Bankkollapsen i USA: – Jeg fikk helt panikk

SAN FRANCISCO (E24) Mange oppstartsbedrifter hadde alle midlene sine låst opp i Silicon Valley Bank. Amer Deeba fryktet at selskapet hans skulle gå under og planla å ta opp privat lån for å betale ut lønn til alle medarbeiderne sine.

ERFAREN: Amer Deeba har lang fartstid i teknologibransjen i Silicon Valley, men hadde aldri sett for seg at han skulle oppleve denne typen bankkollaps i USA.
Publisert: Publisert:

Da gründer Amer Deeba skjønte alvoret, var det allerede for sent.

Det var torsdag ettermiddag og ikke mulig å ta ut penger av Silicon Valley Bank. Der selskapet hans Normalyze, som jobber med datasikkerhet, hadde plassert alle midlene sine.

Dagen før hadde banken kunngjort en plan om å skaffe mer enn to milliarder dollar i kapital for å motvirke et tap på 1,8 milliarder dollar etter salg av obligasjoner. Det førte til at bankens aksjer raste over 60 prosent, og selskaper strømmet til for å hente ut pengene sine.

Men de som la inn transaksjoner allerede rundt lunsjtid på torsdag, fikk melding om at det kunne ta tid.

Les på E24+

Pål Ringholm etter bankkollaps: – Skulle ikke tro det kunne eksistere

Heller ikke fredag klarte Normalyze å ta ut kapital av banken, og på formiddagen, lokal tid, ble det kjent at Silicon Valley Bank var tatt over av sikringsfondet FDICFDICFøderalt sikringsfond satt opp av Kongressen for å sikre tillit til det amerikanske banksystemet..

Den største bankkollapsen i USA siden 2008 var et faktum.

– Jeg tenkte: «Dette kan ikke skje her. Det gir ingen mening», sier Deeba.

Fikk panikk

Den erfarne gründeren flyttet til Silicon Valley fra Libanon som ung masterstudent og har lang fartstid i teknologibransjen. Etter studiene jobbet han først som utvikler for Adobes Acrobat, og deretter var han sentral i en rekke suksessfulle oppstartsselskaper.

Silicon Valley Banks kollaps minnet ham om likviditetskrisen i hjemlandet, som ble tydelig for alvor i 2019. Men Deeba hadde aldri trodd at noe lignende kunne hende i USA og Silicon Valley. På fredag begynte det imidlertid å synke inn.

– Jeg fikk helt panikk da jeg skjønte at det faktisk skjedde, sier han.

– Jeg tenkte: «Herregud. Dette kan bety slutten for selskapet vårt – og ta livet av all innovasjon i Silicon Valley».

LANGE KØER: Kunder ventet utenfor Silicon Valley Bank på mandag, dagen etter at føderale myndigheter hadde gjort det klart at de sikret alle innskuddene i den kriserammede banken.

For datasikkerhetsselskapet Normalyze var langt fra den eneste oppstartsbedriften med alle midler låst opp i Silicon Valley Bank. Ifølge et opprop initiert av den anerkjente San Francisco-inkubatoren Y Combinator, hadde 37.000 mindre selskaper innskudd i banken på over 2,5 millioner kroner hver – beløpet som dekkes av myndighetene.

Bare 10–15 prosent var forsikret, ifølge Los Angeles Times.

For mange selskaper var det snakk om flere hundre millioner kroner som i verste fall kunne gå tapt. Hvis ingenting ble gjort, ville over 10.000 små bedrifter enten måtte permittere ansatte eller stenge ned, estimerte Y Combinator.

– Flere hundretusen jobber i oppstartsbransjen er i fare, skrev de i oppropet, signert av over 5.000 bedriftsledere.

På fredag begynte det også å sirkulere rykter i Silicon Valley om at andre banker var påvirket, deriblant First Republic, USAs 14. største bank og en sentral bank i California, som er populær blant oppstartsbedrifter.

Bankens aksjekurs sank på det meste med 50 prosent på fredagen, og i en filial øst for San Francisco var stemningen tydelig preget rundt lunsjtider.

Les også

Silicon Valley Banks toppsjef dumpet aksjer

TILLITSKRISE: Aksjene til den regionale banken First Republic sank 60 prosent på mandag, på tross av at myndighetene hadde kunngjort tiltak for å demme opp bankkrisen dagen før.

Køen strakte seg ut døren, og ifølge ansatte hadde det kommet en jevn strøm av kunder for å ta ut penger siden banken åpnet dørene samme morgen. Bankens personale forsøkte å berolige klientene om at innskuddene deres var trygge, et budskap som ble tydeliggjort i en e-post over helgen.

Samtidig kom også lokalpolitikerne på banen, med bønner om at føderale myndigheter raskt skulle sikre innskuddene i de kriserammede bankene for å forhindre krise i en av de viktigste sektorene i amerikansk næringsliv.

– Alt var stengt

Situasjonen ble ekstra prekær fordi det er lønningsdag onsdag denne uken, og i California er det ulovlig å ikke betale ut lønninger.

– Det var ingenting vi kunne gjøre. Alt var stengt, vi kunne ikke flytte midlene våre, og investorene våre kunne ikke hjelpe oss, sier gründer Amer Deeba i Normalyze.

Sammen med medgründer Ravi Ithal begynte han derfor over helgen å legge en plan, først og fremst for å betale ut lønn til sine 35 medarbeidere, og de snakket med advokater og bank-medarbeidere for å sette opp private lån.

– Vi var nødt til å sette inn penger til lønnsleverandøren vår innen lunsj på tirsdag for å klare å betale ut lønninger på onsdag, sier Deeba.

Les også

Bankkollapsen i USA: Oljefondet har tapt milliardbeløp

UTFORDRENDE: Da Silicon Valley Bank kollapset, fikk gründer og daglig leder Amer Deeba store problemer med hvordan han skulle drifte selskapet sitt videre.

Egentlig burde selskapet hans være godt stilt, på tross av den turbulente situasjonen i tek-bransjen, med masseoppsigelser og aksjekurser i fritt fall. I juni i fjor hentet de over 220 millioner kroner i en emisjonemisjonInnhenting av frisk kapital gjennom utstedelse av nye aksjer., og de hadde fortsatt store deler av beløpet igjen på bok.

– Alt gikk egentlig kjempebra, sier Deeba.

Men dersom de ikke hadde fått tilgang på midlene sine, ville eneste løsning være å hente inn nødmidler for å fortsette driften, trolig på elendige vilkår – om det i det hele tatt hadde vært mulig.

Dermed ville situasjonen plutselig vært snudd på hodet.

– Jeg hadde smerter i brystet hele helgen, sier Deeba.

Lettelsen var derfor enorm da han søndag ettermiddag, lokal tid, så en melding på Twitter om at myndighetene ville sikre alle bankinnskuddene i Silicon Valley Bank, utover forsikrede beløp.

Gründeren forteller at han tok et par telefoner for å få bekrefte nyheten.

– Så gikk jeg og tok meg en drink, sier han.

Les på E24+

Pål Ringholm etter bankkollaps: – Skulle ikke tro det kunne eksistere

Deeba håper fortsatt at Silicon Valley Bank kan reddes på en eller annen måte, ettersom banken har vært en viktig støttespiller for entreprenører i verdens viktigste innovasjonsområde.

Samtidig tror han mange gründere har lært en viktig lekse etter bankdramaet de siste dagene.

– Jeg tror alle kommer til å ha bedre beredskapsplanlegging og være mer oppmerksomme på å spre midlene sine, sier han.

Les flere artikler fra Silicon Valley her.

Publisert: