Går inn i sommeren med 560 millioner i kassen: – Er egentlig nå det begynner

Norse Atlantic legger bak seg store tap. Men toppsjefen mener flyselskapet er i rute.

HØYE PRISER: – Billettprisene for sommeren er veldig sterke, sier Bjørn Tore Larsen, toppsjef i Norse Atlantic.
Publisert: Publisert:

Den norske langdistansesatsingen Norse Atlantic la onsdag morgen frem tall som viste et nytt stort underskudd.

Konsernsjef Bjørn Tore Larsen i Norse Atlantic tror ikke særlig mange var spente over utviklingen i årets første tre måneder, normalt en periode der luftfarten taper penger. I tillegg har dette vært en tid der selskapet har gitt «bånn gass» frem mot den viktige sommersesongen, påpeker han.

– Vi er i prinsippet i rute, det er egentlig nå det begynner, sier Larsen til E24.

Det sier han etter å ha vist til at selskapets kontantstrøm ligger noe over tidligere kommuniserte forventninger.

Les på E24+

Børskommentar: «67 millioner grunner til å kjøpe Norse Atlantic»

Av rapporten går det frem at Norse har 50 millioner dollar i kontanter per utgangen av mai.

Beløpet tilsvarer 562 millioner kroner med dagens dollarkurs.

Pengene rant ut

Det inkluderer 150 millioner kroner selskapet fikk inn gjennom en reparasjonsemisjon i april.

Ved utgangen av årets første kvartal var kontantbeholdningen på 42 millioner dollar, et beløp selskapet beskriver som «tilfredsstillende».

Ved utgangen av fjoråret var det 69,7 millioner dollar i Norse-kassen.

Nedgangen i kontantbeholdningen i kvartalet kommer i hovedsak som følge av penger brukt på driften.

Av kontantbeholdningen på 42 millioner dollar per utgangen av mars, var 5 millioner dollar bundet opp («restricted cash»). Det betyr at den frie kontantstrømmen var 37 millioner dollar per utgangen av mars.

Flyselskapet tapte 727 millioner kroner før skatt i første kvartal, noe som på papiret bringer tapet til 2,6 milliarder kroner siden oppstarten. I dette ligger også ikke-kontantmessige avskrivninger knyttet til flyselskapets leasingavtaler, så virkeligheten er ikke like ille.

Norse Atlantic har 15 fly av typen Boeing 787 Dreamliners.

Egenkapitalen tapt

I alt har eierne puttet inn rundt 1,9 milliarder kroner i Norse hittil. Larsen er blant hovedbidragsyterne, og eier i dag tett på 20 prosent av flyselskapet.

Nå er den bokførte egenkapitalen tapt. Av regnskapet for årets første kvartal går det frem at egenkapitalen har falt til minus 60 millioner dollar, tilsvarende negative 674 millioner kroner.

Ved utgangen av fjoråret var egenkapitalen på 10,5 millioner dollar.

Les også

Norse Atlantic-sjefen: – Det viktigste er å tjene penger

Norse Atlantic påpeker imidlertid i dagens rapport at verdien av egenkapitalen er i overkant av 300 millioner dollar, justert for nåverdien av flykontrakter.

Selskapet har 15 Boeing 787 Dreamliners gjennom det som beskrives som «gunstige» langsiktige avtaler. Flyene er leid inn på omtrent halvparten av nåværende priser, ifølge kvartalsrapporten.

– Vi ser ikke noen grunn til, slik som ting går nå, at vi skulle hente mer kapital, sier Larsen.

Han legger til at det er tre ting som er viktig for å lykkes; at flyselskapet fortsetter å ha gode bookingtall, at oljeprisen og dermed drivstoffkostnadene holdes noenlunde i sjakk, og at man unngår ytterligere geopolitiske sjokk.

– Så sant disse faktorene er på plass, ligger vi både godt an, og foran, sier Norse-sjefen.

Fra halv til full maskin

Norse hadde charterinntekter på 1,9 millioner dollar i første kvartal, opp fra 1,2 millioner dollar i foregående kvartal. Disse inntektene var i hovedsak knyttet til militære charter for norske myndigheter, samt for én turoperatør, ifølge Larsen.

Fraktinntektene var ned 25 prosent i årets tre første måneder, mot foregående kvartal. Norse-sjefen påpeker at både volum og lønnsomheten (yield) var ned.

– Det skyldes at det kommer mer kapasitet inn i markedet, sier han.

Norse var i fjor igjennom sin første sommersesong. Da var belegget eller kabinfaktoren på godt over 80 prosent, dog med lavere kapasitet med 11–13 fly, hvorav fire videreutleide.

Norse-sjefen tror flyselskapet vil ha et belegg på over 80 prosent også denne sommeren, med 15 fly i flåten, hvorav fem videreutleide.

– Vi jobber veldig hardt med å effektuere. Vi er i en fase der vi går fra halv maskin til full maskin, og det er krevende for et selskap. Så er vi svært spente på hvordan flyplassene klarer å håndtere den økte trafikken, men vi tror kapasiteten skal være på plass, sier Larsen.

– Hvordan tror du reiselysten påvirkes av prisveksten i samfunnet, og at folk flest har mindre å rutte med?

– Vi kan ikke se at folk ikke ønsker å reise, til tross for lavere kjøpekraft. Vårt hovedmarked er USA, og selv om kjøpekraften påvirkes av inflasjon også der, kommer man veldig langt med dollaren om man reise til Europa, sier Larsen.

– I hvilken grad blir sommeren et «make or break» for Norse Atlantic?

– Jeg skal ikke begi meg utpå noen binære (null eller én, journ.anm.) scenarioer, men vi er sikre på at denne sommeren vil bli veldig sterk, sier Larsen.

Les også

Norse med dristig reklame rettet mot amerikanske soldater

Les på E24+

Norse-sjefen kunne ha solgt hele Norse Atlantic: – Det var alle muligheter

Publisert: