Flere hundre millioner på spill i Bank Norwegian-navnestrid

Bank Norwegians overføringer til flyselskapet Norwegian har de siste årene vært på 3–400 millioner kroner årlig. Flyselskapet mener inntektene fra samarbeidet er beskjedne og at det er kundene som vil tape på et eventuelt brudd.

Konsernsjef Geir Karlsen i flyselskapet Norwegian.
Publisert:

Kortversjonen

Som E24 nylig avslørte har Bank Norwegian saksøkt flyselskapet Norwegian for å få en rettslig avklaring rundt bruken av navnet «Bank Norwegian». Tvisten er egnet til å oppløse samarbeidet.

Bare de tre siste årene har Bank Norwegian betalt flyselskapet over én milliard kroner, primært knyttet til bonuspoeng eller cashpoints, som kundene opptjener ved bruk av bankens kredittkort, viser regnskapene.

Men, både flyselskapet og banken hevder å ville klare seg godt uten den andre.

Konsernsjef Geir Karlsen og kommunikasjonsdirektør Esben Tuman (bak) i Norwegian Air Shuttle, her under en flyging i forbindelse med selskapet 20-årsjubileum i september, 2022.

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian opplyser til E24 at begge parter på hvilket som helst tidspunkt har mulighet til å trekke seg fra samarbeidsavtalen, som i 2018 ble fornyet for ti år.

– Inntektene fra lisensen til å bruke merkevaren vår er beskjedne. For Norwegians del ligger verdien i at medlemmene i Norwegian Reward opplever å være med i et attraktivt lojalitetsprogram, sier han til E24.

Flørter med andre

Tuman er også tydelig på at samarbeidet med Bank Norwegian ikke er eksklusivt.

– Denne verdien er ikke avhengig av Nordax, og medlemmene kan føle seg sikre på at denne ordningen vil videreføres uavhengig av denne situasjonen. Andre banker har allerede vist interesse for å kunne levere dette produktet, sier kommunikasjonstoppen.

Les på E24+

67 millioner grunner til å kjøpe Norse Atlantic

Ikke avhengig av cashpoints

Merete Gillund, som leder Bank Norwegian, gir også uttrykk for at banken vil klare seg godt uten et Norwegian-samarbeidet.

Hun viser til at Bank Norwegian og Nordax har et kundegrunnlag som strekker seg langt utover kunder som ønsker å tjene cashpoints.

Bank Norwegian lanserte også sin egen bonusvaluta, «cashbacks», under pandemien, som et alternativ til cashpoints, da store deler av luftfarten sto på bakken.

Merete Gillund leder Bank Norwegian, i dag en filial av svenske Nordax Bank.

– Vi ser at mange kunder foretrekker fleksibiliteten cashback gir. Våre produkter er svært attraktive i hele Skandinavia og blir godt mottatt i for eksempel i Tyskland, selv uten cashpoints, sier Gillund til E24.

Hun legger til at kursen fremover er uendret, tross navnestriden med flyselskapet.

– Uenigheten mellom Bank Norwegian og flyselskapet Norwegian påvirker ikke våre planer, sier banktoppen.

Koblingen mellom Bank Norwegian og flyselskapet Norwegian er sterk, og kundemassen var fra starten basert på flyselskapets lojalitetsprogram Reward.

Milliardverdier

Det fremgår ikke av flyselskapets regnskaper hvor store inntektene fra samarbeidet med Bank Norwegian er, eller har vært.

Av Bank Norwegians regnskaper fremgår det imidlertid at bankens kostnader knyttet til samarbeidet er på flere hundre millioner kroner årlig (se tabell).

Bare i 2021, som er siste tilgjengelige tall, betalte Bank Norwegian over 335 millioner kroner til flyselskapet.

I årsrapporten forklares utgiftsposten som «kostnader relatert til lisensavgifter for bruk av merkenavn, immaterielle rettigheter og andre kundeportefølje-kostnader, slik som cashpoints».

Det gjøres også et poeng av utgiftene og kronebeløpet i Bank Norwegians investorpresentasjon fra desember 2020.

– I tilfellet at Norwegians Reward-program skulle bli avsluttet, kan det samme beløpet bli brukt på andre kundetilfangprogrammer/prosesser for å sikre kredittkortets attraktivitet, heter det der.

Flyselskapet Norwegian påpeker at det er kundene som eventuelt vil tape ved et brudd i samarbeidet.

– Dersom banken skulle velge å trekke seg fra samarbeidet, så er det kundene som taper på dette. Når det er sagt, vil vi i tilfelle sørge for å tilby alternativer til medlemmene i fordelsprogrammet vårt og vi har mange andre banker som viser interesse for å overta leveransen av dette produktet, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman.

Videreføres til kundene

Som flyselskapet påpeker også Bank Norwegian at lisensavgiftene utgjør en mindre andel av kostnadene knyttet til samarbeidet.

Hovedstolen er bruken av kredittkort og opptjeningen av cashpoints, som Bank Norwegian må betale flyselskapet krone for krone.

Daværende Norwegian-sjef, Bjørn Kjos viser frem bankkortet til Bank Norwegian da forbrukslånsbanken først så dagens lys, i desember 2007.

Flyselskapet inntektsfører ikke disse kronene fra Bank Norwegian. De utgiftsføres krone for krone som en forpliktelse til kundene. Cashpoints som ikke er brukt ved utløpstiden reverseres senere som inntekt til flyselskapet.

Dette fremgår også av flyselskapets årsrapport. Der fremgår også at cashpoints anses som et separat salgselement med flere deler.

«Inntekter knyttet til de oppsamlede cashpoints er utsatt og bokført som en gjeldsforpliktelse, hensyntatt estimert innløsning. Gjeldsforpliktelsen er inkludert i regnskapet som «Trade and other payables» i den konsoliderte balanseoppstillingen. Cashpoint-forpliktelsen reverseres og bokføres som «Other revenue» når poengene utløper», heter det.

Slik ser Bank Norwegians kredittkort ut i dag, der det fremgår at banken er en filial av svenske Nordax.

Cashpoints utløper 24 måneder etter årsslutt i kalenderåret poengene ble opptjent.

Norwegians «Other revenue», der både utløpte cashpoints og andre tredjepartsinntekter, som frakt og inntekter fra andre virksomheter utenom flydriften inngår, var på rundt 802 millioner kroner i 2022, opp fra ca. 215 millioner året før, ifølge årsrapporten.

De to foregående årene, 2020 og 2019, var disse inntektene på henholdsvis 947 og 899 millioner kroner.

Les på E24+

Norwegian-sjefen kan bli for breial

Les også

Næringsdepartementet legger bort saken mot Norwegian

Publisert: