Dødsbrannen på Hawaii: De økonomiske følgene kan være katastrofale

Skogbranner herjer på Hawaii-øya Maui. 80 prosent av øyens økonomi kommer fra turisme. Nå stenges mesteparten av øya.

ENORME ØDELEGGELSER: Stort sett hele byen Lahina vest på Maui er brent til grunnen. Kun enkelte bygninger slapp unna den voldsomme skogbrannen.
Publisert: Publisert:

Store områder på Hawaiis nest største øy er ødelagt av brannene. Minst 55 personer har mistet livet og et ukjent antall er savnet.

– Klimaendringene er her og det påvirker øyene våre. Det vi har sett har vært katastrofalt, sier Hawaiis guvernør, Josh Green, ifølge Washington Post.

Byen Lahaina, Hawaiis tidligere hovedstad på 1800-tallet da landet var uavhengig, er nedbrent helt til grunnen. Ifølge nyhetsbyrået AP skal mange ha slitt med å motta evakueringsvarsel i tide.

Det skal nå være over 14.000 evakuerte på øya. Torsdag kveld norsk tid erklærte president Joe Biden unntakstilstand.

Skogbrannene vurderes per nå som den verste naturkatastrofen øysamfunnet har opplevd siden 1960, da en tsunami skylte inn over øya og tok livet av 61 mennesker. I 1946 omkom 150 mennesker av en annen tsunami.

Brannen spredte seg svært raskt på grunn svært sterk vind.

Kraftig økning

Økonomien i landet lider allerede av naturkatastrofen – og følgene kan være katastrofale. Flere av de mest besøkte hotellene skal etter rapportene ha brent ned som følge av skogbrannene.

Maui er helt avhengig av turisme for å få økonomien på øygruppen til å gå rundt. Ifølge CNN var 1,5 millioner turister innom øya i løpet av første halvdel av 2023.

Det var en oppgang på 6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det var til sammenligning 3,1 millioner mennesker innom Maui i 2019, året før pandemien traff.

Turistene skal ha lagt igjen 3,5 milliarder dollar på øya hittil i år. Det er en kraftig oppgang sammenlignet med tidligere, noe inflasjonen også må ta noe av æren for.

– Fra et turiststandpunkt er det viktig for oss å understreke at Hawaii fortsatt er åpen, sa James Tokioka som er direktør for business, økonomisk utvikling og turisme på Hawaii, til TV-programmet CNN This Morning denne uken.

Han fortalte at turistene flytter seg mot andre øyer på Hawaii, og at de jobber med å tilby andre løsninger for dem.

– Noen har spart i hele sitt liv for å reise på ferie til Hawaii, og da ville det vært en skam om de dro rett hjem til fastlandet, sa Tokioka.

80 prosent av økonomien

Myndighetene har nå bedt turister om å forlate Maui. Nå venter måneder med økonomisk usikkerhet for de som driver i privat sektor. Så mye som 80 prosent av økonomien genereres via besøk til øya.

Det vil si at 4 av 5 dollar som genereres i økonomien kommer fra turister, ifølge Mauis styre for økonomisk utvikling, skriver CNN.

Hotellskatten myndighetene pålegger gjestene, er også en sentral del refinansieringen og videreutviklingen av bransjen.

75 prosent av alle arbeidsplassene i privat sektor er tilknyttet turisme.

Publisert:

Her kan du lese mer om