– Flybransjen blir behandlet med stor skepsis

Norse Atlantic hadde milliardbeløp til gode hos kredittkortselskapene. Leverandører som har brent seg på ubetalte regninger til flybransjen har strammet inn betalingspraksisen, ifølge Norse-sjefen.

 Konsernsjef Bjørn Tore Larsen i Norse Atlantic.
Publisert: Publisert:

Ifølge konsernsjef Bjørn Tore Larsen er økt billettsalg årsaken til at selskapets utestående beløp hos kredittkortselskapene har økt.

Dette er penger for billettsalg som Norse enda ikke hadde mottatt, men som selskapet vil få.

– Kredittkortselskaper og andre leverandører lider under andre flyselskaper som tidligere ikke har gjort opp regningene sine. Det gjør at flybransjen blir behandlet med stor skepsis i dag, sier han til E24.

Les på E24+

Norse-aksjonærene bør være klare til avgang

Før helgen presenterte Larsen tallslippet for andre kvartal, som også viste at flyselskapet fylte kassen i starten av den viktige sommersesongen.

På vei ut av kvartalet hadde Norse Atlantic 117 millioner dollar utestående hos kredittkortselskapene, tilsvarende rundt 1,25 milliarder kroner.

– Litt mer krevende

For Norse betyr det at selskapet i mange tilfeller ikke får pengene før etter at kunden har reist, ifølge Larsen.

– Hadde det vært gamle dager så hadde vi hatt fryktelig mye penger på bok nå, tilsvarende det kredittkortselskapene sitter på, men i dag har de en helt annen praksis overfor de aller fleste flyselskaper.

– Vi har ålreite betingelser sammenlignet med andre vi har hørt om. Men det er ikke bare kredittkortselskaper, det gjelder egentlig alle leverandører i dag. De er veldig skeptiske til flybransjen, fordi de har brent seg så mange ganger, sier Larsen.

Les også

Shippingfamilie hamstrer Norse-aksjer: – Liker det vi ser

Larsen sier situasjonen gjør det «litt mer krevende for vår finansavdeling».

– Men på en måte tror jeg det er bra. For det gjør at vi blir enda flinkere til å passe på kostnadene våre. Jeg tror det er disiplinerende på mange måter.

Det utestående beløpet hos kredittkortselskapene hadde økt fra rundt 67 millioner dollar tre måneder tidligere.

Norse omtaler i regnskapet hvordan tidspunktet for betalingene fra kredittkortselskapene kan påvirke selskapets likviditetsrisiko.

– For øyeblikket mottas rundt 90 prosent av Norses passasjerinntekter 60 dager etter booking-dato, uavhengig av flygningsdato. Enhver utvidelse av den perioden vil ha en negativ innvirkning på selskapets likviditetsrisiko, skriver selskapet.

– Vanskelig å spå vinteren

Sommerhalvåret er perioden der luftfarten må gjøre seg fet for de magre vintermånedene, der man normalt taper penger.

Larsen ser for seg en «brukbar vinter», men understreker at det er usikkerhet.

– Det er vanskelig å ha visibilitet inn i vinteren. Det er det ingen flyselskaper som har for øyeblikket.

Larsen trekker frem flere faktorer som gjør det vanskelig å spå utviklingen i vinter, ikke minst at de reisende bestiller billetter tettere opp mot avreise enn tidligere.

Les også

Flyselskapet Norse Atlantic fylte kassen

Larsen sier at selskapet også har fulgt med på konkurrentenes booking, spesielt de som flyr i samme markeder som Norse.

– De rapporterer at det er vanskelig å spå vinteren, sier han.

Ved utgangen av juni satt Norse med 626 millioner kroner i kassen, og selskapet har varslet at tredje kvartal er ventet å gi overskudd.

– Det vi har planlagt etter er at vi har nok til å komme oss gjennom vinteren. Men jeg skal ikke spå med sikkerhet hvordan verden utvikler seg, sier Larsen.

– Men hvis vi fortsetter med sterke bookinger, en sterk operasjonell drift – vi har hatt null kanselleringer i sommer – og hvis det ikke skjer store ting med oljepris eller verdensøkonomien, så ligger vi an der vi har sagt hele tiden, sier han.

Ser sterkt USA-marked

I juni la Norse Atlantic, som satser på lavpris og langdistanse, bak seg ett år og over 2600 flyginger siden oppstarten.

På veien har selskapet på papiret svidd av 2,6 milliarder kroner, der selskapets gründer og toppsjef, Bjørn Tore Larsen, personlig har investert 236 millioner kroner.

Ved inngangen til juli sluttet de to siste av Norses Dreamlinere, som har vært parkert ved Oslo Lufthavn, seg til den aktive flåten.

Det markerte startskuddet for drift av alle flyselskapets ti maskiner, i tillegg til de fem som er videreutleid til andre selskaper.

Dermed må man vente til resultatene per tredje kvartal for å se full effekt av at alle kasseapparatene i flåten er aktive.

Ifølge Larsen er markedet i USA fortsatt «veldig sterkt». I Europa er det ikke like bra, men fortsatt «brukbare tider», fremholder han.

– Det har kanskje løyet litt innenriks i USA, men langdistanse over Atlanteren er veldig sterkt og amerikanerne fortsetter å booke billetter utover høsten.

Publisert: