Amazon økte markedsverdien med 110 milliarder dollar

Amazon-aksjen bykset opp på Wall Street etter kvartalstall som var bedre enn ventet. Samtidig kom jobbtall fra USA som skapte negativ stemning blant investorene på Wall Street.

S&P har steget fem uker på rad, men det ser mørkere ut i august.
Publisert:

De toneangivende indeksene på Wall Street startet dagen i grønt terreng, hvor Nasdaq-indeksen bikket et prosent. Utover handelsdagen har bildet endret seg.

Slik så det ut på Wall Street da børsen stengte fredag:

  • Dow Jones endte ned 0,43 prosent
  • Nasdaq Composite falt 0,36 prosent
  • S&P 500 falt 0,53 prosent

Wall Street kan se tilbake på en svak uke, preget av nedgang. Slik gikk det for de toneangivende indeksene i USA for uken:

  • Dow Jones endte ned 1,13 prosent
  • Nasdaq Composite falt 2,99 prosent
  • S&P 500 falt 2,33 prosent

Amazon-aksjen steg 8,27 prosent, som betyr selskapet har økte markedsverdien med 110 milliarder dollar siden børsen stengte i går.

Børsoppturen kommer etter at selskapet leverte kvartalsrapport for andre kvartal etter børsen stengte torsdag. Regnskapet viste at inntektene endte på 134,4 milliarder dollar. Dette er høyere enn inntektene fra fjorårets andre kvartal, som var på 121,2 milliarder dollar, og en økning på elleve prosent.

Det var fra før av ventet en inntektsvekst på mellom fem og ti prosent fra fjorårets andre kvartal, med en forventet inntekt på mellom 127 milliarder dollar til 133 milliarder dollar.

Driftsresultatet var på 7,7 milliarder dollar, sammenlignet med 3,3 milliarder i fjorårets andre kvartal.

Resultatet per aksje var 0,65 dollar per aksje.

– Amazons kvartalsrapport var eksepsjonell, sier analytiker Thomas Champion i Piper Sandler til Bloomberg. Han ser også at nedgangstegnene er borte, etter at selskapets skytjeneste ser mot bedre tider.

Største aksjefall i år

Også Apple la frem resultater for kvartalet etter stengetid.

Teknologigiganten leverer det tredje strake kvartalet med salgsfall. Selskapet omsatte for 81,8 milliarder dollar i perioden, som var bedre enn ventet.

Samtidig var resultatet etter på 19,9 milliarder, som var bedre enn ventet, men dårligere enn samme periode i fjor.

Iphone-salget, som står for rundt halvparten av Apples omsetning, falt 7 prosent til 38,7 milliarder dollar.

Aksjen endte ned 4,8 prosent, som er det største aksjefallet i år.

«Månedens viktigste tall»

«Nonfarm payrolls» viste at det ble skapt 187.000 arbeidsplasser i juli. I den private sektoren ble antallet 172.000. Begge nøkkeltallene landet dermed lavere enn ventet på forhånd.

På forhånd viste estimater innhentet av Bloomberg at antallet nye arbeidsplasser var ventet å havne på 200.000. I den private sektoren var det samtidig ventet at antallet ville lande på 180.000.

– Det var en liten nedgang sammenlignet med konsensus, noe som tyder på litt svakere sysselsettingsvekst. Det viser at man er i retning av et litt strammere arbeidsmarked, sier Oddmund Berg, makroanalytiker i DNB Markets til E24.

I juni steg sysselsettingen utenfor jordbrukssektoren med 209.000 personer.

Ledigheten falt

Arbeidsledigheten i USA falt til 3,5 prosent i juli, ned fra 3,6 prosent i måneden i forveien.

Samtidig økte lønnsveksten på årsbasis. i juli landet veksten på 4,4 prosent mot, 4,2 prosent som var ventet på forhånd.

Tallene er en del av det Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) følger med på når de setter renten. Etter en såkalt enkel renteheving i juli, ventes det en ytterligere heving på møtet i september, ifølge CME FedWatch.

– Tallene gir litt motstridende signaler. Vi ser at lønnsveksten holdt seg, samtidig som ledigheten falt, sier Berg.

– Jeg tror ikke dagens tall vil ikke være avgjørende isolert sett. Det er nok litt tidlig å konkludere om renteforventningene har endret seg, fortsetter han.

Utbyttehalvering sender Icahn-selskap ned

Den kjente Wall Street-profilen Carl Icahns børsnoterte Icahn Enterprises er i sterk motvind etter halvering av utbytte og tidligere anklager om oppblåste verdier.

Selskapet la frem et resultat før skatt på minus 269 milliarder dollar i andre kvartal, mot et underskudd på 128 milliarder dollar i samme periode året før.

På samme tid kuttes utbytte til en dollar, fra tidligere to dollar.

Milliardæren mener skylden for det svake kvartalsresultatet og utbyttekuttet ligger på analysebyrået Hindenburg, som tidligere anklagde Icahn Enterprises for å ha blåst opp verdiene sine, skriver Bloomberg.

Før børsåpning på Wall Street fredag har aksjen falt 37 prosent. Etter børsen åpnet har aksjen falt videre ytterligere og endte ned 23,23 prosent.

Icahn var ikke den første som fikk kjente på makten til Hindenburg. Tidligere forduftet aksjeverdiene til en av Asias rikeste menn Gautam Adani.

Publisert:

Her kan du lese mer om