Forsvarsministeren: Nammo-saker ble ikke håndtert som innsidesaker

Bjrøn Arild Gram (Sp) skriver til kontrollkomiteen at sakene knyttet til våpenproduksjon ved Nammo ikke ble håndtert som innsidesaker.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP), her under et besøk på Kongsberg Aviation Maintenance Services på Rygge.
Publisert:

I tillegg til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), har forsvarsminister Bjørn Arild Gram fredag ettermiddag svart på spørsmål fra kontrollkomiteen.

Forsvarsministeren svarer blant annet på hvordan regjeringen har praktisert innsideregelverket i sakene knyttet til våpenproduksjon i Nammo.

– Sakene knyttet til våpenproduksjon ved Nammo ble ikke håndtert som innsidesaker, skriver Gram.

– Siden den aktuelle anskaffelsen ble gjort fra et ikke-børsnotert selskap, vil spørsmålet om innsideregelverket kom til anvendelse bero på en konkret vurdering av hvorvidt ikke offentliggjorte opplysninger om de aktuelle anskaffelsene var egnet til å påvirke aksjekursen til Kongsberg-gruppen ASA via deres indirekte eierskap til Nammo-konsernet, skriver han videre.

E24 har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet for å spørre om det ble gjort en slik konkret vurdering. Departementet har foreløpig ikke besvart saken.

Brøt habilitetsregelverket

Ola Borten Moe (Sp) gikk av tidligere i sommer etter E24s sak om at den daværende statsråden og nestlederen i Senterpartiet kjøpte aksjer for 415.000 kroner i Kongsberg Gruppen, en uke før regjeringen annonserte en milliardkontrakt til Nammo, et selskap delvis eid av Kongsberg Gruppen.

Borten Moe brøt habilitetsregelverket da han deltok i to regjeringsmøter om Nammo-kontrakten, etter at han kjøpte aksjene.

Les også

Borten Moes advokat: – Ikke en innsidesak

Nammo-konsernet er ikke børsnotert, men er eid av den norske stat og våpenleverandøren Patria Industries Oy (50 prosent hver). Kongsberggruppen ASA har en eierandel på 49,9 prosent i Patria Industries, mens staten eier 50,004 prosent av Kongsberggruppen ASA.

Borten Moe har selv sagt at han ikke hadde informasjon som ikke var offentlig kjent om regjeringens arbeid med Nammo-avtalen da han kjøpte aksjene.

Varsler nye rutiner

Serien av habilitetsbrudd gjorde at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i slutten av juli åpnet kontrollsak mot regjeringen.

10. august sendte komiteen 17 spørsmål de ønsket svar på. Forsvarsministeren har blitt bedt om å svare på 10 av de 17 spørsmålene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har svart på alle spørsmålene. Han skriver blant annet at regjeringen har satt i gang et grundig arbeid for å se om det er nødvendig med endringer og innstramminger av retningslinjer rundt habilitet.

Onsdag kveld kom nye innstramminger. De går ut på at statsråder nå har valget om å selge, fryse eller delegere bort forvaltningen av sine aksjer.

I tillegg til disse, skriver statsministeren fredag at regjeringen vil vurdere nye rutiner i tillegg til innstrammingene.

– Selv om avståelse fra å delta i regjeringskonferanser eller statsråd ikke krever den samme formaliserte prosessen som oppnevnelse av settestatsråd, vil jeg i høst vurdere behovet for rutiner som gir bedre notoritet også i denne type situasjoner, skriver Støre.

Les også

Kommentar: Feilet i stresstesten

Tre saker inkludert i spørsmålene

Spørsmålene fra komiteen ble sendt etter at tre statsråder innrømte å ha brutt habilitetsreglene:

  • Forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) gikk av, etter å ha handlet aksjer for flere hundre tusen kroner i våpenselskapet Kongsberg Gruppen.
  • Også kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) gikk av, etter å ha utnevnt nære venner til verv.
  • Mens kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), som også ga styreverv til en god venn, ble sittende.

– Denne saken er en av de mest åpenbare kontrollsakene på mange år. Det var alvorlig med én sak, og tre på rad gjør det nødvendig å sjekke etter systemfeil i regjeringen, sa komitéleder Peter Frølich (H) etter at komiteen åpnet kontrollsak i slutten av juli.

Flere spørsmål gjenstår

Siden har det dukket opp flere habilitetssaker, som flere av representantene i komiteen mener bør inngå i kontrollsaken.

Onsdag innrømmet utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at det var grunn til å tro at hun har vært inhabil i flere saker som følge av hennes ektemanns aksjehandler på Oslo Børs.

Av andre saker er tidligere barne- og likestillingsminister Solveig Hornes (Frp) oljeaksjehandel og Erna Solbergs (H) ektefelle Sindre Finnes’ kjøp og salg av aksjer mens hun var statsminister.

Kontrollkomiteens saksordførende, Grunde Almeland, sier komiteen skal samles kort tid etter kommune- og fylkestingsvalget.

– Da skal vi diskutere svarene vi i dag har fått, og se på om det er nye spørsmål vi trenger å stille til statsministeren eller andre deler av regjeringsapparatet. Her er det særlig aktuelt for oss å få belyst Huitfeldts inhabilitet ytterligere, sier Almeland.

Kontrollkomiteen holder høring i november, og dit er også tidligere statsminister Erna Solberg kallet inn.

Publisert: