Fitch kutter USAs kredittverdighet

Asia-børsene faller markant etter nedgraderingen.

Publisert:

Kredittvurderingsbyrået Fitch nedgraderer USAs kredittverdighet ett hakk fra trippel A til dobbel A pluss, ifølge en melding tirsdag. AAA er den sterkeste kredittverdigheten, mens AA+ altså er hakket svakere.

Fitch peker på verre finansielle forhold og styring.

I mai sto USA på randen av mislighold av gjelden ettersom politikere kranglet om gjeldstaket. I juni endte det med at Washington så vidt unngikk mislighold etter at det ble inngått en avtale om å løfte gjeldstaket like før fristen.

Sent i mai advarte Fitch om en mulig nedgradering, og kredittvurderingsbyrået pekte den gang på økt politisk splittelse som et hinder for å komme frem til en løsning, skriver Financial Times.

Kredittvurderingsbyrået viser til forventet finansiell svekkelse de neste tre årene, og en høy og voksende statlig gjeldsbyrde.

Fitch peker også på svakere styring over de siste 20 årene som har vist seg i gjentagende krangling om gjeldstaket og vedtak i siste liten.

Første gang på 12 år

Fitch er et av tre store kredittvurderingsbyråer. Synspunktene deres følges tett av markedsaktører og økonomer verden over.

Et annet kredittvurderingsbyrå, S&P Global Ratings, gjorde et lignende kutt av USAs kredittverdighet i 2011. Også den gang kom nedgraderingen etter trøbbel med å bli enige om å løfte gjeldstaket. Moody’s har fortsatt en trippel A-rating på USA.

Ifølge Reuters kritiserer Biden-administrasjonen metodikken Fitch bruker, og den mener kredittvurderingsbyrået ignorerer en motstandsdyktig økonomi. Den sittende regjeringen i USA skylder også på Trump-administrasjonen, og sier at USA ikke har risikert å misligholde gjelden.

– Jeg er sterkt uenig med Fitch Ratings beslutning. Endringen er vilkårlig og basert på utdaterte data, sier USAs finansminister Janet Yellen i en uttalelse.

Den amerikanske staten blir typisk sett på som den sikreste låntageren i markedet, med verdens største økonomi og den viktigste valutaen i bakhånd.

Investorer kjøper ofte amerikansk statsgjeld når det er turbulens i markedene. Statusen som en trygg havn vil neppe forsvinne som følge av denne nedgraderingen, mener Luke Tilley, sjeføkonom ved Wilmington Trust.

– Men grep som det fra Fitch vil gravis forringe tilliten globale finansmarkeder har til den amerikanske statens kredittverdighet, sier Tilley ifølge WSJ.

Toppøkonomer reagerer

Nedgraderingen kommer etter kraftig økning i USAs statsgjeld. Fitch venter at gjelden vil være 118 prosent av bruttonasjonalproduktet innen 2025, noe som er mye høyere enn den typiske gjeldsgraden blant dem med AAA-rating.

Flere økonomer virker overrasket av nyheten. Mohamed El-Erian, sjeføkonom i Allianz SE, sier på sosiale medier at han setter spørsmålstegn ved flere aspekter ved beslutningen, deriblant tidspunktet for den.

– USA har alvorlige langsiktige finanspolitiske utfordringer. Men beslutningen til kredittratingbyrået i dag, samtidig som økonomien ser sterkere ut enn ventet, om å nedgradere USA, er bisarr og udugelig, sier Larry Summers, tidligere finansminister i USA ifølge Bloomberg.

Markant børsfall i Asia

Det er sur stemning i det asiatiske aksjemarkedet onsdag morgen, etter meldingen om nedgraderingen:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 2 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 2 prosent
  • Kospi i Seoul ned 1,4 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,8 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,9 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,9 prosent

På Wall Street tyder terminkontraktene på at det blir nedgang når den ordinære aksjehandelen åpner senere onsdag.

Publisert: