Deflasjon i Kina

Prisene i Kina var i juli lavere enn for et år siden, viser ferske inflasjonstall.

Svinekjøtt er noe av det som har falt mye i pris i Kina det siste året.
Publisert: Publisert:

Mens Norge og en rekke andre land fortsatt sliter med å få ned en kraftig prisvekst, er situasjonen helt annerledes i verdens nest største økonomi.

Prisene i Kina var lavere i juli enn for et år siden. Konsumprisindeksen var ned 0,3 prosent på årsbasis forrige måned, ifølge tall fra kinesiske statistikkmyndigheter.

Dermed opplever Kina deflasjon for første gang siden februar 2021. Begrepet brukes om en situasjon med fallende priser, og er det motsatte av inflasjon. I juni hadde prisene en flat utvikling.

Fall i prisene på svinekjøtt, en viktig matvare i Kina, er blant bidragsyterne, skriver CNBC. Her falt prisene 26 prosent på årsbasis i juli.

Les på E24+

Olav Chen: Slik ville han investert 100.000 kroner nå

Prisfallet var riktignok noe mindre enn økonomenes spådom om en nedgang på 0,4 prosent, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn. På månedsbasis, fra juni til juli, var det en liten oppgang i prisene på 0,2 prosent.

Også i produsentleddet faller prisene. Produsentprisene var ned 4,4 prosent i juli fra samme måned i fjor, som var et noe større fall enn ventet.

Folk handler tomater på et marked i Beijing.

– Spørsmålet er hvor lenge det varer

Kina har slitt med å få til en vedvarende økning i etterspørselen, utover den første oppsvinget like etter at de strenge coronarestriksjonene ble lettet på rundt årsskiftet.

En langvarig lavkonjunktur i eiendomssektoren, fallende etterspørsel etter kinesiske eksportvarer og dempet etterspørsel fra kinesiske forbrukere jobber mot gjeninnhentingen for økonomien, påpeker Bloomberg.

Kinesiske myndigheter har tidligere sagt at man ventet at man ville se deflasjon i juli, men at de trodde det ville bli kortvarig. Statistikkmyndigheten ga uttrykk for det samme synet når tallene kom onsdag.

– Kina er helt klart inne i deflasjon. Spørsmålet er hvor lenge det varer. Det er opp til politikerne – vil de reagerer med koordinerte finanspolitiske og pengepolitiske lettelser, sier Robin Xing, sjeføkonom på Kina hos Morgan Stanley, til Bloomberg.

Et markedet i Shenyang i den nordøstre provinsen Liaoning var godt fylt opp onsdag.

Blandet på børsene

I de asiatiske aksjemarkedene er det ganske forsiktige utslag på mange av de viktigste børsene onsdag morgen.

Pilene peker svakt nedover på de kinesiske børsene, mens Seoul-børsen skiller seg ut i motsatt retning med en tydelig oppgang.

Slik ligger det an like etter klokken 6 norsk tid:

  • Nikkei 225 i Tokyo faller 0,53 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 0,06 prosent
  • Shanghai Composite faller 0,36 prosent
  • Kospi i Seoul stiger 1,09 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore stiger 0,12 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,10 prosent
Publisert:

Her kan du lese mer om