjeføkonomer: Så høy blir renten før det snur

– Selektiv avl for lavere utslipp, så lenge vi ikke ofrer andre egenskaper, virker som en enkel seier, sier han til nyhetsbyrået.

I juni inseminerte Loewith 107 av sine kyr med det nye produktet fra genetikkselskapet Semex.

Dersom alt går som det skal, vil kalvene som fødes til våren rape betydelig mindre enn sine foreldre.

«Game changer»

Det kan få stor betydning for Canadas klimaregnskap, ifølge Semex.

Genetikkselskapet anslår at bruk av den nye typen sæd vil kunne kutte metanutslippene i Canada med 1,5 prosent årlig, og opp til 20–30 prosent innen 2050.

Drew Sloan, visepresident hos Semex, omtaler produktet som en «game changer» på firmaets nettside.

Produktet ble markedsført i 80 land verden i våres. Så langt har gårder i Storbritannia, USA og Slovakia kjøpt produktet, skriver Reuters.

Les også

Dette er et norsk eksporteventyr

Stor variasjon

Den «grønne» oksesæden har kommet til gjennom et samarbeid mellom Semex og melkeregistreringsbyrået Lactanet i Canada.

Gjennom studier som viser at kyr skiller ut ulike mengder metan, har man kommet frem til at man kan avle på de dyrene som skiller ut lite. Dermed kan man få lavere og lavere utslipp fra kommende generasjoner av kyr.

Noen melkebønder i Canada er imidlertid kritiske til produktet fordi de mener det kan bidra til fordøyelsesproblemer, skriver Reuters.

Her hjemme fremhevet Miljødirektoratet så sent som i juni tiltak innen avl som én av måtene man kan redusere utslipp fra jordbruket på.

Ifølge direktoratet må eventuelle klimagevinster vurderes opp mot andre egenskaper, som produktivitet og dyrehelse.

– Ingen quick fix

Eli Hveem Krogsti, prosjektleder for fôreffektivitet og metan i avlsselskapet Geno, sier det er fullt mulig å avle for redusert metanutslipp hos kyr.

– Men dette er ingen quick fix. Man kan få en akkumulert effekt over tid, men det er også viktig med god dokumentasjon i form av gode registreringer og at totalproduktet blir bra, sier hun til E24.

Prosjektleder for fôreffektivitet og metan i avlsselskapet Geno, Eli Hveem Krogsti.

Det er mange andre egenskaper enn lavt metanutslipp som er viktig for å få en mest mulig «effektiv» og bærekraftig ku, forklarer Krogsti.

– Vi jobber for tiden med et prosjekt der vi ser på hvor effektivt kyrne utnytter grovfôret. En sunn og frisk ku vil også slippe ut mindre metan, så det er viktig med god dokumentasjon og en helhetlig tilnærming i arbeidet.

Geno har ikke noe tilbud i Norge per nå.

– Men målet vårt er at vi skal kunne tilby noe for Norsk Rødt Fe (NRF) i 2024, sier Krogsti.

NRF er den dominerende storferasen i Norge. I 2019 var 92 prosent av kyrne i Kukontrollen Kukontrollen en landsomfattende kontroll for melkekyri Norge NRF-kyr, ifølge Tine, som forvalter ordningen.

Semex Norge opplyser i en e-post til E24 at de har den nye typen sæd og distribuerer den til kunder i Norge. Foreløpig er denne tilgjengelig for rasen Holstein, men den kan ifølge Semex også brukes på NRF i krysningsavl.

– Klassisk tiltak

Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse, sier at man for så vidt endrer egenskapene til storfe fortløpende.

– Dette er et klassisk tiltak som absolutt virker rimelig. Her har man bare fått en ny egenskap å avle på, sier han til E24.

Daglig leder i AgriAnalyse, Christian Anton Smedshaug.

Ifølge Smedshaug har tiltaket vært diskutert sammen med såkalte metanhemmere i kuvomma, eller nye typer fôr, som minsker utslippene.

– Så lenge man bruker naturlig variasjon hos dyra og tester stoffene som brukes grundig, bør dette være driftsforbedringer vi kan vente oss, sier han.

Rettelse:

I en tidligere versjon av denne saken sto det at det ved publiseringstidspunktet ikke var noe tilbud om den omtalte typen kusæd i Norge.

Det stemmer ikke. Semex Norge opplyser at de selger denne typen sæd for Holstein-kyr, som også kan brukes i kryssavl på den dominerende storferasen i Norge (norsk rødt fe, NRF).

Artikkelen ble oppdatert 16. august 2023 klokken 10.09.

Publisert:

Her kan du lese mer om