Frykter ekkel kinesisk nedtur: – Står overfor en alvorlig økonomisk krise

Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman mener kinesere sparer for mye, og at økonomien i landet er på vei mot en alvorlig krise.

Paul Krugman, nobelprisvinner i økonomi.
Publisert:

Det ulmer i kinesisk økonomi med negativ økonomisk vekst, fallende priser (deflasjon), og et eiendomsmarked i trøbbel.

Ferske tall viser at Kina fikk et handelsoverskudd på 68 milliarder dollar i august, omregnet til rundt 728 milliarder norske kroner.

Den kinesiske eksporten falt med 8,8 prosent sammenlignet med samme periode året før. Samtidig falt også importen med 7,3 prosent.

CNBC skriver at tallene er sterkere enn ventet, og viser til en undersøkelse gjort av Reuters. Dette er fjerde måned på rad hvor eksporten faller, skriver South China Morning Post.

Les på E24+

Prisras på Porsche Taycan: Kjøpt for 1,4 mill. – selges for 779.000

– Kineserne trenger å leve litt

Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, sier i en innspilt kronikk i New York times at Kina er på vei mot en betydelig økonomisk nedtur. Landet opplever for øyeblikket negativ økonomisk vekst, samtidig med deflasjon (prisene faller).

– Kina står overfor en alvorlig økonomisk krise, og de har nå nådd grensene for det de kan gjøre for å holde økonomien flytende. Med mindre den kinesiske regjeringen er villig til å innse behovet for å gjøre noe veldig annerledes, vil Kina bevege seg mot en svært ekkelt fall, sier han.

Nobelprisvinneren mener problemer er at folk sparer for mye. 40 prosent av inntektene blant husholdningene spares, sier han. Det mener Krugman skjer fordi velferdssystemet i Kina er svakt, og husholdninger trenger oppsparte midler til de blir gamle, og ved en finansiell nødssituasjon.

– Kineserne trenger å leve litt. Myndighetene trenger bare å gi folk penger i hendene sånn at de bruker dem, sier han.

Shanghai i Kina

Det er sur stemning blant de ledende indeksene i Asia og Stillehavsområdet torsdag morgen.

Slik ser det ut i 07.50-tiden:

  • Shanghai Composite faller 0,96 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er ned 1,1 prosent
  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo går tilbake 0,55 prosent
  • Kospi i Seoul faller 0,86 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er ned 0,27 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 1,17 prosent

Det var negativ stemning i de amerikanske aksjemarkedene onsdag. Samtlige indekser falt, og nedgangen var størst for teknologiindeksen Nasdaq med 1,06 prosent. Tirsdag endte også i negativt terreng på Wall Street.

Oljeprisen holder seg på over 90 dollar fatet torsdag morgen. Prisen på olje gjorde et markant hopp til over 90 dollar fatet etter at Saudi-Arabia og Russland annonserte at de vil forlenge kuttet i produksjonen på henholdsvis én million fat per dag, og 300.000 fat per dag, i ytterligere tre måneder.

Venter kraftig forbrukeroppsving i India

Forbrukermarkedet i India er ventet å bli verdens tredje største i 2027, ifølge en rapport fra BMI, skriver CNBC.

Landet er i øyeblikket på femte plass, men Fitch Solutions venter at forbruket blant husholdningene vil øke med 29 prosent.

Rapporten predikerer at veksten i India vil ligge over andre utviklingsland, som Indonesia og Filipinene.

Det blir trukket frem at det blir flere unge i India. Omtrent 33 prosent av landets befolkning er mellom 20 og 33 år gamle. Denne gruppen er blant annet ventet å bruke store summer på elektronikk fremover.

Publisert: